"Tisti pravi pomen besede 'divjina' smo izkusili šele v teh dneh," je, potem ko je preživel vse pasti, ki jih skrivajo notranjski gozdovi, dejal Tilen Kodrin. Zahtevnost naloge je dobro povzel tudi kapetan moštva David Razgor. "Da ni bilo vse lahko, pričajo naše dlani, ki so zgarane, kot bi en teden delali na polju," je slikovito dodal izkušeni srednji zunanji.

Rokometaši Celja Pivovarne Laško v
Rokometaši Celja Pivovarne Laško v "divjini" na Notranjskem v bližini Cerknice. Foto: www.alesfevzer.com

Priprava ognja, spuščanje po pečinah, pripravljanje bivaka ...
Kot njegovi soigralci se je spopadel s spoznavanjem in uporabnostjo različnih rastlin, pripravo ognja s številnimi tehnikami, spuščanjem po pečinah, pripravljanjem bivakov in številnimi drugimi tehnikami preživetja v naravi.

Rokometaši Celja priprave začeli v divjini

Ta jih je "nagradila" tudi z dvema močnima nalivoma in številnimi zahtevnimi preizkusi, med katerimi je bilo tudi čakanje na četrtek zvečer in novico o tem, kdo je nogometni državni prvak. "Šele takrat smo izvedeli, da je Celje prvak. Presrečni smo. No, z izjemo dveh Ljubljančanov, Domna Novaka in Jana Grebenca, ki smo ju malce zbadali," se je zasmejal Kodrin.

Celjski rokometaši so se sicer po besedah strokovnjaka, ki jih je v teh dneh vodil, zelo dobro odrezali, četudi so jim pred odhodom v divjino pobrali vso hrano, ki so jo prinesli s seboj.

Trener pivovarjev Tomaž Ocvirk v
Trener pivovarjev Tomaž Ocvirk v "maskirnih barvah". Foto: www.alesfevzer.com

Kodrin: Spoznal sem, kako malo potrebujemo za srečo
Kodrin je poudaril, da je bilo to druženje pomembno, saj so si, tako kot pri rokometni igri, morali razdeliti vloge, opraviti vsak svoje delo glede na sposobnosti in predvsem biti ekipa. To so poudarili tudi člani strokovnega štaba na čelu s trenerjem Tomažem Ocvirkom in športnim direktorjem Rokom Plankljem. "Vsak je pri sebi nekaj spoznal. Zame je bilo fascinantno, kako malo potrebujemo za neko srečo. To je lahko že ogenj, streha nad glavo ali kos kruha," je o novi izkušnji dejal Kodrin, ki je eden izmed izkušenejših članov zasedbe, ki bo v novi sezoni lovila dvojno domačo krono, v Ligi prvakov pa bo poskušala čim dražje prodati kožo proti vsem velikanom in se uvrstiti v izločilne boje.

Za izločilne boje ključni boji z Zagrebom, Aalborgom in Motorjem
"Težko je kar koli napovedovati. Odločajo malenkosti. Če pogledamo na papirju, bi se morali za izločilne boje boriti z Zagrebom, Aalborgom in Motorjem iz Zaporožja. Kdor bo zbral več točk in presenetil katerega od velikanov, bo napredoval,"
je o Ligi prvakov razmišljal 31-letni kapetan moštva Razgor.

Celjani so se urili v naravi

V domačem prvenstvu bo sezona letos drugačna, saj bo po odločitvi Rokometne zveze Slovenije v 1. NLB ligi nastopalo 14 ekip in to zgolj z enim delom tekmovanja. Pri Celju se zavedajo, da imajo na voljo 26 tekem, "kiksi", kot pravi Razgor, pa lahko moštvo, ki meri na naslov in od katerega si vsaka druga ekipa v ligi želi skalp, drago stanejo. "Če začneš sezono v dobri formi, je to lahko boljše, saj si lahko v nekem obdobju narediš razliko. Če pa 'kiksneš' v nekaj prvih krogih, je lahko to slabše kot v prejšnjih sezonah, saj bo vsaka točka štela. Ne bo končnice, ne boš mogel nadoknaditi teh 'kiksov' in treba bo biti od samega začetka maksimalen pri osvajanju točk," je poudaril Razgor.

V Celju pet novincev Filip Ivić, Tadej Mazej, Veron Načinović, Arsenije Dragašević in Radojica Čepić
Do kar najvišjega možnega izkupička bo ekipi letos pomagalo pet novincev. V vratih bo Klemna Ferlina nadomestil Filip Ivić, ki je v Celje prišel iz nemškega Gummersbacha. V polju pa bodo poskušali trenerja prepričati domačin Tadej Mazej (prej Gorenje Velenje), Hrvat Veron Načinović (RK Zamet) in dva Črnogorca Arsenije Dragašević in Radojica Čepić (oba Rudar Pljevlja).

V divjini se oba Črnogorca ostalim soigralcem nista mogla pridružiti, saj morata do nedelje opraviti obvezno karanteno po prihodu iz domovine. Igralci si nadejajo, da bo lahko pretežno mlada ekipa kos izzivom v prihajajoči sezoni.

