Takšnih prizorov, kot kaže, še nekaj časa ne bomo videli. Maraton po Ljubljani je dobil zeleno luč pristojnih oblasti za izvedbo, a pod določenimi pogoji. Režim na štartu bo podoben, kot je bil na začetku septembra na Maratonu Franja, saj je ključno, da na štartno-ciljnem prostoru ni gneče. Foto: BoBo
Takšnih prizorov, kot kaže, še nekaj časa ne bomo videli. Maraton po Ljubljani je dobil zeleno luč pristojnih oblasti za izvedbo, a pod določenimi pogoji. Režim na štartu bo podoben, kot je bil na začetku septembra na Maratonu Franja, saj je ključno, da na štartno-ciljnem prostoru ni gneče. Foto: BoBo

Jubilejni 25. Ljubljanski maraton bodo prireditelji namesto letos izpeljali naslednje leto, da pa tekači vseeno ne bi bili prikrajšani za tek po ljubljanskih ulicah, bodo zadnjo oktobrsko nedeljo (25. oktobra) organizirali Maraton po Ljubljani, je v pogovoru za Val 202 povedal Gojko Zalokar. "Obdržali smo vse discipline, torej 10, 21 in 42 km, vseeno pa gre za novo prireditev, ki se bo imenovala Maraton po Ljubljani."

Sorodna novica Ljubljanski maraton potrjen, a z omejitvami. V Novem mestu polmaraton.

Zadnji bo lahko tudi prvi
Tekači in prireditelji bodo morali upoštevati vsa navodila NIJZ-ja. "Prvi ukrep je nošenje mask in razkuževanje rok. Potem gre za drugačen način tekmovanja. Ne bodo štartali vsi naenkrat, ampak v razmiku 15 sekund po štirje v vsaki vrsti. Med posameznimi vrstami bo dva metra razdalje. S tem bo štart na posamezni razdalji trajal od 15 do 20 minut, upoštevali pa se bodo neto časi. Lahko bo torej zmagal tudi tisti, ki bo štartal zadnji, zato posebej opozarjamo, da gre za kronometrski, in ne za klasičen tek, pri katerem zmaga tisti, ki prvi prečka ciljno črto."

Prijavljeni tekači – po 450 na vsaki razdalji – bodo morali biti zelo pozorni, kdaj bodo prišli na štart. "Vsak bo imel na štartni številki zapisano, kdaj ima prihod v pripravljalni boks in kdaj odhod. Kdor bo zamudil, bo štartal povsem na koncu. Naj tudi opozorim, da bodo morali dati tekači, ko bodo odtekli preizkušnjo, masko spet na obraz."

Ljubljanski maraton: pri prijavi bo treba biti hiter

Velik naval predvsem na teka na 10 in 21 km
Prijavnina znaša 30 evrov, prijave pa bodo sprejemali od četrtka, 1. oktobra: "Namenoma bomo prijave začeli sprejemati ob 10.25. Številka 25 ponazarja 25. maraton. Pričakujemo izreden naval, zato smo okrepili računalniško službo in postavili dodatne strežnike, saj se bodo vsi želeli hkrati prijaviti v naš sistem. Računam, da bodo za tek na 10 in 21 km prijave v nekaj minutah pokupljene."

Tisti, ki so se prijavili in že plačali štartnino za Ljubljanski maraton, so imeli dve možnosti. Lahko so prijavnino prenesli v leto 2021 ali pa dobili denar vrnjen v celoti.

Na štartu kljub vsemu pravo razpoloženje
In kaj bodo tekači 25. oktobra najbolj pogrešali, kaj bo – poleg samega teka – še drugače? "Predvsem ne bo druženja. Bomo pa poskušali nekaj pripraviti za štart, kjer je za dvig temperature vedno skrbela skupina The Stroj. Potrudili se bomo, da ne preveč mrtvo vzdušje, ampak da bo prava 'štimunga'. Mislim, da vsem, ki bodo prišli, ne bo žal, ker bodo odtekli ta posebni maraton," še dodaja Zalokar.