Dragan Adžić je novi selektor Slovenije. Foto: EPA
Dragan Adžić je novi selektor Slovenije. Foto: EPA

Po nepričakovanem odhodu prejšnjega selektorja Uroša Bregarja je Rokometna zveza Slovenije na selektorski stolček postavila 51-letnega črnogorskega strokovnjaka, ki je v preteklosti vodil žensko reprezentanco Črne gore in ženski rokometni klub Budućnost iz Podgorice.

Adžić je eden najuglednejših trenerjev na področju ženskega rokometa. S klubom iz črnogorske prestolnice se je takoj v prvi sezoni zavihtel na vrh mednarodnega pokala pokalnih zmagovalk. V letih 2012 in 2015 je osvojil Ligo prvakinj, še dvakrat pa se po drugem naslovu prebil na finalni turnir najboljše četverice.

Leto 2012 je bilo zanj uspešno tudi v reprezentančnem pogledu, saj je na olimpijskih igrah v Londonu s Črno goro segel po srebrnem odličju, nekaj mesecev pozneje pa osvojil naslov evropskih prvakinj. Črnogorke je nato vodil še na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016, kjer so osvojile enajsto mesto, ter na trojih svetovnih (2011, 2013 in 2015) in evropskih prvenstvih (2014, 2016, 2018).

Sorodna novica Bregar zapustil klop slovenskih rokometašic. Prevzel naj bi Srbijo.

Adžić ceni potencial slovenske reprezentance
"Vodenje slovenske ženske reprezentance mi prinaša velik izziv. Sem izredno motiviran in obenem počaščen. Kot dober prijatelj s številnimi slovenskimi strokovnjaki, s katerimi sem v preteklosti sodeloval, imam precej informacij o vrhunskem delu izbrane vrste v zadnjih letih. Izjemno cenim potencial, tradicijo in pogoje, ki jih premore ta ekipa. Naredil bom vse, da čim bolj pripomorem k nadaljevanju zgodbe z izredno kakovostnimi temelji in da skupaj dosežemo želene rezultate. Pomembno bo, da si vsak dan prizadevamo za to, da bomo boljši kot včeraj. Želim dvigniti individualno raven sposobnosti igralk, jih spodbuditi k temu, da pokažejo svoj pravi značaj in kakovost, obenem pa zgraditi homogeno ekipo, ki bo še bolj konkurenčna drugim najboljšim reprezentancam," je ob imenovanju za RZS povedal Adžić.

RZS sklenil sodelovanje z Adžićem do konca leta 2024
"Vesel sem, da smo s sodelavci zelo hitro našli vrhunsko rešitev na mestu selektorja ženske reprezentance. Lahko omenim, da je kar nekaj zelo zanimivih mednarodnih strokovnjakov pokazalo interes za vodenje slovenske izbrane vrste, kar kaže na ugled, ki ga naš rokomet uživa v Evropi. Za imenovanje Dragana Adžića je jeziček na tehtnici prevesilo to, da slovenska reprezentanca zanj predstavlja nov velik izziv, ki vključuje kreiranje in vključevanje mladih igralk, ustvarjanje kolektivnega duha, predvsem pa pot do napredka, ki bo v srednjeročnem obdobju izbrano vrsto popeljala korak naprej," je dejal predsednik RZS-ja Franjo Bobinac. Dodal je: "Prepričan sem, da Adžić popolnoma ustreza profilu trenerja, ki smo ga iskali, saj je ne samo izjemen strokovnjak, analitik in taktik, temveč tudi človek z močno izraženo čustveno inteligenco. Iskali smo človeka, ki je izkušen tudi na mednarodni ravni in je pri svojem delu že pustil pečat. Z novim selektorjem smo sklenili sodelovanje do konca leta 2024."

Adžić se bo slovenski javnosti predstavil na spletni novinarski konferenci, ki bo na sporedu prihodnji teden. Takrat bo tudi razkril seznam vabljenih igralk na priprave za aprilski kvalifikacijski tekmi za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu v Španiji. Prva tekma z Islandijo bo na sporedu v soboto, 17. aprila, ob 17.30 v Sloveniji, povratna pa štiri dni pozneje ob 21.45 v Hafnarfjorduru, južnem predmestju islandske prestolnice Reykjavik.

Priznani strateg Adžić novi selektor slovenskih rokometašic
Obradović odhaja, Bregar prihaja?

Srbski rokometni strokovnjak Ljubomir Obradović ni več selektor srbske ženske reprezentance, je danes sporočila srbska rokometna zveza. V rokometnem zakulisju je že pred časom zaokrožila novica, da bo Srbkinje prevzel dosedanji selektor slovenske ženske izbrane vrste Uroš Bregar, ki je pred dnevi odstopil s tega položaja.