Največ preskokov s kolebnico je zbrala OŠ Ivana Babiča-Jagra Marezige. (Fotografija je simbolična.) Foto: Shutterstock
Največ preskokov s kolebnico je zbrala OŠ Ivana Babiča-Jagra Marezige. (Fotografija je simbolična.) Foto: Shutterstock

Preskakovanje kolebnice je vadba, ki vpliva predvsem na krepitev srčno-žilnega in dihalnega sistema, spada pa med visokointenzivna gibanja. Profesor športne vzgoje na ljubljanski Osnovni šoli Savsko naselje Bor Dereani je na spletni strani kdorneskacenislovenc.si zapisal, da želijo s preskakovanjem kolebnice spodbujati gibanje otrok med karanteno.

Sorodna novica Akcija 'Skači s kolebnico, preskoči COVID' otroke spodbuja h gibanju

Namen akcije je bil spodbujati gibanje v času zaprtja šol in zdrav način življenja. Poleg tega so želeli, da učenci ugotovijo, kako je lahko skakanje s kolebnico tudi igriva in zabavna dejavnost, ki povzroča dobro voljo, dobro počutje, zdravje in gibalni napredek. Pozivali so jih, naj navdušenje za preskakovanje kolebnice širijo tudi med preostale vrstnike.
Z učenci so želeli v desetih dneh zbrati 2.111.641 poskokov čez kolebnico, kar pomeni en poskok na prebivalca Slovenije. Akcija je bila izjemno uspešna, saj zastavljenega cilja niso le dosegli, ampak ga tudi močno presegli. Z marsikatere šole so jim sporočili, da je vladalo "obsedno stanje" preskakovanja kolebnice, je v sporočilu za javnost zapisal Dereani.

Ob koncu akcije so imeli vpisanih kar 3.389.974 preskokov. Z 281.853 skoki se lahko na prvem mestu pohvali OŠ Ivana Babiča-Jagra Marezige, sledita pa ji OŠ Dobrava (233.887) in OŠ Vrhovci (198.051). Vsak učenec je povprečno sicer prispeval 350 skokov.

"Projekt je super zasnovan, v pravem času zaprtja. Otroci zelo motivirani, najbolj 1. in 2. triada in nekaj posameznikov iz 3. triade. Smo vaška šola, nobenih stolpnic, vsi zunaj. Otroci so se dobivali v vaseh na igrišču v manjših skupinah in tekmovali med sabo. Ni nobene graje. Menim, da je bilo prav, da smo učitelji vpisovali podatke, čeprav je bilo dosti dela, vendar cilj je dosežen," so zapisali na OŠ Ivana Babiča-Jagra Marezige.