Saporo je lani gostil tudi maratonski tek na poletnih olimpijskih igrah. Foto: EPA
Saporo je lani gostil tudi maratonski tek na poletnih olimpijskih igrah. Foto: EPA

Francoska tiskovna agencija AFP se sklicuje na lokalne japonske uradnike. Saporo je sicer zimske igre prvič gostil leta 1972. Saporo je veljal za vodilnega kandidata za tretjo izvedbo zimskih olimpijskih iger na Japonskem, saj naj bi imel prednost pred tekmecema Salt Lake Cityjem in Vancouvrom.

Saporo je prenehal promovirati svojo kandidaturo za zimske olimpijske igre leta 2030 in bo predhodno izvedel javnomnenjske raziskave po vsej državi, da bi ocenil podporo po korupcijskem škandalu na lanskih igrah v Tokiu, so sporočili lokalni uradniki.

Sorodna novica MOK bo verjetno preložil odločitev o gostitelju zimskih OI 2030

Škandali na igrah v Tokiu
Japonski tožilci nadaljujejo preiskavo korupcije, vključno s preiskavo domnevnega prirejanja poslovnih ponudb na poletnih igrah v Tokiu, preloženih zaradi pandemije novega koronavirusa. Tožilci so aretirali nekdanjega izvršnega direktorja iger v Tokiu Harujukija Takahašija zaradi suma jemanja podkupnin v zameno za pomoč podjetjem, da postanejo uradni sponzorji olimpijskih iger. Škandal je zajel tudi podjetje, ki je izdelalo različice igrač maskot iger, pa tudi trgovca z oblačili, založniško podjetje in velike oglaševalske agencije.

Nekdanji premier Joširo Mori, ki je po seksističnih komentarjih odstopil s položaja predsednika organizacijskega odbora OI v Tokiu, se je septembra prostovoljno javil na pogovor s tožilci.

Izbirali naj bi šele leta 2024
V začetku tega meseca se je Mednarodni olimpijski komite odločil, da bo preložil izbiro gostiteljice zimskih iger leta 2030. Kot razlog so pri MOK-u navedli zaskrbljenost zaradi vse večjega vpliva podnebnih sprememb. Gostitelja ZOI 2030 naj bi sprva izbrali jeseni 2023. Po napovedih bodo tega izbrali leta 2024, v letu, ko bodo v Parizu poletne olimpijske igre.

Težave tudi s podnebnimi spremembami
Po mnenju predsednika MOK-a Thomasa Bacha so posledice podnebnih sprememb za zimske športe skrb vzbujajoče. "Do leta 2050 ne bo več obstajalo med 50 in 60 odstotki nekdanjih zimskih športnih območij v Evropi, ki so veljala za zasnežena in primerna za olimpijske igre," je na vprašanje nemške tiskovne agencije DPA odgovoril predsednik mednarodne olimpijske družine.

To bo po njegovem mnenju precej zmanjšalo število mest in prizorišč, ki bi lahko gostila svetovne pokale in zimske olimpijske igre.

Poleg tega se bodo zime zaradi globalnih okolijskih sprememb skrajšale. "To potem postavlja vprašanje, koliko časa je še ostalo za smučarska in nordijska svetovna prvenstva, izvedbo svetovnih pokalov v zimskih športih, olimpijske ali paraolimpijske igre," je dejal Bach. Takšni dejavniki bi lahko vplivali tudi na obliko in program zimskih iger v prihodnosti.

Naslednje zimske olimpijske igre leta 2026 bo gostila Italija z Milanom in Cortino d'Ampezzo.