Kristjan Čujec (levo) seveda v Gorningen ni pripotoval zato, da bi zgolj dopolnil reprezentanco. Obeta se mu klasična vloga, ki jo je imel že v preteklih letih. Igral bo že na šestem zaporednem EP-ju. Razumevanje za odhod na Nizozemsko je našel tudi v podjetju, v katerem je zaposlen. Foto: Sandi Škvarč
Kristjan Čujec (levo) seveda v Gorningen ni pripotoval zato, da bi zgolj dopolnil reprezentanco. Obeta se mu klasična vloga, ki jo je imel že v preteklih letih. Igral bo že na šestem zaporednem EP-ju. Razumevanje za odhod na Nizozemsko je našel tudi v podjetju, v katerem je zaposlen. Foto: Sandi Škvarč

Selektor Tomislav Horvat je opravil klasičen trening, z eno spremembo: podrobnosti je uigraval s Kristjanom Čujcem, ki je prekinil reprezentančno upokojitev. S kavča, kjer je spremljal uvodno tekmo prvenstva, torej naravnost v prvo četvorko? "Igral bo, ali v prvi četvorki, to nima nobene zveze, ker se igralci menjajo na dve minuti. Zagotovo bo odigral svojo minutažo," je za TV Slovenija povedal Horvat.

Vrnitev Čujca, dobitnika zlate žoge Nogometne zveze Slovenije za lansko leto in enega ključnih igralcev ter najboljšega strelca v kvalifikacijah za šesto zaporedno slovensko uvrstitev na evropsko prvenstvo, je marsikoga presenetila.

Reprezentančno pot je sklenil na lanski prijateljski tekmi proti Nizozemski v Rogatcu, uradno pa se je poslovil na decembrski proti Poljski. Kljub vsemu ga je selektor, kot da bi slutil, uvrstil na seznam igralcev, ki jih je bilo treba prijaviti za evropsko prvenstvo.

"Tudi sam sem presenečen, toda preprosto sem se moral odzvati temu povabilu, saj je kar veliko težav s covidom in poškodbami. Mislim, da je prav, da se v takšnih trenutkih pomaga reprezentanci," je povedal Čujec po prihodu v Groningen.

Poklical sem ga in ga prosil, videl je, da smo v težkem položaju. Takoj sem začutil, da bi želel pomagat. Nekaj stvari je moral uskladiti, potem se je hitro uredilo. Je velik igralec in velik človek. Zahvaljujem se mu v imenu celotne ekipe.

Selektor Tomislav Horvat o vrnitvi Kristjana Čujca

"Proti Kazahstanu ena izmed najboljših tekem v zadnjih letih"

Akcija za njegovo vrnitev je stekla po četrtkovi tekmi proti Kazahstanu, ko je bilo jasno, da Gašper Vrhovec zaradi poškodbe mečne mišice ne bo mogel več igrati. Horvat ga je prepričal z namenom, da po Vrhovčevem odhodu ohrani v ekipi razmerje med izkušenimi igralci in tistimi, ki si šele nabirajo mednarodne izkušnje.

V reprezentančno bazo je Čujec v soboto popoldne pripotoval skupaj s Klemnom Duščakom, ki se mu je iztekla karantena po okužbi z novim koronavirusom. Kako je Čujec komentiral prvo tekmo proti Kazahstanu? "Super, mislim, da je bila to ena izmed najboljših tekem, ki jih je slovenska reprezentanca odigrala v zadnjih letih. Videl se je pravi žar, borbenost in energija. Na koncu smo lahko nekako žalostni, ker nam ni uspelo, ampak vseeno mislim, da je to tista prava pot za naprej."

Slovenci se ne bojijo tekme proti Italijanom

Italija nekoliko hitrejša ekipa, zaostaja pa malo pri individualni kakovosti

Vsi v slovenski reprezentanci se zavedajo, da tekma z Italijo ne bo takšna kot uvodna proti Kazahstanu. Zahodni sosedje, ki so se v četrtek s Finsko razšli s 3:3, gojijo drugačen slog igre, poseben naboj predstavlja spomin na prejšnji medsebojni srečanji. Slovenija je namreč Italijo premagala na zadnjih dveh tekmah na evropskih prvenstvih: leta 2014 v Belgiji (3:2), ko so azzurri nato postali evropski prvaki, in pred štirimi leti v Stožicah (2:1).

