Počepi so ena najbolj priljubljenih rekreativnih vaj. Foto: MMC RTV SLO
Počepi so ena najbolj priljubljenih rekreativnih vaj. Foto: MMC RTV SLO

Saj veste, ob 18.00 vadimo ob odprtem oknu, lahko tudi na balkonu, nekje, kjer vam bo udobno. Včeraj smo stole dvigovali, danes jih bomo pustili na tleh.

Navodila:
1. Stopite v razkorak (stopala so nekoliko širše od bokov in vzporedna), s hrbtom ste obrnjeni proti stolu, roke so prekrižane na prsih. Počepnete, se z zadnjico samo dotaknete sedala stola in se vzravnate. Kolena naj ostanejo rahlo skrčena, med počepom so pete ves čas na tleh. Naredite 12 počepov. Vajo morate občutiti kot srednje naporno. Če je vaja prelahka – če torej z lahkoto naredite 12 ponovitev – izberite težjo vajo.

2. Vajo otežimo s tem, da izberemo nižji stol (ali npr. mizico v dnevni sobi). Po Borgovi lestvici, ki jo vidite v desnem kotu, bi npr. srednji napor ocenili s 14. stopnjo. Če vam je tudi ta vaja prelahka in bi napor med izvajanjem vaje ocenili kot nizek, potem izberite še težjo vajo.

3. Počepe izvajate na nižjem stolu, pri čemer pri vzravnavi kolena ostanejo bolj pokrčena. To pomeni, da počep izvajate z manjšo amplitudo in se torej od sedala odmaknete le za od 5 do 10 cm. Trup naj bo čim bolj pokončen in napet.

Ko izberete pravo težavnost vaje, naredite 3 nize po 12 ponovitev vaje, z vmesnim 30-sekundnim odmorom. Gibanje gor naj traja 1 sekundo, gibanje do dotika sedala stola pa 2 sekundi.