Vaje za #vadidoma je v sodelovanju z Janezom Vodičarjem pripravila izredna profesorica doktorica Maja Pajek z Inštituta za šport Univerze v Ljubljani. Foto: TV Slovenija
Vaje za #vadidoma je v sodelovanju z Janezom Vodičarjem pripravila izredna profesorica doktorica Maja Pajek z Inštituta za šport Univerze v Ljubljani. Foto: TV Slovenija

Športni program Televizije Slovenija je v sodelovanju s Fakulteto za šport pripravil serijo novih oddaj #vadidoma, ki si jih boste lahko ogledali na MMC-ju in TVSLOsport na Facebooku.

"Pojmovanje vadbe, gibanje in obvladovanje telesa so cilji naših oddaj. Gledalce želimo spodbuditi k aktivnosti, pa ne le med pandemijo, ampak tudi sicer. S serijo oddaj bomo skušali doseči, da bi jim vadba postala način življenja, pa tudi, da spremenijo nekatere rutine," je povedal odgovorni urednik Športnega programa na Televiziji Slovenija Gregor Peterne

Za strokovno izvedbo vaj bo skrbela izredna profesorica doktorica Maja Pajek z Inštituta za šport Univerze v Ljubljani. Vaje je pripravila v sodelovanju z izrednim profesorjem doktorjem Janezom Vodičarjem. Majo Pajek smo zmotili med snemanje prvega sklopa oddaj in nastal je spodnji pogovor.


Kako lahko skrbimo za zdrav duh v zdravem telesu?
S sistematično vadbo vsak dan poskrbimo za to, da telo ohranimo v kondiciji. Res je, da so se okoliščine nekoliko spremenile, pa vendar, dokler imamo zdravi obe roki in obe nogi, smo vedno lahko športno aktivni doma, v naravi ali pa kje drugje.

Kaj je glavni cilj oddaje #vadidoma?
Predvsem to, da gledalci ozavestijo svoje telo, da ga začutijo, da začutijo njegovo pomembnost in da se naučijo, kako pravilno izvajati vaje. Namreč, biti telesno dejaven je odločitev, ki jo sprejmemo, in te odločitve se moramo držati. Kar pomeni vsak dan, dan za dnem redna rutina. In tudi če kakšen dan po svoji oceni naredimo česa premalo, je to bolje, kot da ne naredimo nič. Pridejo dnevi, ko ne moremo vaditi, smo zboleli, so okoliščine, ki nam onemogočajo gibanje, pa vendar, če imamo dnevno rutino, vadimo vsak dan po določenem protokolu, bomo začutili svoje telo in tudi telo nam bo služilo praktično do trenutka, ko ne bomo več na tem svetu.

Kako doseči, da bo gibanje postalo rutina?
Izkušnje kažejo, da človek najtežje spreminja rutino, ker se najvarneje počuti v svoji coni udobja. Torej je treba v tej coni udobja sprejeti odločitev: želim drugače. Po navadi nas na to opozori telo: nas uščipne na eni strani, nas boli na drugi strani, in to so že rdeče zastave, da je čas, da nekaj naredimo zase. In najboljše, kar lahko naredimo zase, je, da se odločimo, da bomo telesno dejavni. Dvignemo se s kavča, dvignemo se iz postelje in naredimo prvi korak. Po mojih izkušnjah se ljudje včasih ustrašijo besede šport in športna dejavnost. Na začetku je dovolj, da spremenimo eno stvar. Torej spremenimo način, kaj bomo počeli zjutraj. Če smo zjutraj navajeni, da se zbudimo, pogledamo telefon in spijemo kavo, lahko tokrat naredimo nekaj drugače. Vstanemo, naredimo pet telesnih vaj ter potem pogledamo v telefon in spijemo kavo. To pa verjetno ni več tako težko.

Skupaj z Majo Pajek bo vadil tudi voditelj Anže Bašelj. Foto: TV Slovenija
Skupaj z Majo Pajek bo vadil tudi voditelj Anže Bašelj. Foto: TV Slovenija

S kakšnimi vajami boste gledalce poskušali spodbuditi, da telesna dejavnost postane življenjska rutina?
Pripravila sem različne vaje: od razteznih, telovadnih do krepilnih. Zasnovane so tako, da začutimo, ozavestimo svoje telo, da miselno sledimo telesu med izvedbo vaje, in če bomo to sposobni narediti, da bomo dejansko z mislimi spremljali tisto, kar dela telo, bo učinkovitost takšne vadbe veliko, veliko boljša, kot če bi bila naša pozornost kje drugje. Zavedati se moramo, da lahko tam, kamor usmerimo pozornost in energijo, pričakujemo rezultate. In enako velja za telesno dejavnost.

V vsaki oddaji boste gledalcem dali tudi izziv. Kakšni so ti izzivi?
Ti naši izzivi predvsem temeljijo na spremembi rutine. Ne bodo vsi izzivi, ki vam jih bom postavila, z vidika povečanja telesne dejavnosti. Predlagam, da redno spremljate naše oddaje in se preizkusite v vseh pripravljenih izzivih.

Telesna dejavnost je zelo pomembna tudi za starejše ljudi. Kaj jim priporočate?
Predvsem upokojenci bi morali biti resnično telesno dejavni praktično vsak dan, večkrat na dan. Od tega, da vzpostavijo neko jutranjo rutino telesne vadbe, do tega, da v telesno dejavnost vključijo aerobne dejavnosti, kot sta hoja v hrib in kolesarjenje, seveda tisti, ki so še sposobni. Torej nekaj, kar traja dalj časa, kar traja 40 minut na dan, da s tem krepijo svoj srčno-žilni sistem, da krepijo dihalni sistem, da se res dobro predihajo. V starosti se namreč dogaja marsikaj. Po 50. letu starosti se začnejo spreminjati hormoni, tako pri moških kot pri ženskah začne upadati mišična moč, in to drastično, zato je telesna dejavnost po 50. letu še toliko pomembnejša, vsakdanja telesna dejavnost do praktično konca življenja.


Še veliko več zanimivega o dejavnem preživljanju prostega časa boste izvedeli v naših oddajah. Kot že rečeno, na MMC-ju in TVSLOsport na Facebooku. Voditelj Anže Bašelj in Maja Pajek vas vabita v svojo družbo, prvič v ponedeljek, 27. aprila.

Vprašanja nam pošljite na vadidoma@rtvslo.si. Maja Pajek vam bo odgovorila na družbenih omrežjih, pa tudi na MMC-ju.