Primož Roglič je postal športnik leta drugič zapored. Foto: Vid Ponikvar/Sportida
Primož Roglič je postal športnik leta drugič zapored. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

53. podelitev nagrad je v koronskem letu 2020 potekala drugače, prvič v zgodovini brez gledalcev. Spodaj si lahko preberete obrazložitve nagrad in si v posnetkih ogledate pogovore z dobitniki nagrad.

Leto 2020 je bilo zame s športne plati zelo uspešno. Izpostavil bi zmago na klasiki v Liegeu in zmago na Vuelti. Po drugi strani pa je bilo to nenavadno leto za vse nas. Nihče ni mogel pričakovati, kaj se bo zgodilo. Skupaj smo bili postavljeni v ta boj proti koronavirusu in pandemiji.

Primož Roglič

Športnik leta je postal Primož Roglič.

Obrazložitev nagrade:

Primož Roglič je drugo leto zapored najboljši kolesar na svetovni lestvici. Nič čudnega, ko pa je kljub skrajšani sezoni v svojo statistiko vpisal kar 12 zmag. Drugič v nizu je zmagovalec dirke po Španiji, prvič v karieri je dobil klasično enodnevno dirko, na Tour de Franceu pa 11 etap nosil rumeno majico, v skupni razvrstitvi je bil na koncu drugi.

Od zmage na državnem prvenstvu na Ambrožu pod Krvavcem konec junija do rdeče majice v Madridu na začetku novembra je navduševal s svojo izjemnostjo. Že dolgo vemo, da je odličen v vožnji v klanec in na kronometrih, letos je dodal še nekaj šprinterskih zmag. Dirka drugače kot tekmeci, vedno na vso moč, zmage so postale del njegovega vsakdana. Dobil je tudi prestižno nagrado zlato kolo za najboljšega kolesarja v letu 2020. Brez dvoma zastavonoša in prvo ime težko doumljivih slovenskih kolesarskih uspehov zadnjih let.

Športnik leta 2020

Izidi glasovanja za najboljšega športnika leta:

Primož Roglič      61
Tadej Pogačar      43
Luka Dončić        6
Tim Gajser        5

Kako so najboljši športniki leta pokomentirali nagrade?
Pogovor s športnico leta 2020 Anamarijo Lampič

Športnica leta je postala smučarska tekačica Anamarija Lampič.

Obrazložitev nagrade:

Lenzerheide, Val di Fiemme, Dresden, Oberstdorf. Štiri prizorišča in sanjski mesec za Anamarijo Lampič. Predvsem zaradi dveh zmag in dveh drugih mest v tem obdobju si je zagotovila skupno tretje mesto v šprinterskem seštevku svetovnega pokala. Ni bilo pomembno, ali je tekma v klasičnem ali drsalnem koraku. Ni bilo pomembno, kakšne so razmere. Anamarija Lampič je bila en mesec celo najboljša šprinterka na svetu. Osvojila je tudi šprinterski seštevek zahtevne novoletne tekaške turneje. Za njo je najboljša sezona v karieri, še z nekaj zelo dobrimi izidi na razdalji. Dovolj razlogov, torej, za njen zaščitni znak - prešeren nasmešek.

Izidi glasovanja za najboljšo športnico leta:

Anamarija Lampič     81
Ana Belac        12
Ema Kozin         8
Eva Terčelj        5
Alenka Artnik       4
Maruša Mišmaš Zrimšek   3
Ana Gros         1
Živa Dvoršak       1

Priznanja za najboljše športnike leta 2020. Foto: Vid Ponikvar/Sportida
Priznanja za najboljše športnike leta 2020. Foto: Vid Ponikvar/Sportida
Pogovor s članoma najboljše ekipe leta Urošem Zormanom in Juretom Dolencem

Najboljša športna ekipa leta je moška rokometna reprezentanca.

Obrazložitev nagrade:

Moška rokometna reprezentanca je na evropsko prvenstvo odpotovala po manj kot dveh tednih druženja z novim selektorjem Ljubomirjem Vranješem. S povsem novo, drugačno energijo. Uvodne tri zmage nad Poljsko, Švedsko in Švico so zanetile iskro. Ko je na začetku drugega dela po sijajni predstavi Deana Bombača padla še Islandija, je že gorel ogenj polfinalnega upanja. Še zmaga nad Portugalsko in Slovenija je bila četrtič v zgodovini med najboljšimi štirimi ekipami na velikem tekmovanju.

