Neža Klančar je v nedeljo v Rotterdamu s 24,70 dosegla nov slovenski rekord na 50 metrov prosto in izpolnila olimpijsko normo. Foto: www.alesfevzer.com
Neža Klančar je v nedeljo v Rotterdamu s 24,70 dosegla nov slovenski rekord na 50 metrov prosto in izpolnila olimpijsko normo. Foto: www.alesfevzer.com

Katja Fain je edina v slovenski odpravi, ki že ima kolajno tovrstnega tekmovanja. Pred dvema letoma je bila v Kazanu bronasta na 200 m prosto. Po slabši poletni sezoni tudi v zimski še ni pokazala svojega potenciala, vsekakor pa ima enkratno priložnost, da s kolajno začne olimpijsko sezono.

"Cilj je finale. To sem sposobna. Želim si tudi osebne rekorde, kar seveda pomeni državne," je na pripravah v Bolgariji tik pred odhodom v Romunijo napovedala 22-letna Mariborčanka. In prav državni rekordi bi v konkurenci v Otopeniju najbrž pomenili tudi medaljo.

Prvo ime ekipe je Neža Klančar, ki je nazadnje v nedeljo dosegla nov slovenski rekord 24,70 na 50 m prosto v velikem bazenu, in s tem tudi olimpijsko normo A za nastop v Parizu. V Romuniji ima šesta prijavljena dosežka na 50 m prosto in 100 m mešano, sedmega na 50 m delfin.

"Odvalil se mi je velik kamen od srca, ko sem odplavala olimpijsko normo, saj se zdaj lahko sproščeno pripravljam na Pariz. Seveda si tudi na EP-ju želim visoke uvrstitve, a najprej bi rada v polfinale in finale, saj si bremena kolajne z napovedmi ne želim naložiti že vnaprej. Imam predvsem rezultatske cilje. Na 50 m prosto si želim dosežek pod 24 sekundami, zanimivo zna biti na 100 m mešano," je po Rotterdamu razlagala plavalka Olimpije, ki je v zadnjih 14 dneh popravila kar štiri slovenske rekorde.

Sorodna novica Neži Klančar rekord in olimpijska norma

Tretji vroči adut v slovenski ekipi je Janja Šegel iz ravenskega Fužinarja, ki pa je tik pred potjo zbolela. "Janja sicer še malo kašlja, a njena forma je bila zelo dobra, in to zdaj spet kaže tukaj na treningih. Izgovorov ni. Njen glavni cilj je tekma na 200 m prosto, ki bo na sporedu v soboto, in do takrat ima še kar nekaj časa. Za vsak primer pa sem jo odjavil s tekem na 100 m prosto in 200 m hrbtno, da dobi nekaj dodatnega počitka," je povedal trener Matija Medvešek, ki dvomi o prijavljenih časih.

"Evropska plavalna zveza se je vrnila k staremu časomerilcu, in če pogledamo imena, ki so prijavljena, mislim, da vsi doseženi časi v prijavah niso upoštevani. A za nas to ničesar ne spremeni. Neža, Janja in Katja imajo visoke cilje, za finale se bo potegovala Tara Vovk, zelo dobro je v ZDA plavala tudi Tina Čelik ... Me pa preseneča kakovost udeležbe, saj sem pričakoval, da bo glede na februarsko svetovno prvenstvo in olimpijske igre tukaj kakšna tekmica manj," je še povedal koroški trener.

Po zapletih na poti, ko je reprezentanca v soboto ostala brez opreme, Medvešek poudarja, da je stanje v ekipi vsak dan boljše. "Komaj čakamo, da se začne. Dobili smo opremo, organizacija tukaj je dobra, hotel in bazen sta odlična. Mislim, da nas bo po prihodu s pozitivno energijo napolnila še Neža Klančar, kar je lep uvod v prvenstvo."

Prenosi bodo na TV Slovenija 2.

Neža Klančar po odličnih pripravah v Avstraliji želi odplavati olimpijsko normo