Rokometna zveza Slovenije pričakuje, da si bo tekmo v Stožicah ogledalo blizu 7.000 gledalcev, kar je dobra dva meseca pred začetkom EP zelo lepa številka. Foto: Reuters
Rokometna zveza Slovenije pričakuje, da si bo tekmo v Stožicah ogledalo blizu 7.000 gledalcev, kar je dobra dva meseca pred začetkom EP zelo lepa številka. Foto: Reuters
false
Po poškodbi se v dres slovenske izbrane vrste vrača Vid Kavtičnik. Foto: Reuters
Vujović: Priložnost bodo dobili vsi
Povratnik Kavtičnik še išče pravo formo
Rokometaši v Ljubljani opravili testiranja

Vujovićevi varovanci se od nedelje pripravljajo na prijateljski tekmi s Hrvaško. Z njo so se nazadnje pomerili januarja, ko jo je premagali na zgodovinski tekmi za bronasto kolajno na svetovnem prvenstvu v Parizu. Prva tekma se bo v četrtek v ljubljanskih Stožicah začela ob 18. uri, druga pa v zagrebški Areni ob 20.15.

"Bližnji tekmi s Hrvaško bosta pod vtisom našega januarskega dvoboja v Parizu. Slovenija je na tej tekmi zmagala in osvojila bronasto kolajno. Praviloma so ekipe, ki izgubijo takšne tekme, bolj motivirane in željne novega dokazovanja, še posebej, če imajo novega selektorja, tako kot je to pri Hrvaški, a mi bomo v četrtek in soboto skušali dokazati, da smo boljši," je dejal Vujović.

Vujović je po poškodbah Jana Grebenca (Gorenje Velenje) in Boruta Mačkovška (Celje Pivovarna Laško) poklical Grego Okleščna (Krka) in Gregorja Potočnika (Gorenje Velenje), njegovi varovanci pa so v torek opravili tudi posebna testiranja na Fakulteti za šport v Ljubljani. Pred tekmo s Hrvaško je popolnoma jasno, da bo manjkal tudi Jure Dolenec, eden izmed zvezdnikov španske Barcelone, ki bo prihodnji teden odšel na operacijo poškodovanega meniskusa, tako da je vprašljiv tudi njegov nastop na sklepnem turnirju stare celine na Hrvaškem.

"Manjkali bodo nekateri rokometaši, ki so v sistemu naše igre zelo pomembni. Tu mislim predvsem na Vida Poteka in Boruta Mačkovška. Med njimi ne bo niti Dolenca, upam, da bo okreval do začetka EP-ja. Prepričan sem, da bodo vsi moji varovanci na obeh tekmah skušali pokazati najboljše lastnosti, in upam, da bodo na svoj račun prišli tudi gledalci," je dodal Vujović. Kapetan slovenske izbrane vrste, Marko Bezjak, je zatrdil, da bodo na igrišču dali vse od sebe: "Tekme proti Hrvaški so venomer nekaj posebnega, tu je vedno čutiti sosedski naboj. Upam, da bosta tekmi minili brez dodatnih poškodb, hkrati pa, da bomo dobili vpogled v našo trenutno pripravljenost. Prepričan sem, da se bomo predstavili v lepi luči in da si bo tekmo v Stožicah ogledalo čim več gledalcev."

Rokometne legende v Stožicah
Obe tekmi bosta zelo mikavni. Ljubljanska zaradi športno-humanitarnega dogodka Pozdrav legendam, na kateri se bodo zbrali rokometaši, ki so zastopali barve Slovenije v zadnjih 25 letih, celoten izkupiček pa bo Rokometna zveza Slovenije namenila za zdravljenje nekdanjega slovenskega reprezentanta Nenada Stojakovića. Tekma nekdanjih rokometašev se bo začela ob 16.30.

Sobotna tekma v hrvaški prestolnici bo nekakšna generalka gostitelja evropskega prvenstva, ki bo med 12. in 28. januarjem prihodnje leto na Hrvaškem. Slovenija bo skupinski del igrala v Zagrebu, njene tekmice so Nemčija, Črna gora in Makedonija, v primeru uvrstitve v drugi del pa jo v Varaždinu čakajo obračuni s tremi najbolje uvrščenimi izbranimi vrstami iz skupine D, ki jo tvorijo Španija, Danska, Češka in Madžarska.

V času EP-ja promocija Slovenije
Rokometna zveza Slovenije bo po vzoru svetovnega prvenstva v Dohi v Katarju leta 2015, evropskega prvenstva v Vroclavu na Poljskem leta 2016 ter poletnih olimpijskih iger v v Rio de Janeiru v Braziliji leta 2016 - tudi na Hrvaškem priredila dogodek I feel Slovenia, na poslovnem forumu pa bo omogočila dvostranska srečanja med slovenskimi in hrvaškimi podjetji ter podjetniki. Dogajanje bo 13., 15. in 17. januarja, na dan tekem Slovenije, vrhunec pa bosta pogovor s predsednikom Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandrom Čeferinom na temo Kaj se lahko rokomet nauči od velikega brata nogometa ter okrogla miza na temo Šport kot promotor gospodarstva.


Seznam slovenske rokometne reprezentance:
- vratarji: Klemen Ferlin (Gorenje Velenje), Urh Kastelic (Zagreb) in Urban Lesjak (Celje Pivovarna Laško);
- krilni igralci: Darko Cingesar (Aix), Blaž Janc (Vive Kielce), Tilen Kodrin (Celje Pivovarna Laško), Gašper Marguč (Veszprem) in Niko Medved (Gorenje Velenje);
- zunanji igralci: Saša Barišić Jaman (Nexe Našice), Marko Bezjak (Magdeburg), Gregor Potočnik (Gorenje Velenje), Nik Henigman (Riko Ribnica), Vid Kavtičnik (Montpellier), Jaka Malus, Žiga Mlakar (oba Celje Pivovarna Laško), Miha Zarabec (Kiel), Aleks Vlah, Dani Zugan (oba Koper 2013) in Grega Okleščen (Krka);
- krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Matej Gaber (Pick Szeged) in Igor Žabić (Wisla Plock).

Vujović: Priložnost bodo dobili vsi
Povratnik Kavtičnik še išče pravo formo
Rokometaši v Ljubljani opravili testiranja