Žiga Mlakar je v drugi polovici drugega polčasa neusmiljeno rešetal hrvaško mrežo in dosegel tudi zadetek za izenačenje na 26:26. Foto: BoBo
Žiga Mlakar je v drugi polovici drugega polčasa neusmiljeno rešetal hrvaško mrežo in dosegel tudi zadetek za izenačenje na 26:26. Foto: BoBo
Luka Žvižej, Sergej Rutenka in Uroš Zorman
Luka Žvižej, Sergej Rutenka in Uroš Zorman so se srečali na Pozdravu legendam. Trojica je zaznamovala preteklo desetletje in pol v slovenskem rokometu. Foto: BoBo
Remi na nič kaj prijateljski tekmi v Stožicah
Zadnja minuta tekme Slovenija – Hrvaška
Rokometne legende navdušil Stožice

Potem ko so ves drugi polčas lovili tekmece, je Slovencem uspelo prav na koncu izenačiti izid. Za zadnji napad je ostalo 30 sekund, s svojim sedmim golom, tokrat z razdalje, je bil uspešen Žiga Mlakar. Hrvaška je imela še šest sekund za zadnji napad. Igor Karačić je sicer zatresel mrežo, a sodniki zadetka niso priznali, saj se je že oglasila sirena.

Hrvaška ves 2. polčas korak pred Slovenci
V drugem polčasu je imela Hrvaška ves čas prednost, a ne več kot tri gole. Slovence sta v igri držala predvsem vratar Urban Lesjak (5 obramb) in Žiga Mlakar, ki je Slovenijo s črte večkrat približal na le gol zaostanka. Blaž Janc je v 58. minuti z desnega krila znižal na 25:26, nato je pomagala tudi sreča, saj je Hrvaška dvakrat zadela vratnico, končni izid pa je sedem sekund pred koncem postavil Mlakar.

Slovenci oslabljeni
Tudi prvi polčas je bil zelo izenačen, oba selektorja, ki jima je tekma služila za pripravo na januarski EP na Hrvaškem, sta opravila veliko menjav, selektor Vujović je preizkusil tudi novince Nika Medveda (štirje zadetki v prvem polčasu), Aleksa Vlaha in Danija Zugana. Čeprav je bil dvoboj prijateljski, je bilo veliko agresivnosti in tudi iskric. Hrvaška je po 30 minutah vodila s 13:14, pri čemer je Ivan Čupić dosegel pet od svojih osmih zadetkov. To je bilo prvo srečanje obeh reprezentanc po januarskem SP-ju, ko je Slovenija v Parizu po neverjetnem preobratu Hrvatom izmaknila bronasto medaljo. Domača izbrana vrsta je bila danes oslabljena, manjkali so številni nosilci igre, kot so Jure Dolenec, Vid Poteko, Jan Grebenc in Borut Mačkovšek.


Miha Zarabec: "Tekme s Hrvaško so vselej 'na nož', tudi današnja je bila takšna. Na današnji tekmi izid ni bil v ospredju, čeravno je pomembno, da nismo izgubili na domačih tleh. V ospredju je bila naša igra. Priznam, da sem bil kar malce v dvomih, saj v tem tednu nismo bili najboljši, selektor nas je zaradi tega nekajkrat pošteno okregal, od začetka tekme pa smo igrali srčno in bojevito ter izvlekli naš trenutni maksimum."

Gašper Marguč: "Zelo agresivna tekma, sploh ni bila podobna prijateljskemu dvoboju. Glede na to, da smo večino tekme zaostajali, smo lahko zadovoljni z neodločenim izidom."


Za uverturo šov slovenskih legend
Stožice so bile že vse popoldne rokometno obarvane. Pomerili so se rokometaši, ki so zaznamovali slovensko rokometno preteklost. Snidenje rokometnih veteranov - nekateri izmed njih še vedno igrajo (Uroš Zorman, Luka Žvižej, Dušan Podpečan, Matjaž Brumen ...), nekateri so zapluli v trenerske vode (Uroš Šerbec, Boštjan Ficko, Aleš Pajovič, Zoran Jovičić, Roman Šavrič ...), nekateri so v roke prijeli tudi komentatorske mikrofone (Roman Pungartnik, Tomaž Tomšič ...), nekateri so v Slovenijo prišli iz tujine (Sergej Rutenka, Tominec ...) - je bilo prisrčno, legende so obudile številne spomine.

Izkupiček za zdravljenje Nenada Stojakovića
Na dogodku Pozdrav legendam je nastopilo 44 rokometašev, ki so zastopali slovenske barve v zadnjih 25 letih. Nastopile so štiri selekcije, ki so jih vodili nekdanji selektorji Leopold Jeras, Matjaž Tominec, Boris Denič, Slavko Ivezič, Niko Markovič in Tone Tiselj. Dogodek je imel humanitarno noto, celoten izkupiček bo Rokometna zveza Slovenije namenila za zdravljenje nekdanjega slovenskega reprezentanta Nenada Stojakovića.

Pripravljalni tekmi, Stožice:
SLOVENIJA - HRVAŠKA 26:26 (13:14)

Slovenija: Ferlin, Lesjak, Blagotinšek 1, Henigman 2, Marguč 5 (3), Janc 1, Potočnik, Cingesar 1, Kodrin 1, Medved 3 (1), Gaber 3, Bezjak, Barišić-Jaman 1, Vlah, Zarabec 1 (1), Žabič, Mlakar 7, Zugan.

Hrvaška: Pešić, Alilović, Mihić, Vori, Marić, Stepančić 3, Gojun, Horvat 1, Karačić 2, Štrlek 1, Čupić 8 (5), Musa, Mamić, Cindrić 5, Vranković 1, Kozina 1, Mandalinić 4, Jaganjac.

Sedemmetrovke: 5/6; 5/5.
Izključitve: 8; 6 minut.


Zagreb, sobota ob 20.15:
HRVAŠKA - SLOVENIJA

Remi na nič kaj prijateljski tekmi v Stožicah
Zadnja minuta tekme Slovenija – Hrvaška
Rokometne legende navdušil Stožice