Slovenija zaradi spornih sodniških odločitev na EP-ju razmišlja o tem, da bi predčasno zapustila evropsko prvenstvo. Foto: BoBo
Slovenija zaradi spornih sodniških odločitev na EP-ju razmišlja o tem, da bi predčasno zapustila evropsko prvenstvo. Foto: BoBo
Slovenija
Slovenci so odigrali izjemno tekmo proti Nemčiji, za katero pa predvsem zaradi litovskih sodnikov niso bili nagrajeni z zmago. Foto: EPA
Šef sodnikov hitro zavrnil pogovor za TV SLO
Rokometaši razmišljajo tudi o pritožbi v Lozani
#MMCanaliza: Backović po tekmi z Nemčijo
Zadnjih pet minut tekme in sporne sodniške odločitve

Prva pritožba je bila zavrnjena z razlago, da se zveza ne more pritoževati na odločitve sodnikov.

"Že sinoči sem povedal, da je to, kar se dogaja nam, letos šlo čez mejo, zato vodstvo rokometne zveze resno razmišlja, da protestno zapusti evropsko prvenstvo, čeprav se po drugi strani zavedamo vseh negativnih posledic, ki bi jih to prineslo," je v torek dopoldne na novinarski konferenci v Zagrebu pojasnjeval generalni sekretar Rokometne zveze Slovenije (RZS) Goran Cvijić.

Odločitev bo znana v sredo ob 16.00
Končno odločitev bo v sredo popoldne sprejelo predsedstvo Rokometne zveze Slovenije na čelu s predsednikom Franjem Bobincem. Kakor koli, pričakovati je, da se RZS kljub očitnim škodljivim sodniškim odločitvam na slovenski račun vendarle ne bo odločil za najbolj drastičen ukrep. Novinarska konferenca, na kateri bo predstavljena odločitev, bo ob 16.00.

"Ob protestnem odhodu z EP-ja bi bila lahko kazen za slovensko zvezo in vse njene selekcije posledično huda - nekajletna izključitev z vseh tekmovanj pod okriljem Evropske rokometne zveze - ali pa samo denarna," je poročal Radio Slovenija.

Mohorič: Morali bi dobiti le dvominutno kazen in ponoviti začetni met
Spomnimo, Slovenija je uvodno tekmo izgubila (24:25) proti Makedoniji, v ponedeljek pa remizirala z Nemčijo (25:25), potem ko sta litovska sodnika Nemcem po ogledu videoposnetka "podarila" sedemmetrovko. Direktor reprezentance Uroš Mohorič je prepričan, da je bila to napačna odločitev. "Rokometna zveza Slovenije je takoj po tekmi vložila protest na odločitev sodnikov na tekmi in ga danes do 9. ure v skladu s pravili argumentirala z dvema točkama kršitev pravil, ki veljajo za rokometne tekme. In sicer z napačnim sankcioniranjem igralca Blaža Blagotinška in posledično z napačno določitvijo sedemmetrovke po koncu tekme. To je v neskladju s pravili, kjer je navedeno, da bi moral v takšnih situacijah igralec dobiti dvominutno kazen, začetni met pa naj bi se ponovil. Slovenski igralec ni oviral nemškega pri izvajanju začetnega meta. Edina kršitev je bila, da je stal preblizu, kar pa se sankcionira, kot sem že omenil, z dvominutno kaznijo in ponovitvijo meta. Njihova disciplinska komisija ima čas do 12. ure, da poda odločitev na pritožbo, potem pa je čas do osme ure zvečer, da se na to pritožimo, če bo potrebno," je še pred odločitvijo Evropske rokometne zveze (EHF) glede slovenske pritožbe pojasnjeval Mohorič.

Komisija za sojenje RZS-ja: Slovenija oškodovana
Na sporno odločitev litovskih sodnikov se je s strokovno razlago dogajanja odzvala tudi komisija za sojenje Rokometne zveze Slovenije, ki pritrjuje, da sta sodnika kršila rokometna pravila in, da je bila Slovenija oškodovana. Utemeljitev si lahko preberete tukaj.


RZS vložil novo pritožbo

Malo pozneje pa je disciplinska komisija EHF-a sporočila, da je bila slovenska pritožba zavrnjena, tako da ostaja pri izidu 25:25. Vodstvo RZS-ja je v odzivu na zavrnitev pritožbe napovedalo novo in jo tudi vložilo. Razmišlja tudi o civilni tožbi in o mednarodnem športnem razsodišču v Lozani: "Vodstvo RZS-ja se ne strinja z uradno razlago EHF, saj v tem primeru ne gre za sodniško presojo, temveč neposredno kršenje rokometnih pravil, zaradi česar bo sprožilo nadaljnji postopek, obenem pa resno razmišlja tudi o civilni tožbi proti EHF-ju ter prijavi na Mednarodno arbitražno razsodišče (CAS)."


Vujović: Sedimo v kupeju, ne v tovornem vlaku
"Po takšnih dveh tekmah je zelo težko motivirati ekipo. Ne glede na vse moramo najti moč, da premagamo Črno goro. Moramo še naprej dvigovati rejting slovenskega rokometa. Naš glavni cilj je Tokio, evropsko prvenstvo je bilo mišljeno kot le ena vmesna postaja, a ne želimo, da nas nekdo obravnava, kot da smo v zadnjem vagonu. Prišli smo z vlakom iz Slovenije in srečni smo, da smo bili edini takšni. A smo reprezentanca, ki sedi v kupeju, ne pa v tovornem vagonu. In želimo, da nas tako obravnavajo. Če bi bila kakšna druga reprezentanca na mestu Nemčije, se to ne bi zgodilo. To nista bila sodnika, ampak izvršitelja naročila," pa je bil po neprespani noči do litovskih sodnikov znova kritičen selektor Veselin Vujović, ki bo zadnji trening s svojimi varovanci pred tekmo s Črnogorci začel ob 18.30.

Blaž Blagotinšek bo na sredini tekmi proti Črni gori lahko igral, saj EHF proti njemu ni sprožil dodatnih disciplinskih postopkov po prejetem rdečem kartonu.

Šef sodnikov hitro zavrnil pogovor za TV SLO
Rokometaši razmišljajo tudi o pritožbi v Lozani
#MMCanaliza: Backović po tekmi z Nemčijo
Zadnjih pet minut tekme in sporne sodniške odločitve