Na poti med Izolo in Žusterno je tekačem veliko energije vlil bobnar s svojim energičnim solom. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Na poti med Izolo in Žusterno je tekačem veliko energije vlil bobnar s svojim energičnim solom. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

"Trije enakovredni tekači smo bili večino trase skupaj, kar je bilo idealno. Pet kilometrov pred ciljem sem ušel, in sicer v Portorožu na klancu pred predorom. Vzdušje je bilo odlično, vreme tudi, le ob obali je v zadnjem kilometru potegnila burja," nam je povedal 30-letni tekač iz Moravč, član kluba Savinjčan, ki je na Istrskem maratonu nastopil tudi lani in osvojil drugo mesto. Njegov motiv za rekreacijo je preprost: "Tečem, ker uživam. Naslednji cilj je polmaraton v Radencih."

"Tečem, ker uživam," pravi maratonec Jure Orehek. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Pri ženskah zmagala britanska maratonka
Drugi je bil Tadej Grilc (2:42:59), ki je bil presenečen nad svojim dosežkem. "Zadnja dva meseca sem tekel le od 50 do 60 km na teden in sem vesel, da se je tako izteklo. Prej sem imel na maratonih vedno težave s krči, pa sem bil bolje pripravljen kot zdaj. Trasa sicer ni enostavna, je bilo pa idealno vreme, burja se je čutila le na koncu." Pri ženskah je zmagala Britanka Lindy-Lee Folscher (3:08:34), druga je bila Nina Dežman (3:19:33) in tretja Jasmina Kozina Praprotnik (3:20:20).

Sedemletni Edvard je 10,5 km pretekel v času 48:53. In ne, oče ga med tekmovanjem ni nosil. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Sedemletni Edvard je 10,5 km pretekel v času 48:53. In ne, oče ga med tekmovanjem ni nosil. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Sedemletni tekač med najboljšimi na 10,5 km
V cilj je prišlo 151 maratoncev in 48 maratonk. Proga maratona z 280 metri vzponov sodi med zahtevnejše in je tako primerna le za tekače, ki so že na začetku sezone dobro pripravljeni. Večina je zato raje izbrala teka na 21 in 10,5 kilometra. V polmaratonu je bila Anja Fink (1:16:49) hitrejša od prvega moškega Tadeja Osvalda (1:17:48)! Na 10,5 kilometra sta zmagala Miha Petek (35:11) in Ajda Slapšak (41:04) Na tej razdalji je bilo res opaziti staro in mlado: Franci Turnšek se je pri svojih 78 letih pogumno spopadel z izzivom in v cilju požel velik aplavz, tako kot tudi 71 let mlajši Edvard Kaloh, ki je z očetom Markom v cilj prišel z odličnim časom 48:53 (70. mesto med 523 tekači na 10,5 km).

Bosonogi tek: kolena manj trpijo
Istrski maraton ima tudi posebno kategorijo za bose tekače. Na 42 km ni bilo predstavnikov, na preostalih dveh razdaljah pa jih je bilo skupaj osem tekačev. Na 21 km je zmagal Borut Likozar (1:53:44), na 10,5 km pa Nizozemec Koen Vaessen (58:11) oziroma Madžarka Ildiko Kiraly (1:01:47). Večkratni zmagovalec med bosonogimi Jurij Rupnik (BosiBoss) je bil na 10,5 km s časom 1:01:36 drugi. "Že vse življenje tečem bos. Tek je pravilnejši, tudi kolena manj trpijo."

Na vseh razdaljah je v nedeljo teklo 2700 tekačev. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Na vseh razdaljah je v nedeljo teklo 2700 tekačev. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Burja tekačev ni preveč motila
Istrski maraton je povezal tri istrska mesta, Izolo, Koper, Piran. Posebnost je, da se proga maratona vselej nekoliko spremeni, saj se prilagaja posameznim startom in ciljem, ki se vsako leto selita iz mesta v mesto. Tokrat je bilo središče dogajanja v Izoli. V pestrem spremljevalnem programu je nastopil Rudi Bučar. Vreme je bilo precej hladno in vetrovno, številni gledalci so imeli oblečene bunde. Burja tekačev ni motila, zatrjevali so, da je veter večinoma pihal v pravo smer.

Istrski maraton v burji in z 2700 udeleženci