Katja Fain je letos postavila državni rekord na 200 metrov. Foto: EPA
Katja Fain je letos postavila državni rekord na 200 metrov. Foto: EPA

Slovenska odprava je v Rusijo pripotovala v soboto in že opravila nekaj treningov.

Plavanje je doma na RTV Slovenija

Dogajanja iz Kazana lahko spremljate vsak dan od 16.30 v neposrednem prenosu na TV Slovenija 2!

V Aquatics Palastu v Kazanu, največjem objektu za plavanje in vodne športe na svetu, bo med 600 plavalci iz 50 držav nastopila sedmerica Slovencev. Tem se ponuja lepa priložnost za vidne uvrstitve, saj bo prvenstvo zaradi olimpijskih iger ter bližnjega svetovnega prvenstva v 25-metrskih bazenih kar precej okrnjena.

Sorodna novica V Kazan sedem slovenskih plavalcev, adut za kolajno Peter John Stevens

Katja Fain ima tretji prijavljeni izid
Ob številnih posameznikih manjka jedro britanske in francoske ekipe, po pričakovanju zaradi političnega spora ni niti Ukrajincev. To pomeni, da je Katja Fain z letos doseženim državnim rekordom na 200 m prosto celo tretja med prijavljenimi, Tjaša Vozel ima na 100 m prsno šesti izid, na 50 m prsno je Peter John Stevens mesto slabši. Glede na zimske dosežke v ligi ISL pa bo zanimivo spremljati tudi ravensko olimpijko Janjo Šegel, ki ima na 100 m prosto prijavljeni 13. izid, a je ob dobri formi sposobna poseči še mesto višje. Daša Tušek, Sašo Boškan in Primož Šenica Pavletič pa bodo v prvi vrsti nabirali izkušnje, a tudi za njih osnovni cilj ostaja ena uvrstitev do 16. mesta.

Podržavnik: Za zdaj precej sproščeno
"Tukaj se še malo prilagajamo. Za nami je dolga pot preko Carigrada, a imamo dovolj časa, da se dobro pripravimo," je po prihodu v Rusijo za STA povedal slovenski selektor Gorazd Podržavnik. Ta je vesel, da vsaj koronski pogoji za tekmovanje niso prestrogi. "Za zdaj je v primerjavi z nekaterimi drugimi tekmami tukaj precej sproščeno. Pred potjo so bili, ne glede na to, da smo prav vsi cepljeni, potrebni testi PCR, tukaj pa so nas svarili pred strogimi pogoji, ki pa niso bistveno drugačni, kot smo vajeni. Ne vemo pa točno, kaj nas čaka, saj se Rusiji z današnjim dnem napovedujejo nove omejitve," je o prvih izkušnjah v metropoli ob Volgi še povedal Podržavnik.

Za uvod štirje slovenski nastopi
Prve realne odgovore na pripravljenost ekipe pa bo dobil v torek, ko se bodo prvi dan predstavili Sašo Boškan na 400 m prosto, Janja Šegel na 50 m prosto, Tjaša Vozel na 100 m prsno in Daša Tušek na 800 m prosto.

Sedem slovenskih plavalcev želi na EP-ju v Kazanu izboljšati osebne rekorde