Krilni rokometaš Anders Eggert je bil z osmimi goli prvi danski strelec. Danska bo v nedeljo branila naslov iz Srbije. Foto: EPA
Krilni rokometaš Anders Eggert je bil z osmimi goli prvi danski strelec. Danska bo v nedeljo branila naslov iz Srbije. Foto: EPA
Luc Abalo
Eksplozivni Luc Abalo je v končnici dotolkel Špance s tremi zaporednimi goli. Francija bo po letih 2006 in 2010 lovila tretji naslov evropskih prvakov. Foto: EPA
Za evropsko krono Danska in Francija

Hrvati so se ves prvi polčas dobro držali. Odlična obramba in raznovrstna igra v napadu sta jim prinesli vodstvo s 15:13 ob odmoru. Domagoj Duvnjak je zadnji gol dosegel prav ob pisku sirene.

Danskih 3:0 za preobrat
Eden izmed ključnih trenutkov tekme se je zgodil na začetku drugega polčasa, ko je Danska prevzela pobudo z delnim izidom 3:0. Hrvati so nato ves čas lovili domače. Zadnjič so izenačili v 47. minuti z golom Zlatka Horvata za 23:23.

Gol Mögensena, obrambi Landina ob igralcu manj
Pri 26:25 v 55. minuti je Thomas Mögensen zadel z igralcem manj, nato pa je Niklas Landin zapored ubranil poskusa Manuela Štrleka. Ko je na drugi strani Lasse Svan Hansen v 57. minuti zadel za 28:25, je bilo hrvaških upov tako rekoč konec. Zadnja priložnost je splavala po vodi dobro minuto pred koncem, ko so Hrvati ob zaostanku s 26:28 in ob igralcu več zapravili napad. Prvi strelec tekme je bil Anders Eggert, ki je zadel osemkrat.
Francija od +5 do -2
V prvem polfinalu je kazalo, da bodo imeli galski petelini lažje delo, saj so sredi prvega polčasa po zaslugi čvrste obrambe na čelu z vratarjem Thierryjem Omeyerjem povedli z 10:5. Toda Španija, aktualni svetovni prvak, se je že do konca polčasa pobrala in po golih razpoloženega strelca Joana Canellasa na odmor odšla s +2.

Dumoulin in Abalo prevesila tehtnico
V drugem delu je sledila trda tekma "gol za gol". Pri 27:26 je vratar Cyril Dumoulin dvakrat zapored ustavil španski napad, na drugi strani pa je Luc Abalo dosegel dva gola, s čimer je bila tekma odločena. Abalo je bil z osmimi zadetki najboljši francoski strelec, na drugi strani pa je Canellas dal deset golov. Tekmo sta sodila slovenska sodnika Peter Ljubič in Nenad Krstić.

V tekmi za 5. mesto je Islandija z 28:27 ugnala Poljsko.

EVROPSKO PRVENSTVO NA DANSKEM

ZAKLJUČNI BOJI, Herning

POLFINALE

FRANCIJA - Španija
30:27 (12:14)
Abalo 8, Porte 7, Guigou in Narcisse 5; Canellas 10, Aguinagalde 5.

DANSKA - Hrvaška 29:27 (13:15)
Eggert 8, Toft 4; Horvat in Kopljar 6.

ZA 5. MESTO

Poljska - ISLANDIJA 27:28 (16:13)
Kuchczynski 5; Gudjonsson 8.

Finale in tekma za tretje mesto bosta v nedeljo ob 17.30 oziroma ob 15.00.

Za evropsko krono Danska in Francija