V Ljubljano se vrača zmagovalec maratona iz leta 2019 Etiopijec Kelkile Gezahegn Woldaregay. Foto: BoBo
V Ljubljano se vrača zmagovalec maratona iz leta 2019 Etiopijec Kelkile Gezahegn Woldaregay. Foto: BoBo

Vodja projekta Barbara Železnik je povedala, da je za zdaj na 26. izvedbo prijavljenih blizu 14.000 tekačev. Zadnji rok za prijave je 13. oktober.

"Veseli nas, da se spet vračamo na ljubljanske ulice. Sobota je kot po navadi rezervirana za šolske teke, v nedeljo pa sledi vrhunec prireditve. Za sobotni program je za zdaj prijavljenih okoli tisoč 'lumpijev' in nekaj več kot 3000 šolarjev, za nedeljo pa imamo skoraj že 10.000 prijav. Prijave so sicer še odprte do 13. oktobra," je na novinarski konferenci povedala Barbara Železnik.

Sorodna novica Na dan predsedniških volitev bodo po Ljubljani zapore zaradi maratona. Dostop do volišč bo neoviran

Sobotni program sledi tradiciji in bo na ljubljanskih ulicah potekal med 11. in 17. uro, nedeljski, ki sovpada s predsedniškimi volitvami, pa bo sledil lanskemu urniku. Organizatorji so tekmovalne teke preložili na zgodnejšo uro, tudi zaradi ugodnejše temperature. Start tekov na 42 in 21 km bo tako ob 9. uri zjutraj, na 10-kilometrsko razdaljo pa se bodo tekači podali ob 9.45.

Polmaraton tudi DP Slovenije

V nasprotju z lani bo trasa potekala v enem krogu, polmaraton pa bo tudi letos štel za slovensko državno prvenstvo.

Gabrijel Ambrožič, ki je odgovoren za nabor vrhunskih tekačev, je pojasnil, da so letos povabili le po šest tujih maratoncev in maratonk, med njimi je tudi zmagovalec iz leta 2019 Etiopijec Kelkile Gezahegn Woldaregay. Nastopili bodo tudi vsi najboljši Slovenci.

Prireditelji so napovedali, da med maratonci pričakujejo čas okrog 2:07, med maratonkami pa 2:21. Kot so dejali, sta to dobra časa, ne pa vrhunska. "Naš namen letos je zlasti ta, da zadržimo oznako Svetovne atletike (WA)," je usmeritev ljubljanskih prirediteljev.

"Če je bil ta v predkoronskih časih krepko čez milijon evrov, lahko povem, da je zdaj krepko pod milijonom evrov," je višino in spremembo proračuna razkril Ambrožič in dodal, da so za letos sledili ne le svojim usmeritvam, temveč tudi mednarodnim.