Blaž Janc je bil izbran v ekipo turnirja, Jure Dolenec je bil najboljši strelec reprezentance, Klemen Ferlin izvrsten v vratih. A največja moč Slovenije je bilo moštvo - povezano, enotno in željno uspeha. Na koncu je osvojilo četrto mesto, kar je drugi najboljši slovenski dosežek v zgodovini evropskih prvenstev.

Izidi glasovanja za najboljšo ekipo:

Moška rokometna reprezentanca                65
Moška reprezentanca v kanuju (Savšek, Božič in Lenarčič)  22
Namiznoteniška reprezentanca                17
Moška nogometna reprezentanca                7
NK Celje                           2
Dvojec brez krmarja (Krebs, Čas)               1
Ženska reprezentanca v kajaku (Kozorog, Novak in Hočevar)  1

Čeh najobetavnejši športnik leta

Najobetavnejša mlada športna osebnost leta je postal metalec diska Kristjan Čeh. Ko je bil Čeh star komaj pol leta, je Igor Primc postavil državni rekord v metu diska, ki je veljal 21 let. Toliko je zdaj star Čeh, letos je disk devetkrat vrgel dlje od Primčevega rekorda. Izboljšal ga je za skoraj štiri metre, zdaj je najboljši slovenski izid v zgodovini 68 metrov in 75 centimetrov. To je šesti rezultat sezone na svetu in svetovni rekord med mlajšimi člani. Čeh je tako rekoč čez noč postal prvo ime slovenske atletike. Še lani evropski prvak do 23 let, zdaj že med najboljšimi na svetu v absolutni konkurenci. A ostaja trdno na tleh, marljivo trenira in načrtuje še boljše izide.

Pogovor z najobetavnejšim športnikom leta Kristjanom Čehom
Primož Roglič in Tadej Pogačar sta letos blestela na Dirki po Franciji, kjer sta zasedla drugo in prvo mesto. Foto: ASO
Primož Roglič in Tadej Pogačar sta letos blestela na Dirki po Franciji, kjer sta zasedla drugo in prvo mesto. Foto: ASO

Leto 2020 je bilo zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 posebno, športni koledar pa je bil osiromašen predvsem s preloženima največjima dogodkoma, olimpijskimi igrami in evropskim prvenstvom v nogometu, ter številnimi odpovedanimi drugimi tekmovanji.

Kljub temu pa so številna tekmovanja potekala z izjemnimi uspehi slovenskih predstavnikov. Zato je DŠNS tudi v tem posebnem letu podelil nagrade najboljšim športnicam in športnikom.

Program iz studia TV Slovenija sta povezovala Saša Jerković in Irena Shyama Hlebš. Med prenosom so se predstavile športne legende Matjaž Kek, Dejan Zavec, Iztok Čop, Rajmond Debevec, Petra Majdič, Alenka Artnik, Boštjan Nachbar, Alenka Dovžan in Brigita Bukovec.

Za glasbeno spremljavo je skrbela nekdanja športnica in manekenka Brina Knauss, ki utrjuje svoj sloves na največjih elektronskih festivalih. V športnem duhu je minila tudi Mala terasa s Tilnom Artačem in Igorjem Bračičem.

Sorodna novica Toliko izbire, a nagrada je samo ena

Režiser prireditve je bil Mile Vilar, scenograf pa Ivo Koritnik. Priznanja za najboljše športnike je izdelala Skupina SIJ – Slovenska industrija jekla, oblikoval jih je umetnik Luka Tratnik.

Podelitev je prvič potekala leta 1968, ko sta bila najboljša telovadec Miroslav Cerar in atletinja Marjana Lubej.

Lani sta si naziva najboljših prislužila Roglič in športna plezalka Janja Garnbret. Najboljša ekipa lanskega leta je bila odbojkarska reprezentanca.

Roglič: V tem trenutku ima slovensko kolesarstvo sladke skrbi
V studiu TV Slovenija podelili nagrade športnikom leta 2020
Portret najstarejšega slovenskega olimpijca, stoletnika Marka Račiča
Mala terasa ‒ Šponkrti: Osmi dan