Chiminello je v sprintu ugnal Mateja Lovšeta, Nemca Alexandra Steffensa in Gregorja Tekavca.

Vrstni red najboljše deseterice na 39. maratonu Franja. Foto: Facebook Maraton Franja, zajem zaslona
Vrstni red najboljše deseterice na 39. maratonu Franja. Foto: Facebook Maraton Franja, zajem zaslona

Chiminello je s tem ponovil zmago na Franji iz leta 2013, tako kot letos pa je bil že takrat drugi Lovše, sicer specialist za vzpone z gorskim kolesom.

Ravno Lovše je z napadom razbil četverico ubežnikov nekaj kilometrov pred ciljem na Dunajski cesti, a v zaključku na Ameriški aveniji nakupovalnega središča BTC ni mogel streti izkušenega Italijana.

V ospredju sta bila v begu dalj časa zmagovalec iz leta 2018 Steffens in Slovenec Gregor Tekavec, na koncu četrti, a sta se jima pridružila Lovše in Chiminello, ki sta prihranila več moči za odločilni napad tik pred ciljem.

Preostala mesta med desetimi najboljšimi so zasedli Slovenci. Peti je bil Dean Bratuš, šesti Matej Mercina, sedmi Gregor Sikošek, osmi Tadej Sedar, deveti Aleš Hren, deseterico pa je sklenil Borja Jelič.

Odkolesarili 39. maraton Franja

V ženski konkurenci je po 156 kilometrih slavila zmago Slovenka Laura Šimenc, ki je v cilj pripeljala s skupino Roberta Kranjca in zmagala s časom 3:35:53. Druga je bila tako kot lani Katarina Novak z zaostankom slabih 12 minut, tretja pa Dunja Selan, ki je zaostala še tri minute več.

Na mali Franji, dolgi 97 kilometrov, je v ciljnem sprintu za las zmagal Slovenec Matic Plaznik pred rojakom Mitjo Mesaričem. Čas zmagovalca je bil 2:12:58. Tretji je bil z zaostankom dveh minut in 21 sekund še en Slovenec, Miha Alič.

Število udeležencev omejeno na 500

Največji kolesarski dogodek v Sloveniji je letos potekal v okrnjeni podobi zaradi koronavirusne pandemije, zato je bilo število tekmovalcev omejeno na 500.

V soboto so organizatorji uspešno izpeljali Barjanko (83 km), pozneje pa še družinski in otroški kolesarski maraton v bližini Kongresnega trga. Skupaj se je maratona Franje v dveh dneh v vseh kategorijah udeležilo okoli 2000 kolesarjev.

Kolesarji so morali na start z maskami, predtem pa so morali oddati tudi vprašalnik za covid-19, ki so ga prejeli pri organizatorju.

Zaradi maratona so bile do zgodnjega popoldneva zaprte nekatere ceste v Ljubljani.

Maraton Franja znova pripadel Italijanu