Preskakovanje kolebnice je vadba, ki vpliva predvsem na krepitev srčno-žilnega in dihalnega sistema, spada pa pod visoko intenzivna gibanja. Bor Dereani, profesor športne vzgoje na OŠ Savsko naselje, je na spletni strani kdorneskacenislovenc.si zapisal, da naj bi s tovrstno vadbo na uro lahko porabili od 700 pa do 1200 kalorij – odvisno od hitrosti, intenzivnosti in ekonomičnosti skakanja.

Vadba naj bi bila primerna za različne starosti in stopnje telesne prirpavljenosti, izvaja pa se jo lahko kjer koli. "Vse, kar potrebujemo, je kolebnica, nekaj prostora in dobro voljo," je še zapisano na spletni strani projekta, ki naj bi po besedah Dereanija pri športnih pedagogih vzbudil pozitiven odziv.

Številka poskokov se vztrajno veča

Pobudniki vseslovenske akcije, ki se izvaja pod geslom 'Skači s kolebnico, preskoči COVID', so zaposleni na OŠ Savsko naselje, cilj projekta pa je spodbujanje gibanja otrok med karanteno s preskakovanjem kolebnice ter jim pokazati, da gre za zabavno dejavnost, ki povzroča dobro počutje, pripomore k zdravju in gibalnemu napredku. V 10 dneh želijo doseči kar 2.111.641 poskokov, kar pomeni en poskok na prebivalca Slovenije. Trenutno je bilo zabeleženih že več kot 288.000 poskokov, kar pa predstavlja več kot 18% končnega cilja.

Pri zastavljenem izzivu lahko deluje vsak slovenski osnovnošolec, sodelovanje je prostovoljno in anonimno, vpisani podatki pa morajo biti resnični. Sodelujoči mora na spletni strani vpisati svoj elektronski naslov, šolo, ki jo obiskuje in število poskokov. Če pa želijo, lahko pošljejo tudi svoje ali na spletu najdene videoposnetke preskakovanja kolebnice, na spletni strani pa so naloženi tudi videoposnetki z napotki za izboljšanje tehnike skakanja.

Trenutno se z več kot 160.000 skoki na prvem mestu lahko pohvali OŠ Trbovlje sledita pa ji OŠ Frana Metelka Škocjan in OŠ Savsko naselje.