Rokometaši Danske so v četrtem poskusu le osvojili naslov svetovnih prvakov. Foto: Reuters
Rokometaši Danske so v četrtem poskusu le osvojili naslov svetovnih prvakov. Foto: Reuters

Uvodne minute so bile precej izenačene, saj si do izida 4:4 nobena ekipa ni nabrala več kot gol prednosti. Domači stroj je nato začel mleti, sredi polčasa je bilo že 9:5. Norveška se je enkrat še približala na -2 (10:8), nato so gostitelji spet začeli tresti norveško mrežo. Semafor je ob polčasu tako kazal 18:11.

V razigrani vrsti je štiri gole za gostitelje zabil Rasmus Lauge, na drugi strani so se v prvem polčasu med strelce vpisali le štirje Norvežani, po štirikrat sta bila uspešna Sander Sagosen in Magnus Jöndal.

Mikkel Hansen je zabil sedem golov. Foto: Reuters
Mikkel Hansen je zabil sedem golov. Foto: Reuters

Vodili tudi že za 11
V nadaljevanju je razlika le še rasla in nikoli ni padla pod šest zadetkov. V končnici so imeli gostitelji že 11 zadetkov prednosti (26:15) in so tekmo suvereno speljali do konca. Mikkel Hansen je za zmagovalce dosegel sedem zadetkov. Na drugi strani je bil Jöndal natančen devetkrat.

Danci so na letošnjem svetovnem prvenstvu v rokometu mleli vse tekmece, svoje skrbno negovane rokometne mišice pa so najbolj pokazali na izjemno zahtevni petkovi polfinalni tekmi v Hamburgu, ko so se poigrali z branilci naslova iz Francije in jih zanesljivo premagali z 38:30.

V četrtem finalu vendarle do zlata
Izbranci Nikolaja Jacobsena niso skrivali svoje obsedenosti in strasti do prve zlate kolajne na svetovnih prvenstvih, po treh grenkih preizkušnjah na finalnih tekmah na Švedskem 1967 in 2011 ter v Španiji 2013 so namreč dopolnili svojo kolekcijo najžlahtnejših kolajn. Olimpijsko zlato imajo iz Ria de Janeira 2016, evropsko zlato pa z zaključnih turnirjev na Norveškem 2008 in v Srbiji 2012.

Strel Nikole Karabatića za bron v zadnjih sekundah obračuna z Nemčijo. Foto: Reuters
Strel Nikole Karabatića za bron v zadnjih sekundah obračuna z Nemčijo. Foto: Reuters

Karabatić zadel za bron Francije
Mali finale v Herningu je pripadel Franciji, zmagoviti gol je tik pred zadnjim zvokom sirene dosegel prvi zvezdnik Nikola Karabatić, ki se je svojim reprezentančnim soigralcem pridružil šele v drugem delu tekmovanja. Za šestkratne svetovne, dvakratne olimpijske in trikratne evropske prvake je to četrto odličje bronastega leska na svetovnih prvenstvih, pred tem so ga osvojili na Japonskem 1997, na Portugalskem 2003 in v Tuniziji 2005.


SVETOVNO PRVENSTVO 2019

ZAKLJUČNI BOJI, Herning

FINALE:

Danci suvereno do prvega zlata

NORVEŠKA - DANSKA 22:31 (11:18)
Danska: N. Landin, Green, M. Landin 3, Mortensen, Markussen, Lauge 4, Zachariassen 3, Svan 4, Linberg, Mollgaard, Mads Mensah 4, Toft, M. Hansen 7 (2), Olsen 5, Oris 1, Hald.

Norveška: Christiansen, Bergerud, Sagosen 3 (1), Myrhol 1, Jakobsen, Overby 1, Jondal 9 (1), Bjornsen 2, Gullerud, Johannessen 3, O'Sullivan, Tangen, Reinkind 1, Blonz, Rod 2, Hansen.

Sedemmetrovke: Danska 3 (2), Norveška 4 (2).
Izključitve: Danska 6, Norveška 6 minut.


Tekma za 3. mesto:
Nemčija - FRANCIJA 25:26 (13:9)

Nemčija: Heinevetter, Wolff, Gensheimer 7 (1), Lemke, Wiencek 2, Suton, Wiede 2, Pekeler 1, Weinhold 1, Fäth 2, Groetzki 1, Häfner, Musche 1 (1), Böhm 1, Kohlbacher 3, Drux 4.

Francija: Dumoulin, Gerard, Remili 2, Lagarde, Richardson 2 (2), Mem 2, N. Karabatić 2, Mahe 7 (1), Grebille, N'Guessan 3, Abalo 3, Guigou 1, L. Karabatić, Fabregas 3, Dipanda, Porte 1.
Sedemmetrovke: Nemčija 3 (2), Francija 4 (3).
Izključitve: Nemčija 12, Francija 8 minut.

Najboljša postava SP 2019:
- najboljši igralec turnirja: Mikkel Hansen (Danska)
- vratar: Niklas Landin (Danska)
- desno krilo: Ferran Sole (Španija)
- desni zunanji: Fabian Wiede (Nemčija)
- srednji zunanji: Rasmus Lauge Schmidt (Danska)
- levi zunanji: Sander Sagosen (Norveška)
- levo krilo: Magnus Jondal (Norveška)
- krožni napadalec: Bjarte Myrhol (Norveška)