Kupovanje smučarskih čevljev ni enostavno in tudi poceni ne, saj je treba za najboljše modele odšteti okrog 400 evrov. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Kupovanje smučarskih čevljev ni enostavno in tudi poceni ne, saj je treba za najboljše modele odšteti okrog 400 evrov. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Da so smučarski čevlji najpomembnejši del smučarske opreme, pogosto slišimo predvsem od tekmovalcev, a tudi rekreativni smučarji temu lahko pritrdijo. Pomislite samo na neugodje ali celo trpljenje, ko imate v mrzlem dnevu ves dan na nogi pretesen čevelj, v katerem vas zebe in tišči. V tem primeru res drži tisto smučarsko "pravilo", da najboljši del dneva nastopi v trenutku, ko sezuješ smučarske čevlje.

V nakup popoldne in v smučarskih nogavicah
Za nakup pancarjev si je zato treba vzeti čas. "Nakup smučarskih čevljev opravimo v popoldanskih urah, ko noga ni najbolj spočita, v nogavicah, ki jih nosimo med smučanjem. Številka čevljev naj bo enaka kot številka običajnih čevljev, upoštevati pa velja, da je plastičen zunanji čevelj izdelan za več številk, kar pomeni, da se bo notranji čevelj sčasoma raztegnil, zato ne smemo kupiti smučarskih čevljev, ki so nam že v trgovini malo preveliki," svetujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Izbira prave številke čevlja je ključna. Z napačnimi čevlji ne bo trpela le noga, tudi smučanje ne bo optimalno, saj bo vodenje smuči oteženo. "Čevelj ne sme biti niti premajhen niti prevelik, niti preozek niti preširok. Noga se najbolje počuti v enakomerno utesnjenem čevlju po celi površini," so nam razložili v eni od specializiranih trgovin, kjer ponujajo okrog deset različnih znamk čevljev.

Ena znamka čevljev ustreza 15 odstotkom smučarjev
Ko izberemo številko, je veliko možnosti, da zgrešimo pri modelu. Zgovorna je naslednja ugotovitev: "Ena znamka čevljev ustreza le 15 odstotkom smučarjev." Če pridete v trgovino, ki ponuja le eno znamko pancarjev, imate zato 85 odstotkov možnosti, da kljub pravi dolžini in širini čevelj ne bo primeren za vašo nogo.

V specializiranih trgovinah vam izmerijo nogo, na podlagi tega pa določijo primerno številko čevlja. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
V specializiranih trgovinah vam izmerijo nogo, na podlagi tega pa določijo primerno številko čevlja. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Pri ZPS-ju opažajo, "da izdelovalci tudi v rekreativnem razredu ponujajo številne modele, ki jih je mogoče prilagoditi smučarjevi nogi, to pa oprijema mehka pena, zaradi katere ne bi smelo priti do otiščancev, a naj bi vseeno ponudila dobro oporo za ustrezen prenos moči z noge na smučko. A teorija v praksi malo zbledi, saj vsi vemo, da je utrujena noga drugačna od spočite, da uporabljamo različne nogavice in predvsem da se materiali na toplem v trgovini obnašajo povsem drugače kot v bridkem zimskem mrazu na smučišču."

Prvi občutek naj bo: čevelj je malce premajhen
Iščemo torej enakomerno utesnjenost po vsej nogi. Občutek naj bi bil, kot da imamo nogo v mavcu. Med preizkušanjem je treba stati na nogah in kolena potiskati naprej, da simuliramo gibanje med smučanjem. Ko prvič obujemo čevlje, moramo imeti občutek, kot da so malce premajhni, po nekaj dneh smučanja se čevelj tako in tako razširi za dodatne 3‒4 milimetre.

"V prevelikem čevlju noga po nekaj zavojih začuti praznino, prsti se napenjajo, da bi zapolnili prostor v smučarskem čevlju. Ta napetost povzroča boleče krče, mrtvičenje. Premikanje stopala privede tudi do trenja pokostnice ob jezik smučarskega čevlja," nam je povedal prodajalec.

Alpski smučarji vedo, da je čevelj izjemno pomemben del opreme, zato zelo veliko testirajo. Tekmovalni čevelj ima sicer veliko večjo trdoto (fleks) in seveda nikakor ni primeren za rekreativnega smučarja. Foto: BoBo/Borut Živulović
Alpski smučarji vedo, da je čevelj izjemno pomemben del opreme, zato zelo veliko testirajo. Tekmovalni čevelj ima sicer veliko večjo trdoto (fleks) in seveda nikakor ni primeren za rekreativnega smučarja. Foto: BoBo/Borut Živulović

Kakšen fleks izbrati?
Velikost smučarskih čevljev se meri po lestvici Mondo Point (mondo številka), ki temelji na dolžini noge v centimetrih. V specializiranih trgovinah vam zato s kamerami izmerijo noge in stopalo.

Zelo pomembna je tudi trdota smučarskega čevlja, ki se izraža s fleksom oziroma indeksom FI. Gre za upogibno trdoto zunanjega dela smučarskega čevlja. Številka je zapisana na zunanji strani smučarskega čevlja.

"Večji kot je fleks, hitreje se reakcija telesa prenese na smučko, posledično pa tudi napake. Pri pancarjih, ki imajo sto fleksa, se smučka ne bo odzvala, če bomo dali ramo ali boke malce v zavoj pri 130, pa se smučka bo odzvala. Tekmovalni čevlji imajo fleksa od 140 do 170, za rekreativne smučarje je dovolj 100‒120."

Pred nakupom prodajalcu torej natančno povejte, kako dober smučar ste, saj je od tega odvisna trdota čevljev. Pri izbiri prave trdote pa je treba upoštevati ne le smučarsko znanje, ampak tudi višino, težo in moč. Manjši in lažji smučarji na smučarski čevelj ne pritiskajo tako močno, zato potrebujejo mehkejši čevelj. Ženske naj bi izbrale mehkejši čevelj, za začetnice je dovolj, če je fleks med 70 in 80.

Čevlje imejte obute vsaj pol ure
Pomerjanje smučarskih čevljev bi moralo trajati bistveno dlje, kot smo vajeni pri običajni obutvi. ZPS: "Svetujemo, da si čevlje zapnete enako, kot bi si jih na smučišču, nato pa se z njimi sprehajate naokrog, potiskate kolena naprej in ste pozorni na morebitne premike noge v čevlju – teh preprosto ne sme biti. Prsti morajo biti dobro gibljivi, nikjer na nogi in stopalu vas ne sme tiščati. Tako obuti bodite najmanj pol ure."

Po izbiri pravega čevlja lahko na smučišču še vedno čutimo neudobje, zato je treba z dodatnimi nastavitvami ("fitingi") in brušenjem čevelj prilagoditi željam posameznika.

Kdaj je čas za menjavo?
Kdaj pa naj bi smučarski čevelj zamenjali? Zveza potrošnikov Slovenije: "Dober smučarski čevelj bo zdržal nekaj sezon in nekaj več smučarskih dni kot smuči, lahko tudi več kot sto. Vsekakor je zadnji čas za zamenjavo takoj, ko zaznate, da je oprijem popustil in da tudi dodatno zategovanje pri fiksiranju noge med smučanjem ne pomaga več."