Jure Dolenec se je nekajkrat uspešno prebil mimo makedonskih silakov v obrambi 6-0. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Dolenec se je nekajkrat uspešno prebil mimo makedonskih silakov v obrambi 6-0. Foto: www.alesfevzer.com
Veselin Vujović
Veselin Vujović s svojim pomočnikom Urošem Šerbcem. Do prvenstva ju čaka še kar precej dela. Foto: www.alesfevzer.com
Vujović potegnil črto pod tekmama proti Makedoniji
Vujović prave rezultate pričakuje proti Hrvaški

Slovenija v Zlatorogu ni blestela, a morda tudi ne bi bilo najbolje, če bi gladko zmagovala na pripravljalnih tekmah, nato pa na evropskem prvenstvu, ki se začne čez deset dni na Poljskem, odpovedala. Tokrat so Makedonce spustili na 23 golov, kar priča o tem, da je obramba razmeroma dobro opravila svoje delo, medtem ko napad še ni na zahtevani ravni.
Dolenec: Za napad imamo še dovolj časa
"Skušamo igrati hitro, a naredimo preveč tehničnih napak. Velikokrat naredimo kakšno potezo preveč ali pa premalo. Vemo, da Makedonci niso neka "brezvezna" reprezentanca, saj bodo tudi oni nastopili na evropskem prvenstvu. Je pa dejstvo, da bomo morali na naslednjih tekmah pokazati več, predvsem v napadalnem delu. Zagotovo je mogoče na treningih marsikaj popraviti. V začetnem delu priprav smo veliko časa posvečali obrambi in pokazali velik napredek.
Ne nazadnje, ne spomnim se, kdaj smo dobili tako malo zadetkov. Po drugi strani pa smo napad mogoče malce zanemarili. Napad zato še ni na pravi ravni, a za to imamo še dovolj časa. Nisem zaskrbljen," je stanje v reprezentanci ocenil 27-letni Dolenec, ki je tokrat dosegel dva gola.

Miha Žvižej: V obrambi dobro, v napadu ne
Podobno razmišlja tudi krožni napadalec Miha Žvižej: "Zagotovo smo na obeh tekmah, sploh zdaj na drugi, nasprotnika v obrambi spustili na raven, ki smo si ga želeli. V obrambi torej dobro, definitivno pa smo zabili premalo golov v napadu. A to je najbrž tudi posledica tega, da smo več časa posvetili obrambi. Torej treba je dvigniti raven v napadu, sicer bomo imeli težave. Zagotovo je lažje, če zadevamo od daleč. Vse reprezentance imajo dobre strelce z razdalje. Jaz mislim, da je še nekaj časa, da v napadu naredimo korak naprej. Mislim, da bomo potem pripravljeni za Poljsko. Generalno gledano, selektor Veselin Vujović hoče dvigniti raven naše obrambe, za katero sami vemo, da nikoli ni bila na vrhunski ravni. Mislim, da ima prav in da imamo tu še največ prostora. Sicer pa priprave potekajo, kot smo že navajeni. Enostavno ni časa, da bi menjali trenažne procese. Taktično se pripravljamo na nasprotnike, fizično pa mislim, da smo že iz klubov prišli zelo dobro pripravljeni."

Vujović čaka na "prebujenje" Cehteta in Mačkovška
Selektor Veselin Vujović po dveh tekmah z Makedonci ni niti zadovoljen niti nezadovoljen. "Rekel bi, da gre za pozitivno ničlo. Makedonija je resna reprezentanca, na svetovnem prvenstvu je končala kot deveta, le mesto za Slovenijo. S Francozi je v kvalifikacijah izgubila le za en gol, nato pa izločila Čehe. Mnoge ekipe bodo imele težave z njo. Igrajo dober, težek, fizičen rokomet. Tudi mi smo vso tekmo igrali čvrsto. Imamo pa velike težave s strelom od daleč s položaja levega zunanjega, na katerem pričakujemo, da se Klemen Cehte in Borut Mačkovšek razigrata in dasta tisto, kar neka resna reprezentanca potrebuje. Če ne bomo imeli strelov od daleč, nas čakajo velike težave. Poleg tega nisem zadovoljen s tehničnimi napakami, ki se ekipi naše kakovosti ne bi smele primeriti. Mislim, da smo jim dali v roke 5-6 žog, kar so oni znali kaznovati. Upam, da bomo to popravili."

Mačkovšek: Formo moramo le še stopnjevati
Mačkovšek je na ponedeljkovi prvi tekmi zabil štiri gole, tokrat pa je njegova statistika ostala prazna. Res pa je dobil tudi manj priložnosti. "Na prvi tekmi sem odigral korektno, danes ni šlo, upam pa, da bo naslednjič bolje. V napadu smo tokrat težje zadevali, a tudi sodniki bi lahko sodili bolj normalno. Generalno smo lahko zadovoljni. Zdaj moramo formo le še stopnjevati. Tekmi s Hrvaško, ki so kakovostnejši od Makedoncev, bosta pokazali, kje smo," pravi 204 cm visoki član nemškega Eisenacha.

Vujović ima vse manj dilem
Slovenijo v petek (Ivanić grad) in v soboto (Koper) čakata še dve tekmi s Hrvaško, ki bosta še bolj pokazali domet Slovencev. "Na papirju je Hrvaška res močnejša od Makedonije, ampak bomo videli, ali je to res. Na svetovnem prvenstvu v Katarju je namreč Hrvaška premagala Makedonijo le s tremi goli razlike, pa še to v zadnjih minutah," je sklenil Vujović in dodal, da ima pri sestavi reprezentance vse manj dilem. Do odhoda na Poljsko 14. januarja bo moral s seznama 21 prečrtati pet imen.

Aleš Vozel, @vozela1

Vujović potegnil črto pod tekmama proti Makedoniji
Vujović prave rezultate pričakuje proti Hrvaški