Matjaž Debelak se je kot edini slovenski zimski olimpijec do zdaj v domovino vrnil z dvema olimpijskima odličjema. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Debelak se je kot edini slovenski zimski olimpijec do zdaj v domovino vrnil z dvema olimpijskima odličjema. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Zupan
Matjaž Zupan je bil najboljši mož slovensko-jugoslovanske četverice v Calgaryju. 14 let pozneje je v Severni Ameriki osvojil medaljo še kot trener. Bo prek luže uspešen tudi v tretje? Foto: MMC RTV SLO
Walter Hofer in Miran Tepeš
Medtem ko je Zupan trener, Ulaga direktor nordijskih reprezentance, je Tepeš pomočnik direktorja svetovnega pokala. Edini, ki ni več v skakalnih vodah, je Debelak. Foto: MMC RTV SLO
Ekipno srebro iz Calgaryja

Slovenska četverica Primož Ulaga, Matjaž Zupan, Matjaž Debelak in Miran Tepeš, ki je pred 22 leti branila jugoslovanske barve, je v sredo, 24. februarja 1998, zaostala le za mogočno Finsko, kateri je odločilno prednost 8,9 točke priskakal legendarni Matti Nykänen, ki je prve zimske olilmpijske igre v Kanadi končal s kar tremi skakalnimi zlatimi odličji.

Po bronu še srebro
Ekipna tekma smučarjev skakalcev je bila zaradi prestavljanja posamične tekme na veliki skakalnici na sporedu manj kot 24 ur dan po tem, ko je Debelak za slovensko skakanje osvojil prvo olimpijsko odličje. Na drugo ni bilo treba dolgo čakati, v lepem sončnem vremenu na skakalnici v Olimpijskem parku Kanada so se slovenski "orli" veselili srebra.

Črtali najslabši skok v seriji
Ulaga, Zupan, Debelak in Tepeš so na prvi olimpijski ekipni tekmi v zgodovini odlično opravili svojo nalogo, prav vseh osem skokov je preseglo mejo 100 metrov, kar je uspelo le še zlatim Fincem. Po takratnih pravilih za ekipne tekme so med štirimi skoki v seriji črtali najslabši dosežek, v prvo tako ni štel skok Primoža Ulage (102,0), v drugo pa enako dolg skok Mirana Tepeša.

Jugoslavija izvabila iz Mattija najboljše
Če Finska ne bi imela za razred boljšega Nykänena, ki je v 1. seriji skočil 115,5 m, v 2. pa 114,5, bi se prvega zimskega zlata v zgodovini veselila celo Jugoslavija, a saj vemo, "če čebula ne bi imela če, bi bila bula", za povrhu pa so imeli "Soumiji" še odličnega Ari-Pekko Nikkolo. Bronasta Norveška je za slovensko ekipo zaostala že skoraj 30 točk, brez kolajne pa so ostale takratne velesile Češkoslovaška, Avstrija in Zahodna Nemčija. Če bi gledali le posamično je imel Zupan tretji izid dneva, Debelak pa petega.

Blizu celo tretja skakalna medalja
Skakalna odprava bi se v domovino kmalu vrnila še s tretjo olimpijsko medaljo. Na mali skakalnici je Miran Tepeš zgrešil bron le za 0,6 desetinke točke, za kolikor je bil od njega boljši Čeh Jiri Malec, sicer eden izmed pionirjev V-sloga, ki pa začuda ni prejemal takšnih odbitkov kot Jan Boklöv.

Uspeh so skakalci proslavili najprej na sprejemu v Calgaryju in v Ljubljani, vrhunec pa je slavje doseglo v Braslovčah, rojstnem kraju Matjaža Debelaka, kamor se je srebrna četverica vrnila tudi ob 10. in 20. obletnici osvojitve olimpijske medalje.

Desno spodaj si oglejte izvirni posnetek finalnih skokov četverice Ulaga, Zupan, Debelak in Tepeš (brez komentarja).

Zupan srebru kot trener dodal še bron
"Občutki uspeha v Calgaryju so za menoj prišli šele kasneje. Šele v kasnejših letih smo videli, kaj je pomenila ta medalja, medtem ko je dandanes že nastop na igrah nekaj posebnega. Bili smo zelo močna ekipa, Matjažev uspeh nas je razbremenil in nato smo samo še odskakali, kolikor smo bili sposobni v tistem trenutku in se prebili do srebrne medalje," se največjega uspeha svoje tekmovalne kariere spominja Matjaž Zupan, ki je leta 2002 v Salt Lake Cityju kot glavni trener popeljal Slovenijo do brona na ekipni tekmi, zdaj pa bo imel v Vancouvru novo priložnost, da ta dosežek še popravi.

CALGARY, ekipna tekma 

Končni vrstni red: točke

1. FINSKA 634,4
(Nikkola 110,5/108,5;
Nykänen 115,5/114,2;
Ylipulli 105,5/102,0;
Puikkonen 104,0/105,5)

2. JUGOSLAVIJA 625,5
(Ulaga 102,0/110,0;
Zupan 109,5/108,5;
Debelak 110,5/110,0;
Tepeš 103,0/102,0)

3. NORVEŠKA 596,1
(Eidhammer 102,0/96, 5;
Kjorum 87,0/101,0;
Fidjestöl 104,5/107,0;
Johnsen 1109,5/111,5)
 
Ekipno srebro iz Calgaryja