Slovenija je osvojila prvi dve točki v boju za evropsko prvenstvo leta 2020. Foto: BoBo
Slovenija je osvojila prvi dve točki v boju za evropsko prvenstvo leta 2020. Foto: BoBo
Jure Dolenec
Jure Dolenec v primežu Evarsa Klešniksa in 215 cm visokega Dainisa Krištopansa. Foto: BoBo
Dean Bombač
Povratnik v reprezentanco Dean Bombač je dosegel tri gole. Foto: BoBo
Slovenija
Slovenija je upravičila vlogo favorita. Foto: BoBo
Slovenija do prvih dveh točk za Euro 2020
Vujović po zmagi nad Latvijo: Zadovoljen sem le z izidom
Milovanovič prejel dres za "življenjsko delo"

Selektor Veselin Vujović se je pred tekmo odločil, da v 16-članski kader za tekmo ne uvrsti Jake Malusa in Urbana Lesjaka.

Latvija povedla s 3:1
Slovenija je v mariborski dvorani Lukna nekoliko slabše začela. Latvijci na čelu z 215 cm visokim Dainisom Krištopansom so namreč v 8. minuti povedli s 3:1, potem ko je svoj drugi zadetek dosegel Krištopans. Slovenci so izenačili na 3:3 (Blaž Janc v protinapadu), a je bil malo pozneje še drugič izključen Nik Henigman. Latvijski vratar Arturs Kugis je pri izidu 4:4 ubranil še drugo slovensko sedemmetrovko.

Slovenci postavili stvari na pravo mesto
V 16. minuti je Slovenija, ki je s 6-0 prešla na obrambo 5-1, prvič povedla s +2 (6:4). Po latvijski minuti odmora pa je Blaž Blagotinšek zaključil protinapad za 7:4. V slovenskih vratih se je razigral Klemen Ferlin, ki je ubranil dva "zicerja" zapored, na drugi strani pa je Janc povišal na 9:4. Slovenci so začeli postavljati stvari na pravo mesto. Obramba je postajala vse agresivnejša in gibljiva, iz česar so po osvojenih žogah sledili protinapadi, ki so "ubijali" Latvijce. Polčas se je končal s 14:7. Janc je bil s petimi goli najboljši strelec.

Šoštarič povišal na +9
Odpor Latvije je bil dokončno zlomljen na začetku drugega polčasa, ko je Mario Šoštarič povišal na 16:7. Slovenci so v nadaljevanju potrdili kakovostno premoč in brez večjih težav branili visoko prednost. Vujović je precej rotiral ekipo, dal je priložnost vsem igralcem, s čimer je slovenska igra nekoliko padla, a zmaga ni bila nikoli ogrožena.

Rdeči karton za Krištopansa
V 52. minuti je pri izidu 22:16 Krištopans s komolcem "nokavtiral" Matica Suholežnika, kar je pomenilo direktni rdeči karton. Kljub nekaj vroče krvi je Slovenija tekmo mirno pripeljala do konca. Janc in Šoštarič sta bila s po petimi goli najboljša strelca Slovenije, na drugi strani pa je Veršakovs zabil enega več.

V nedeljo proti Estoniji
V isti skupini igrata še Nizozemska in Estonija, ki se bosta med seboj pomerili v četrtek. Slovenija bo v nedeljo ob 18.30 gostovala v Talinu pri Estoniji. Že pred časom je bilo jasno, da bosta na tej akciji manjkala Marko Bezjak in Vid Kavtičnik, s prvotnega seznama pa so zaradi poškodb pozneje odpadli Borut Mačkovšek, Žiga Mlakar, Vid Poteko in Matic Grošelj. Novi kapetan je Jure Dolenec.

Na evropsko prvenstvo se uvrstita po dve najboljši reprezentanci iz osmih skupin in štiri najboljše tretjeuvrščene. Evropsko prvenstvo bodo med 10. in 26. januarjem 2020 gostile Avstrija, Švedska in Norveška.


Veselin Vujović, selektor Slovenije: "Uvodni led v kvalifikacijah smo prebili, res pa je, da latvijski led ni bil tako debel. Najbolj pomembno je, da smo osvojili načrtovani točki, z našo predstavo pa nisem zadovoljen. V uvodu smo se precej mučili, v drugi polovici prvega polčasa je naša igra stekla. V drugem polčasu sem pričakoval, da bomo zadržali visok ritem, a smo naredili precej napak ter zgrešili številne strele iz izdelanih položajev. V naši igri so še velike rezerve, to je v tem trenutku še najbolj pomembno."

Matej Gaber: "Nismo prikazali pričakovane predstave, glede na vse okoliščine in vsega en dan skupnega treninga pa je bilo to tudi pričakovati. Najbolj pomembno je, da se zavedamo svojih napak in te bomo skušali odpraviti že na naslednji tekmi v Estoniji."

Mario Šoštarič: "Tekma je bila težja od pričakovanj. Latvijci so se na našo igro dobro pripravili, na trenutke celo pretiravali v grobosti. Za zmago smo se morali precej potruditi, nekaj težav nam je povzročal tudi latvijski vratar, ki je ubranil številne 'zicerje'. Naša zmaga ni bila vprašljiva, po mojem mnenju smo prejeli malo golov. Gremo naprej po drugo zmago."


KVALIFIKACIJE ZA EP 2020, skupina 4, Maribor:
SLOVENIJA - LATVIJA
27:21 (14:7)

Slovenija: Ferlin, Kastelic, Blagotinšek 1, Verdinek 2, Henigman, Janc 5, Dolenec 3 (1), Cingesar 1, Cehte 1, Gaber 1, Zarabec 3 (2), Šoštarič 5, Ocvirk, Ovniček 2, Bombač 3 (2), Suholežnik.

Latvija: Purins, Kugis, Pilpuks 1, Versakovs 6 (2), Jurdzs 3, Krištopans 4, Senkans, Kreicbergs 3, Ermanis, Dude 1, Politers 2, Klesniks, Lazdins, Leja, Pavlovics 1 (1).

Sedemmetrovke: 4/7; 3/5

Izključitve: 12 min; 10 min

: Cingesar 35.; Jurdzs 51., Krištopans 52.


NIZOZEMSKA - ESTONIJA
35:25 (17:10)

Slovenija do prvih dveh točk za Euro 2020
Vujović po zmagi nad Latvijo: Zadovoljen sem le z izidom
Milovanovič prejel dres za "življenjsko delo"