Benjamin Savšek med čistilno akcijo. Foto: Kajakaška zveza Slovenije
Benjamin Savšek med čistilno akcijo. Foto: Kajakaška zveza Slovenije

Jože Vidmar, trener tudi Benjamina Savška, je mirno vodil čistilno akcijo, je za Val 202 poročal novinar Jure Jeromen. Prvotnega pomena je bilo, da počistijo vse naplavine in preverijo, ali zapornica sploh še deluje ali ne, ter pripravijo poligon za montažno progo, za katero upa, da jo bodo začeli postavljati konec tedna. "Da vsaj približno dve tretjini proge uredimo toliko, da bodo tekmovalci lahko kljub vsemu imeli približno kakovosten trening na poškodovanem tacenskem poligonu."

Sorodna novica Tudi kajakaški center Tacen pod vodo, škoda bo ogromna

"Tehnični del, ki ga potrebujemo za postavitev treninga ali tekmovalne proge, nam ga je v popolnosti odneslo," je dodal.

Na pomoč priskočili tudi številni slovenski športniki

Nekdanji olimpijec in trener Simon Hočevar se je pridružil tudi akciji. "Tukaj, kjer treniramo v Tacnu, je velika katastrofa. Najprej smo pospravili, česar ni voda odnesla. Potem smo sanirali, kar se je dalo." Dodal je: "Ne da je bila samo proga zalita, temveč vse do hiš, cest, do tacenskega mostu. Tako visoke vode ne pomni, pa tudi drugi je ne. Odneslo je praktično vse, kar je bilo na bregu, kompletno infrastrukturo, proge, vse napeljave, zabojnike ... Celoten sistem za trening. Tudi ko bo voda padla, mi ne bomo mogli veslati, ker v Tacnu praktično ni enih vrat."

Olimpijski prvak v kanuju Benjamin Savšek se je prav tako udeležil čistilne akcije. "Vsekakor bi bil danes raje na treningu tukaj v čolnu, ampak na žalost tako je, moč narave je pokazala tisto najhujše. Katastrofa je tukaj, vse nam je odneslo. Odpravljamo posledice, veseli me, da se nas je toliko nabralo in da smo kar veliko že naredili. Grozno je bilo gledati tudi po drugih krajih, kaj se dogaja."

Delovne akcije so se udeležili številni naši tekmovalci in tekmovalke, na čelu s svetovnimi prvaki, dobitniki olimpijskih kolajn, mladimi tekmovalci. V Tacnu so rokave poleg Benjamina Savška zavihali še: Peter Kauzer, Nejc Žnidarčič, Alja Kozorog, Eva Terčelj ...

Reprezentanti bodo v prihodnjih dneh odšli na trening v Pariz, kjer jih čakajo vožnje na olimpijski progi, vrhunec leta pa bo septembrsko svetovno prvenstvo v Londonu.

V kajakaškem centru v Tacnu bodo po poplavah morali začeti na novo
Tacen 2
Bobinac: Vsi, ki ste ob katastrofalnih dogodkih potrebni pomoči, nam to sporočite

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Franjo Bobinac je dejal, da športne zveze, klubi in društva ter druge športne organizacije že opravljajo prva obnovitvena dela po poplavah.

"OKS se je takoj odzval in ponudil pomoč. Vsi, ki ste ob katastrofalnih dogodkih potrebni pomoči, nam to sporočite. Poskušali bomo pomagati po najboljših močeh. Trenutne razmere zahtevajo hitro ukrepanje, enotnost in medsebojno pomoč. Kar nekaj zvez in klubov se je že obrnilo na nas," je v pogovoru za STA dejal Bobinac.

"Za športno infrastrukturo je bilo pred poplavami namenjenih 150 milijonov evrov. Zaradi tega, kar se je po Sloveniji zgodilo, bo pomemben del šel za sanacijo. Ne le v naslednjih mesecih, verjetno kar v naslednjih letih. Mislim, da bomo morali spremeniti prioritete, da najprej vzpostavimo normalno stanje, da bo šport lahko funkcioniral."

Naslednji korak OKS-ja bo poziv zvezam na lokalni in nacionalni ravni, da bi dobili natančne informacije o škodi.

Pristojni minister Matjaž Han je dejal, da bo vlada pomagala tudi športu, kar bo prišlo na vrsto, ko se bodo sanirale nujne zadeve za življenje.