Tudi tokratni dvoboj bo najbrž odločilen za preboj iz skupine. "Želimo si, da jih še enkrat presenetimo na velikem tekmovanju, in izpolnimo naš cilj, to je napredovanje iz skupinskega dela. Italija je nekoliko hitrejša ekipa kot Kazahstan, zaostaja pa malo pri individualni kakovosti. Imajo pa v svoji ekipi Alexa Merlima, ki je eden najboljših igralcev na svetu, on je prav gotovo največja nevarnost, ki bo pretila na naša vrata," je dejal Čujec.

"Vsi trije naši tekmeci so zelo različni. Tudi Italija je vrhunska ekipa, moramo pa se nanjo povsem drugače pripraviti. Uporabljali bomo drugačne taktične zamisli in upam, da nam znova uspe dobro pripraviti ekipo," pravi selektor Horvat.

Na zadnjem treningu v dvorani MartiniPlaza v Groningenu je bil poudarek na preizkušanju postavitev ob prekinitvah. Skrivnosti na tej ravni seveda ni, težko je presenetiti s čim novim.

"Nikoli ne moreš biti povsem miren. Gotovo bodo pripravili kakšna presenečenja, a enako jih bomo tudi mi. Na koncu vedno odločajo pristop, želja in psihološka moč. Presenečenja v igri so dobrodošla, a ne odločajo tekem," še razmišlja Horvat.

Z novim sistemom, ko je na evropskem prvenstvu prvič 16 reprezentanc in so v vsaki skupini po štiri, je tekem več, daljši pa je tudi premor med posameznimi tekmami. Proti Kazahstanu je Slovenija igrala pretekli četrtek, proti Italiji bo v ponedeljek, proti Finski pa v petek. Foto: Sandi Škvarč
Z novim sistemom, ko je na evropskem prvenstvu prvič 16 reprezentanc in so v vsaki skupini po štiri, je tekem več, daljši pa je tudi premor med posameznimi tekmami. Proti Kazahstanu je Slovenija igrala pretekli četrtek, proti Italiji bo v ponedeljek, proti Finski pa v petek. Foto: Sandi Škvarč

V Italiji igrajo štirje slovenski reprezentanti

Čujec je pred leti igral tudi v Italiji, danes so člani tamkajšnjih prvoligašev Denis Totošković, Matej Fideršek (oba Sampdoria), Alen Fetić (Petrarca Padova) in najdlje Nejc Hozjan (Napoli).

"Zavedamo se svojih kakovosti, imamo možnosti za uvrstitev v četrtfinale. Mislim, da bo kar lepa tekma. Za Italijo igra tudi en moj soigralec pri Napoliju. Gotovo moramo zmagati, da bo lepše ob vrnitvi v Neapelj," z nasmeškom napoveduje Hozjan.

"Ne bojimo se te tekme, že proti Kazahstanu smo dokazali, da lahko igramo z vsakim. Italijani so zelo agresivni v prvi liniji, spredaj znajo ukrasti veliko žog," poudarja Fetić.

"Tudi na Euru v Sloveniji smo pokazali, da smo bili boljši tekmec. Če bomo igrali tako kot proti Kazahstanu, z borbenostjo in s srcem, jih lahko presenetimo. Iskali bomo njihove pomanjkljivosti v igri in jih poskusili presenetiti," dodaja Fideršek.

Ena od negotovosti je še ponedeljkovo testiranje na novi koronavirus. Nedeljski izvidi testov so bili pri vseh negativni.

V skupini B imajo vse štiri reprezentance po točko. Ponedeljkov krog bi že lahko dal konkretnejše odgovore o razmerju moči v boju za prvi dve mesti, ki prinašata četrtfinale, ni pa nujno. Morda bo skupina odprta vse do petkovega zadnjega kroga.

Takšne stvari je treba malo premleti. Prav veliko časa za razmislek nisem imel. Težko se je vrniti, ko neko stvar končaš, a v tem primeru gre za dober namen, vsaj jaz tako gledam na to. Zato ne vidim nič slabega.

Kristjan Čujec

SKUPINA B, Groningen

Ponedeljek ob 17.30:
ITALIJA – SLOVENIJA
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.

Ob 20.30:
FINSKA – KAZAHSTAN


Petek ob 17.30:
SLOVENIJA – FINSKA (v Amsterdamu)
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.

KAZAHSTAN – ITALIJA

Lestvica: Slovenija, Kazahstan, Finska in Italija po 1 točka.

V četrtfinale, ki bo v ponedeljek, 31. januarja, se uvrstita dve ekipi.

Vratar Berzelak se je na tekmi proti Kazahstanu pomeril z vzornikom Higuito
Čujec: Moral sem se odzvati temu vabilu