Daniel Narcisse (levo) je bil proglašen za igralca tekme v francoski reprezentanci. Foto: EPA
Daniel Narcisse (levo) je bil proglašen za igralca tekme v francoski reprezentanci. Foto: EPA
Thierry Omeyer
Zimzeleni francoski vratar Thierry Omeyer je bil velik junak finala. Foto: EPA
Danski navijači
Danski navijači niso mogli verjeti dogajanju na igrišču, kjer so bili Francozi razred zase. Foto: EPA
Mikkel Hansen
Mikkel Hansen je bil z devetimi zadetki najučinkovitejši igralec Danske. Foto: EPA
Niklas Landin Jacobsen
Danski vratar Niklas Landin Jacobsen, ki je bil izbran v idealno postavo prvenstva, je bil v finalu povsem nemočen. Foto: EPA
Španski rokometaši
Španski rokometaši so v napeti tekmi za 3. mesto odpravili Hrvate. Foto: EPA
Francozi v finalu nadigrali Dance

Danci, ki so si nastop v finalu priborili s polfinalno zmago nad Hrvati (29:27), so bili popolnoma nemočni proti Francozom, ki so na krilih neverjetnega vratarja Thierryja Omeyerja že v prvem polčasu pobegnili na 10 golov razlike.

Karabatić postal MVP prvenstva
Evropska rokometna zveza je izbrala najkoristnejšega igralca in idealno postavo 11. EP-ja na Danskem. MVP EP-ja 2014 je Francoz Nikola Karabatić, najboljši obrambni igralec pa Šved Tobias Karlsson. V idealni postavi letošnjega evropskega prvenstva so vratar Niklas Landin (Danska), levo krilo Valur Gudjon Sigurdsson (Islandija), krožni napadalec Julen Aguinagalde (Španija), desno krilo Luc Abalo (Francija), levi zunanji Mikkel Hansen (Danska), srednji zunanji Domagoj Duvnjak (Hrvaška) in desni zunanji Krzysztof Lijewski (Poljska).

V nadaljevanju Francozi niso popustili, še naprej so pridno polnili dansko mrežo in se po letih 2006 in 2010 še tretjič v zgodovini veselili naslova evropskega prvaka. Danci ostajajo pri dveh naslovih (2008 in 2012).

Danski strelski mrk trajal kar osem minut
Danski navijači so doživeli pravi šok v prvi polovici prvega polčasa, ko so njihovi ljubljenci naleteli na izjemno francosko obrambo in na zelo razpoloženega vratarja, 37-letnega veterana Omeyerja. Ta je branil kot za stavo, tako da domačini kar osem minut niso dosegli niti enega zadetka. Medtem so jim Francozi ušli že na devet golov razlike (4:13), v 17. minuti je danski strelski mrk vendarle prekinil Rene Toft, takoj zatem je na 6:13 znižal Henrik Møllgaard, a to Francozov ni zmedlo. Narekovali so visok tempo, Omeyer je z obrambami Dance spravljal v obup, Francozi pa so s pametno in kombinatorno igro še naprej pridno polnili mrežo, v 23. minuti so gostiteljem pobegnili že na +10 (8:18).

Tudi v igri z igralcem manj - v času, ko je moral na klop Nikola Karabatić - so bili Francozi pred golom učinkoviti in kljub trem zaporednim golom Danske niso pretirano popustili. Valentin Porte in Michaël Guigou sta bila nerešljiva uganka za dansko obrambo, v prvem polčasu, ki so ga 'galski petelini' suvereno dobili s 16:23, sta skupaj dosegla 11 golov.

Francozi mirno do naslova prvaka
Francozi so taktiko za drugi polčas nekoliko spremenili. Dance so umirili s počasno igro, igrali so na dolge napade, ki so jih po navadi zaključili z zadetkom, tako da so učinkovito trošili dragoceni čas. Danci se kljub vsemu niso predali, zavedali so se, da je časa za vrnitev oziroma preobrat več kot dovolj, v napadu jim je igra končno stekla, zaostanek jim je uspelo znižati na -6 (24:30), a so nato storili nekaj nespametnih napak, ki so jih Francozi pridno izkoristili. Na polovici drugega polčasa je 22-letni Porte zadel za +9 (24:33), deset minut pred koncem je za dvomestno prednost (+10) zadel Daniel Narcisse. Domači gledalci so se v dvorani počasi že sprijaznili s porazom njihove reprezentance, ki je na koncu poraz le še nekoliko ublažila (32:41).

Španci osvojili bron, Hrvati četrti
Španskim rokometašem je pripadel mali finale v Herningu. Za dvakratne svetovne prvake s Pirenejskega polotoka je to peta kolajna na evropskih prvenstvih, predtem so drugo mesto osvojili doma leta 1996, v Italiji leta 1998 in Švici leta 2006, tretji pa so bili na Hrvaškem leta 2000. Po izenačenem uvodu so si Španci v 19. minuti priigrali tri gole prednosti (11:8), najvišjo pa tik pred odhodom na polčas (16:12). Hrvati so v drugi polovici tekme ves čas dihali za ovratnik španskim rokometašem, izenačujočega gola pa jim do konca tekme ni uspelo doseči.

Visoko priznanje za Duvnjaka in Lekićevo
Hrvat Domagoj Duvnjak in Srbkinja Andrea Lekić, sicer nekdanja igralka Krima Mercatorja, sta bila po izboru Mednarodne rokometne zveze (IHF) proglašena za najboljša rokometaša leta 2013.

V španski izbrani vrsti sta bila najučinkovitejša Joan Canellas z osmimi in Julen Aguinagalde s sedmimi goli, Domagoj Duvnjak je za Hrvaško dosegel osem zadetkov.

Finale:
DANSKA - FRANCIJA 32:41 (16:23)
Hansen 9, Lindberg 6, Mollgaard 4, Noddesbo 3, Mogensen, Christiansen in Spellerberg po 2, Larsen, Eggert, Toft, Sondergaard po 1; Guigou 10, Porte 9, Abalo 7, Narcisse 6, Karabatić 5, Nyokas in Sorhaindo po 2.

Za 3. mesto:
HRVAŠKA - ŠPANIJA 28:29 (13:16)
Duvnjak 8, Buntić 5; Canellas 8, Aguinagalde 7.

Francozi v finalu nadigrali Dance