Zakaj v Ospu ni okoljskih inšpektorjev?

Vsak lahko potegne plezalno smer, kjer hoče. Okoljskega inšpektorja ni na spregled. Kjer so bili nekoč kapniki, so zdaj klini in plezalna vrv, je poročala Primorska kronika. Vaščane motijo tudi smeti, ki jih plezalci puščajo za seboj, in težave s parkiranjem.

Ob nedavnem grobem posegu plezalcev v jami Grad pri vasi Osp, o katerem je poročala Primorska kronika, so bili v Planinski zvezi Slovenije zgroženi. Zavedajo se namreč problematike v tej dolini, so zapisali v izjavi za javnost, v kateri pojasnjujejo:

"Grob poseg v jami Grad ni bil izveden v okviru nobene od dejavnosti v organizaciji PZS-ja. V prispevku Primorske kronike na TV Slovenija ni bilo v celoti predstavljeno stališče PZS-ja. Poudariti želimo, da v Sloveniji ne obstaja zakonodaja, ki bi določala pravila za nadelavo novih plezalnih smeri v plezališčih in da PZS nima nobenih pristojnosti določati, kdo lahko nadeluje plezalne smeri. Si pa PZS prizadeva, da se ustrezno zakonsko uredijo
vzpostavitev, vzdrževanje, evidence in pogoji ter način skrbništva za urejena športna plezališča v naravi."

PZS v sodelovanju z Mestno občino Koper pripravlja tudi sestanek za ureditev razmer za plezalce v Ospu, ki naj bi bil še ta mesec.

Osp spada že več kot 30 let med priljubljena plezališča. Od leta 1977, ko so v Ospu nastale prve smeri, je število plezalcev dramatično naraslo, prosto plezanje pa se je razvilo v enega hitreje rastočih sodobnih športov.