Želite izkusiti, kako je na Dirki po Franciji? Priložnost se bo zdaj ponujala tudi v Sloveniji, točneje v Kranu, kjer bo vsaj tri leta potekala L'Etape Slovenia by Tour de France. Foto: MMC RTV SLO
Želite izkusiti, kako je na Dirki po Franciji? Priložnost se bo zdaj ponujala tudi v Sloveniji, točneje v Kranu, kjer bo vsaj tri leta potekala L'Etape Slovenia by Tour de France. Foto: MMC RTV SLO

L'Étape Slovenia by Tour de France se uradno imenuje prireditev, ki bo čez slabo leto v Slovenijo zanesla duha največje kolesarske dirke na svetu. Prvi konec tedna v septembru bo v Kranju in okolici prva slovenska etapa za vse kolesarske navdušence, ki bi si želeli vsaj za en dan preleviti v tekmovalce, ki se potegujejo za rumeno, zeleno, pikčasto ali belo majico.

Kdaj? Prvi konec tedna v septembra

V soboto, 3. septembra 2022, se bo Kranj obarval rumeno in bo ponudil kolesarsko dogajanje za vse generacije. Tako ljudi kot koles. Tekmovanje s poganjalčki, družinsko kolesarjenje (okoli 25 km), dirko starodobnikov, hkrati pa tudi traso za vse številčnejša električna kolesa.

Nedelja, 4. septembra, bo rekreativno-tekmovalna, pri čemer bodo slovenski in tuji cestni kolesarji imeli na voljo dve progi:

  • 70 km z dobrimi tisoč višinskim metri,
  • 120 km z nekaj več kot dva tisoč višinskimi metri,
  • pričakujejo 1500–2000 kolesarjev iz Slovenije in tujine.

Kje? Iz Kranja skozi Komendo in Podblico nazaj v Kranj.

Trasa obeh različic slovenske etape Dirke po Franciji za rekreativce še ni razkrita, bo pa znana v dobrih dveh tednih, zagotovo pa pred odprtjem prijav v sredini novembra. Predprijave za najbolj neučakane so sicer že omogočene.

Zagotovo se bo v duhu Toura šlo tako skozi Komendo – domači kraj dvakratnega prvaka Toura Tadeja Pogačarja – kot Podblico – domačo vas Mateja Mohoriča. Ravno slednji je tudi uradni ambasador prireditve.

"Kranj je že sam po sebi mesto športa. Tudi kot kolesarska destinacija je idealen. Ceste v okolici so najlepše, kar sem jih sam kdaj koli srečal drugje po svetu. Upam, da bodo ljudje prepoznali Kranj kot kolesarsko destinacijo in se udeležili tega zanimivega dogodka," je povabil Mohorič, ki se je ravno vrnil domov po 14. mestu na SP-ju v Flandriji 2021.

Cena? Višja, kot je običajno za Slovenijo.

Skupina ASO prireja zdaj rekreativne etape v duhu in barvah Toura že v 21 državah in 24 mestih, pri čemer so se v tujino Francozi podali šele pred desetletjem. Prijavnina se v tujini giblje med 90 in 130 evri, kar je za Slovenijo visoka cena, če se primerja z drugimi največjimi množičnimi prireditvami (Maraton Franja in Ljubljanski maraton).

"Zavedamo se tega, da bo približno dvakratnik, kar je za druge velike prireditve. A se bomo potrudili, da bomo na spodnji ali celo pod to mejo," pravi direktor slovenske etape Aleš Hostnik, ki poudarja, da v zameno dobijo udeleženci popolno izkušnjo, kot jo imajo profesionalci med samimi etapami pravega Toura.

Tehnična podpora, boj za majice ...

"Vseprisotna je tehnična podpora mehanikov. Sam sem se udeležil prve etape na Slovaškem, kjer je bilo kar veliko defektov in okvar, pri čemer so bili mehaniki takoj pri roki. Hkrati bo celotna trasa tudi opremljena kot na Touru. Se pravi kilometrske oznake, gorski cilji, leteči cilj ... Na koncu pa seveda tudi podelitev v slogu Toura," našteva izkušnjo Hostnik.

Ceste bodo med prireditvijo zaprte, velik poudarek bo na varnosti in označbi trase tako za sodelujoče kot obvozi za promet v krajih v Kranju in okolici, kjer bo potekala prireditev.

Francoze navdušili tako uspehi kot navijači

Prireditelj ASO, ki prireja Dirko po Franciji in kopico preostalih največjih dirk, tudi prihajajoči Pariz–Roubaix, se je zaradi slovenskega uspeha na Touru sam napotil v Slovenijo. "Videli smo zmage Tadeja Pogačarja, na odru Primoža Rogliča, njune etapne zmage. Ob cestah pa kopico navdušenih slovenskih navijačev. Začutili smo, da si je vredno pogledati Slovenijo, kje trenirajo takšni šampioni," je dejal Kevin Quiniou, predstavnik agencije ASO.

"Slovenija ponuja izredne poglede in ceste ter vzpone. Res smo si želeli gorsko obarvane prireditve, ki bi tudi najbolje predstavila vašo deželo. Močna skupna nit so Alpe, ki so del mita Tour de France, zato je bil tudi izbran Kranj s to čudovito kuliso," je Quiniou pojasnil smernice, ki so vodile ASO na Gorenjsko, pri čemer jim kot lokalni organizator pomagata športna agencija Sport Media Focus in Mestna občina Kranj. Deležniki so podpisali triletno pogodbo, torej so zagotovljene vsaj tri izvedbe slovenske etape, a vsi verjamejo, da je to le začetek nove velike kolesarske prireditve v Sloveniji.

Priložnost videti, kje trenirajo Roglič, Pogačar in Mohorič

"Verjamemo, da bo privlačen dogodek, ki bo mamljiv tako za Slovence kot za številne tujce, ki si želijo videti, kje so se kalili, in še zdaj trenirajo Mohorič, Roglič in Pogačar," je za MMC poudaril Quiniou, ki je sprva le z nasmeškom pospremil vprašanje, ali je to prvi korak k prihodu prave Dirke po Franciji v Sloveniji. "Zagotovo nisem pristojen za to, a res je korak, da se TdF približa Sloveniji. Ali je sploh mogoče imeti Grand Depart v Sloveniji? Mogoče res, a naš namen z L'Etape Slovenia je predstavitev barv in izkušnje Dirke po Franciji, predstavitev njene ikonografije, zgodovine ter iskanje skupnih točk. To pa je predvsem kolo."