Veselin Vujović na uvodnih kvalifikacijskih tekmah proti Latviji in Estoniji ne bo mogel računati na Boruta Mačkovška, Vida Poteka in Žigo Mlakarja, saj imajo težave s poškodbami. Foto: www.alesfevzer.com
Veselin Vujović na uvodnih kvalifikacijskih tekmah proti Latviji in Estoniji ne bo mogel računati na Boruta Mačkovška, Vida Poteka in Žigo Mlakarja, saj imajo težave s poškodbami. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija lovi svoje dvanajsto evropsko prvenstvo in tretje zaporedno. Foto: RZS
Rokometaši začenjajo pot proti EP-ju 2020

Na prvem zboru se je zbralo dvanajst rokometašev, med njimi tudi poškodovani Žiga Mlakar, ki zaradi natrgane mečne mišice ekipi ne bo mogel pomagati na prihajajočih dvobojih in bo v Zrečah opravljal terapije pod vodstvom reprezentančne zdravniške službe. Preostalih devet igralcev se bo zaradi tekem v tujih državnih prvenstvih izbrani vrsti priključilo v ponedeljek.

Vabljeni igralci: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Dean Bombač (Pick Szeged), Nejc Cehte (TSV Hannover Burgdorf), Darko Cingesar (PAUC Handball), Jure Dolenec (Barcelona Lassa), Klemen Ferlin (Celje Pivovarna Laško), Matej Gaber (MOL Pick Szeged), Nik Henigman (Pick Szeged), Blaž Janc (VICE Kielce), Urh Kastelic (PPD Zagreb), Urban Lesjak (TSV Hannover Burgdorf), Borut Mačkovšek (Veszprem), Jaka Malus (Celje Pivovarna Laško), Gregor Ocvirk (HC Vardar), Rok Ovniček (Celje Pivovarna Laško), Vid Poteko (Brest Meškov), Mario Šoštarič (Pick Szeged), Matic Suholežnik (Dunkerque), Matic Verdinek (Gorenje Velenje), Miha Zarabec (Kiel).


Brez Mačkovška, Poteka in Mlakarja

"Ekipa na zboru ni popolna, saj nekaj rokometašev, ki se nam bodo pridružili čez dan in v ponedeljek, še danes igra tekme državnih prvenstev. Imamo tudi nekaj težav s poškodbami, zaradi katerih ne bomo mogli računati na Vida Poteka, Boruta Mačkovška in Žigo Mlakarja, a vseeno mislim, da imamo za njih dobre zamenjave. V reprezentanci je znova nekaj mladih rokometašev, denimo Grega Ocvirk, ki je bil najboljši igralec evropskega prvenstva do 20 let v Celju, pa Jaka Malus, medtem ko žal ne bo Matica Grošlja, za katerega mi je žal, da se je poškodoval, saj na igralnem mestu desnega zunanjega iščemo dodatne rešitve. Pričakujem, da mladi igralci začutijo pravo vzdušje v članski izbrani vrsti, vidijo sistem dela in se učijo od starejših. Igramo dve tekmi proti Latviji in Estoniji, na katerih smo favoriti in moramo zmagati,"
je dejal Vujović.

Po tretji zaporedni EP
Slovenija, ki lovi svoje dvanajsto evropsko prvenstvo in tretje zaporedno, bo večino treningov opravila v Zrečah, v torek popoldne pa bo preizkusila tudi dvorano Lukna, v kateri bo dan kasneje ob 20.15 potekala prva tekma kvalifikacij proti Latviji. Še pred osrednjim dvobojem bodo na parket stopili rokometaši do 20 let, ki so na minulem evropskem prvenstvu v Celju osvojili naslov prvaka in, ki se bodo pomerili proti članom Maribora Branika, tik pred dvobojem Slovenije in Latvije pa jih bodo lahko pozdravili tudi slovenski navijači.

Na EP-ju 24 reprezentanc
Drugi sklop kvalifikacij bo na sporedu spomladi prihodnje leto – 11. aprila bodo gostovali na Nizozemskem, 13. ali 14. aprila pa gostili tekmece iz Nizozemske –, zadnji sklop pa bo na začetku junija. Tedaj bodo najprej gostovali v Latviji (12. ali 13. junij), na zadnji tekmi pa gostili Estonce (15. ali 16. junij).

Evropsko prvenstvo 2020, na katerem bo prvič nastopilo 24 ekip, bo potekalo med 10. in 26. januarjem, gostile pa ga bodo Avstrija, Švedska in Norveška. Na EP so že uvrščene gostiteljice prvenstva in evropski prvak Španija. Na EP se bosta uvrstili še po dve najboljši reprezentanci iz osmih skupin in štiri najboljše tretjeuvrščene.

KVALIFIKACIJE ZA EP 2020
SKUPINA 4

Sreda ob 20.15 (Maribor):
SLOVENIJA – LATVIJA

Četrtek ob 19.30:
NIZOZEMSKA – ESTONIJA


Rokometaši začenjajo pot proti EP-ju 2020