Dejan Fabčič se je želel posloviti z letošnjimi paraolimpijskimi igrami, a je po prestavitvi že dal slovo tekmovalnemu športu. Foto: Nina Jelenc
Dejan Fabčič se je želel posloviti z letošnjimi paraolimpijskimi igrami, a je po prestavitvi že dal slovo tekmovalnemu športu. Foto: Nina Jelenc

"Vsaka zgodba se enkrat konča in za tole mojo kajakaško je zdaj pravi čas. V teh dneh bi se moral boriti za vozovnico za paraolimpijske igre v Tokiu, pa nam je kvalifikacije ta virus odpihnil v negotovost nekoč v prihodnje leto," je v sporočilu za javnost zapisal Dejan Fabčič, ki je sicer specialist interne medicine, ki deluje v ambulanti za sladkorno bolezen in bolezni ščitnice v Novi Gorici.

Na lanskem svetovnem prvenstvu v parakajakaštvu v Szegedu na Madžarskem se je Dejanu Fabčiču vozovnica za nastop na paraolimpijskih igrah izmuznila, a vse še ni bilo izgubljeno, saj so bile za konec letošnjega maja napovedane še dodatne kvalifikacije, ki bi jih moral gostiti Duisburg.

Zaradi pandemije koronavirusa so vsa mednarodna kajakaška tekmovanja najmanj do sredine avgusta odpovedana, zaradi prestavljenih olimpijskih in paraolimpijskih iger pa so prestavili tudi vse dodatne kvalifikacije za uvrstitev na igre. S prestavitvijo pa je bil pred zahtevno odločitev postavljen Fabčič, ki je upal, da bi se mu letos uspelo uvrstiti na še ene paraolimpijske igre in nato skleniti parakajakaško kariero.

Največji uspeh Fabčiča je bronasta kolajna z evropskega prvenstva v parakajakaštvu v Moskvi leta 2016, bil pa je tudi drugi na tekmi svetovnega pokala, peti na svetovnem prvenstvu in šesti na paraolimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

"To so mejniki, ki se jih bom rad spominjal. Bila so naporna, vendar zelo lepa leta, polna lepih dogodkov in pripetljajev, ki zdaj postajajo spomini. Hvala vsem, ki ste mi pomagali in navijali zame. Veliko vas je in se bojim, da bi koga pozabil, če bi našteval. Šport je moje življenje in bo zagotovo še naprej redni del mojega vsakdana. Izzivov in idej imam še veliko," je še dodal Fabčič.