Francozinje so olimpijske prvakinje, a naslov svetovnih prvakinj branijo Nizozemke. Foto: Reuters
Francozinje so olimpijske prvakinje, a naslov svetovnih prvakinj branijo Nizozemke. Foto: Reuters
Slovenske rokometašice sedmič sodelujejo na SP-ju, tretjič zapored. Leta 2019 so bile 19., leta 2017 pa 14. Najboljši izid so Slovenke dosegle na SP-ju 2003, ko so bile na Hrvaškem osme. Foto: MMC RTV SLO
Slovenske rokometašice sedmič sodelujejo na SP-ju, tretjič zapored. Leta 2019 so bile 19., leta 2017 pa 14. Najboljši izid so Slovenke dosegle na SP-ju 2003, ko so bile na Hrvaškem osme. Foto: MMC RTV SLO

Že v skupinskem delu čakajo Slovenke izjemno zahtevni obračuni proti Črni gori, Franciji in Angoli. Izbranke črnogorskega strokovnjaka na slovenski klopi Dragana Adžića bodo igrale v skupini A v Granollersu, kjer bodo tudi tekme v skupini F (Danska, Južna Koreja, Tunizija in Kongo).

Gre za pomemben preizkus moči Slovenije, ki bo drugo leto skupaj s Črno Goro in Severno Makedonijo sogostila evropsko prvenstvo v rokometu za ženske (od 4. do 20. novembra).

Lliria bo gostila skupino B (Rusija, Srbija, Kamerun in Poljska) ter skupino E (Nemčija, Madžarska, Češka in Slovaška), v Castellonu bodo tekme v skupini C (Norveška, Romunija, Kazahstan in Iran) in skupini G (Hrvaška, Japonska, Brazilija in Paragvaj), v Torrevieji pa v skupini D (Nizozemska, Švedska, Portoriko in Uzbekistan) ter v skupini H (Španija, Avstrija, Argentina in Kitajska).

Zaključni boji v Granollersu

Sorodna novica Adžić skrčil reprezentančni seznam

Po tri najboljše izbrane vrste iz vseh osmih skupin se bodo prebile v drugi del tekmovanja, ki bo med 8. in 13. decembrom potekal v Granollersu, Castellonu in Torrevieji, osem reprezentanc, ki bodo v skupinskem delu osvojile zadnje mesto, pa v Llirii čakajo tekme za razvrstitev od 25. do 32. mesta. Vse najpomembnejše tekme na letošnjem svetovnem prvenstvu od četrtfinala naprej bodo med 14. in 19. decembrom v Granollersu, katalonskem mestu kakšnih 30 km severovzhodno od Barcelone.

Prve favoritinje olimpijske prvakinje

Za mnoge rokometne strokovnjake so prve favoritinje Francozinje, ki so svojo odličnost potrdile že na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Tokiu, ko so v velikem finalu zanesljivo premagale Rusinje. Izbranke 63-letnega francoskega selektorja Oliviera Krumbholza premorejo taktično in tehnično znanje, ob tem pa odstopajo tudi po svojih telesnih zmogljivostih ter ne skrivajo ambicij po tretjem končnem zmagoslavju na svetovnih prvenstvih po Hrvaškem 2003 in Nemčiji 2017.

Sorodna novica Hrvatice tudi na drugi tekmi boljše od Slovenk

Na dosedanjih svetovnih prvenstvih so največkrat na najvišjo stopničko zmagovalnega odra stopile Rusinje, ki so doslej štirikrat osvojile naslov svetovnih prvakinj ‒ v letih 2001, 2005, 2007 in 2009.

Norvežanke so bile najboljše v letih 1999, 2011 in 2015. Po trikrat so zmagale tudi rokometašice iz nekdanje Sovjetske zveze in Vzhodne Nemčije, poleg dvakratnih zmagovalk iz Francije pa so se na rokometni Everest od prvega svetovnega prvenstva 1957 povzpele tudi Madžarke, Danke, Romunke, Čehinje, Nemke, Korejke, Brazilke ter nekdanje Jugoslovanke.

Na zadnjem svetovnem prvenstvu pred dvema letoma na Japonskem so naslov svetovnih prvakinj osvojile Nizozemke, potem ko so v velikem finalu po ogorčenem boju ugnale Španke s 30:29.

Prenosi tekem Slovenk na TV SLO 2

Vse prenose ženske rokometne reprezentance Slovenije si bosta lahko ogledali na Televiziji Slovenija 2 in MMC-ju. Uvodna tekma Slovenke čaka že v petek ob 20.30, ko se bodo v Granollersu pomerile s Črnogorkami.

Slovenske rokometašice ne mečejo puške v koruzo na SP-ju