Razgor: Nadoknadili bomo prestop Makuca v Barcelono
"Mislim, da bomo enakovredni. Vratar je enakovredna zamenjava, tudi na desnem zunanjem sem prepričan, da bo Grošelj dobro zapolnil vrzel in ostal zdrav. Tudi prestop Makuca v Barcelono bomo nadoknadili. Lani je imel nekaj težav s poškodbami in ravno v tistem času smo dosegli nekaj pomembnih zmag. Verjamem, da bo vsak igralec dal to, kar se od njega pričakuje,"
je dejal Razgor.

S tem se je strinjal tudi trener Ocvirk. "Sami igralci vedo, da je konkurenca zelo močna. In da kdor ne bo dobro pripravljen, bo težko igral tekme med sezono. Ko se te enkrat začnejo, je težko dvigniti moč in vzdržljivost. Zato je pomembno, da smo že na začetku v dobrem stanju in ohranjamo to raven celotno sezono," je dejal Ocvirk.

Bolj pa trenerja skrbi položaj glede pandemije novega koronavirusa, ki jim bo očitno močno oklestil tudi spored tekem pred začetkom nove sezone. "Nam je najtežje, saj ne vemo, ali se bo sezona začela tako doma kot v Ligi prvakov. Veliko prijateljskih tekem, ki smo jih organizirali s tujimi moštvi, jih ta zdaj odpovedujejo," je težavo izpostavil Ocvirk.

Ocvirk bi rad vodil ekipo pred polno dvorano
Kot je dejal, bi rad vodil ekipo pred polnimi dvoranami, saj se zaveda, koliko 24-kratnim državnim prvakom pomenijo gledalci, a ne verjame, da se bo to v kratkem uresničilo. Najbolj si želi, da bi lahko igralci razmišljali le o treningih ter tekmah in ne toliko o ostalih zadevah, ki zdaj pestijo svet športa. Celjani upajo, da do 5. septembra, ko bo na sporedu prvi krog državnega prvenstva, ne bo dodatnih težav in bo nova sezona vendarle potekala nemoteno.

Velenjčani so se zbrali na prvem treningu
S pripravami na novo sezono so v petek začeli tudi rokometaši Gorenja Velenja. Trener Zoran Jovičić je s svojimi izbranci ob pomoči svojega pomočnika Benjamina Zbičajnika in trenerke za telesno pripravo Nine Djordjevič na stadionu ob velenjskem jezeru opravil prvi trening pripravljalnega obdobja za prihajajočo sezono. V klubu so pozdravili tudi tri novince, in sicer povratnika iz Slovenj Gradca, Kenana Pajta, občasnega bosanskega reprezentanta Vladana Lončarja ter levokrilnega rokometaša iz Kopra – Tilna Sokoliča.

Dobro razpoloženi rokometaši Gorenja Velenja med nabiranjem uvodnih krogov na Stadionu ob jezeru. Foto: RK Gorenje Velenje/Jurij Vodušek
Dobro razpoloženi rokometaši Gorenja Velenja med nabiranjem uvodnih krogov na Stadionu ob jezeru. Foto: RK Gorenje Velenje/Jurij Vodušek

Rokometaši iz Šaleške doline bodo v pripravljalnem obdobju večino časa preživeli na relaciji Stadion ob jezeru – Rdeča dvorana. Najpomembnejše bo nabiranje telesne moči in kondicije, na popoldanskih treningih pa bodo rokometaši že poprijeli za žogo. Po poškodbi še vedno okreva bosanski reprezentant Ibrahim Haseljić, ki si je februarja letos strgal križne vezi in tako trenira po posebnem programu.

V okviru priprav bo velenjska ekipa odigrala najmanj 7 pripravljalnih tekem, za zdaj so potrjene tekme z ekipami Nexeja, Graza in Zagreba. Prva tekma v državnem prvenstvu pa črno-rumene čaka 5. septembra, ko bodo v domači Rdeči dvorani gostili debitanta v najmočnejši slovenski ligi, ekipo MRK Ljubljana.

Jovičić: Želim si le, da bi bili igralci zdravi
"Danes smo se na prvem treningu zbrali z novo, pomlajeno ekipo. Veseli smo, da smo ponovno skupaj. Željni smo tekem, komaj smo čakali na začetek priprav in skupnih treningov. Odšlo je sedem igralcev, pozdravili smo dva nova, Sokoliča ter Lončarja, priključili smo tudi nekaj novih igralcev iz mladinskih vrst. V ekipi imamo zdaj kar deset domačih igralcev, tako bodo imeli fantje lepo priložnost, da se izkažejo ter pokažejo, da so iz pravega testa. Želim si samo, da bi bili vsi igralci zdravi, lani res nismo imeli sreče s poškodbami in upam, da bo letos drugače. Vsaka tekma bo zelo pomembna, vemo, da letos ne bo končnice, tako da bomo morali dati na vsaki tekmi svoj maksimum, če bomo želeli priti do lepega izkupička. Ponovno bomo šli tekmo po tekmo, poskušali dati na parketu vse od sebe in tako graditi lep rezultat,"
je povedal trener Zoran Jovičić.