En dan prej, kot je bilo načrtovano, se je v Tacnu začelo evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Prva disciplina je bila posamični kros, ki so ga na prvenstvih izvedli prvič, hkrati pa je štel kot kvalifikacije za kros na izpadanje. Začetek tekmovanj v sredo so zaradi varnosti zaprli za javnost.

Ajda Novak si je želela medalje uvodnega dne, a je zanjo na sedmem mestu zaostala za 2,44 sekunde. Foto: BoBo
Ajda Novak si je želela medalje uvodnega dne, a je zanjo na sedmem mestu zaostala za 2,44 sekunde. Foto: BoBo

Prvo zlato Tacna '24 Švicarki Marx

Pri kajakašicah je bila najhitrejša Švicarka Alena Marx, druga je bila Poljakinja Klaudia Zwolinska (+0,22), tretja pa Francozinja Camille Prigent (+0,68). Med 16 najhitrejšimi pa sta bili dve Slovenki: Ajda Novak na sedmem mestu (+3,14) in Eva Terčelj na 12. mestu (+3,85).

Terčelj bo v četrtek nastopila v prvi četrtfinalni skupini (ob 10.08), medtem ko bo Novak tekmovala v četrti skupini ob 10.20. Daleč od izločilnih bojev sprinterskega krosa je bila na 34. mestu med 37 tekmovalkami Eva Alina Hočevar (+8,45).

"Zadovoljna sem z rezultatom, čeprav vožnja ni bila najboljša. Želela sem si več dobrega občutka, da bi čoln res stekel. Malo sem imela tudi smole, že na začetku se mi je naredil protival, a to je Tacen, voda niha, se je treba prilagoditi. Mogoče bi bilo tudi bolje, če bi o spremembi urnika izvedela malo prej, tako sem včeraj naredila tri močne slalomske treninge, ki pa mi za kros zagotovo niso pomagali, saj sem bila po njih kar utrujena," je dejala Ajda Novak.

Na EP-ju v Tacnu podelili prvi komplet odličij
Tine Kancler je za bronasto medaljo sprinterskega krosa na 13. mestu zaostal za 2,11 sekunde. Foto: BoBo
Tine Kancler je za bronasto medaljo sprinterskega krosa na 13. mestu zaostal za 2,11 sekunde. Foto: BoBo

Čehu naslov, Kancler v izločilne boje, Kauzer za trening

Pri kajakaših je bil v sprinterskem krosu najhitrejši Čeh Vit Prindis. Drugi je bil Britanec Jonny Dickson (+0,95), tretji pa Švicar Martin Dougoud (+1,66).

V izločilne boje posamičnega krosa se je od Slovencev s 13. izidom uvrstil le Tine Kancler (+3,77). Kancler bo v četrtek tekmoval v drugi četrtfinalni skupini ob 10.31.

Pri fantih se je pred tekmo s kolajno spogledoval Kancler, pričakoval je, da bo bližje kolajni, kot je dejansko bil. "Na izbirnih tekmah, kjer je bila proga enaka, sem jo odpeljal veliko bolje. A takrat še ni bilo samodejne rampe na startu in lahko rečem, da mi start tokrat ni uspel. V vodo sem priletel preveč navpično in me je ustavilo. Menim, da sem izgubil pol sekunde ali celo več. Najpomembneje pa je, da sem naprej, mogoče se mi bo pa jutri izšlo."

Blizu preboja v četrtfinale je bil Jakob Šavli na 20. mestu (+4,93), medtem ko je Peter Kauzer zasedel šele 37. mesto (+9,50) med 52 kajakaši.

Najizkušenejši slovenski kajakaš Kauzer je pojasnil, da je uvodno tekmo EP-ja vzel bolj za trening. "Če ne bi kros postal olimpijska disciplina, se tega ne bi lotil. Tako pa sem poskusil, pričakovanj pa nisem imel. Tega ne treniram, vidi pa se, kdo se s to disciplino resneje ukvarja in kdo ne."

Zaradi visoke Save prilagodili urnik EP-ja

Gledalci vabljeni v prihodnjih dneh

Navijače in ljubitelje športa organizatorji vabijo, da se jim v Kajakaškem centru Tacen pridružijo v četrtek, soboto in nedeljo.

Zaradi slabe vremenske napovedi je bilo že v torek odpovedano načrtovano uradno odprtje 25. evropskega prvenstva, ki bi moralo potekati v središču prestolnice na Ljubljanici. Zaradi pričakovanega previsokega vodostaja reke Save je bil tako program EP-ja popolnoma spremenjen.

Neposredni prenos dogajanja na savskih brzicah boste lahko spremljali na TV SLO 2, MMC-ju in Valu 202.

Proga obnovljena po avgustovskih poplavah

Kajakaški center je povsem obnovljen, potem ko so ga močno prizadele avgustovske poplave. Obnova je bila končana tik pred evropskim prvenstvom. Nove so jeklenice za vrata, kovinski most v zaključku proge, obnovljene so tribune, postavljenih pa je tudi več začasnih zabojnikov.

Spremenjena podoba tacenske proge. Foto: MMC RTV SLO/T. J.
Spremenjena podoba tacenske proge. Foto: MMC RTV SLO/T. J.

Sava je avgusta na severu Ljubljane poplavila del naselja, močno pa poškodovala tudi progo s spremljevalnimi objekti. "Infrastruktura je bila vsa uničena. Med drugim je odneslo zeleno hiško, kot smo imenovali montažni objekt na sredini proge, v kateri je bilo tako rekoč vse. Odneslo je še druge zabojnike in ogromno opreme. Škoda je bila res velika," je dejal generalni sekretar organizacijskega odbora EP-ja Jakob Marušič.

"Čiščenje se je začelo takoj, že naslednji dan. Najprej smo se lotili zabojnikov, v katerih domujejo merilci, sodniki in druge službe. Morali smo povsem prenoviti tla, stene, napeljavo. Februarja smo se lotili večjih gradbenih del. Obnovili smo tribune, uspelo nam je sanirati tudi spodnji del proge, kjer nam je odneslo velik del stene," je nadaljeval.

Kot je dodal, so vedeli takoj, da bo škoda milijonska: "Doslej smo za sanacijo porabili okoli 350.000 evrov, moram pa reči, da nam je vrsta podjetij zelo pomagala. Nekatera so nam dala popuste, druga so nam projekte naredila brezplačno. Če bi vse to plačali, bi bil znesek do zdaj vsaj še enkrat višji." Vsa dela še niso opravljena. Čakajo še na pomoč države, nekoliko bolj odzivna je Mestna občina Ljubljana.


Kanuista Benjamin Savšek in Luka Božič sta v najožjem krogu favoritov za kolajno, med sabo pa se merita za edino olimpijsko vozovnico. Foto: Nina Jelenc
Kanuista Benjamin Savšek in Luka Božič sta v najožjem krogu favoritov za kolajno, med sabo pa se merita za edino olimpijsko vozovnico. Foto: Nina Jelenc

Spored EP v slalomu na divjih vodah

Četrtek:
Kajakaški kros:
10.00: četrtfinale Ž
10.27: četrtfinale M
10.47: polfinale Ž
10.59: polfinale M
11.11: finale Ž
11.19: finale M

Sobota:
Kvalifikacije kajak, ženske in moški (ena vožnja) in finale (12 čolnov v finalu)
Ekipna tekma kajakašic in kajakašev

Nedelja:
Kvalifikacije kanu, ženske in moški (ena vožnja) in finale (12 čolnov v finalu)
Ekipna tekma kanuistk in kanuistov