Gostiteljice evropskega prvenstva ne bodo imeli glasne podpore s tribun. Foto: EPA
Gostiteljice evropskega prvenstva ne bodo imeli glasne podpore s tribun. Foto: EPA

Selektor Uroš Bregar bo šestnajsterico igralk za petkov obračun proti Danski sporočil v petek zjutraj. Zadnja obračuna z Dankami segata v kvalifikacije za prejšnje evropsko prvenstvo. Danke so bile na obeh tekmah boljše, sredi septembra 2017 z 28:22, konec maja 2018 v Celju pa z 29:23.

Na Dansko, ki bo po odpovedi Norveške sama gostila EP, je pripotovalo 19 slovenskih rokometašic. Po težavah s poškodbami je v četrtek normalno treniralo 18 igralk. Tija Gomilar Zickero, ki si je pred odhodom poškodovala desni gleženj, pa je trening opravila po prilagojenem programu. Proti Dankam bo stisnila zobe.

"Vesel sem dejstva, da so vsa dekleta vključena v trenažni proces in da bomo proti Danski lahko nastopili z vsemi močmi. Od tekmic lahko pričakujemo, da bo igrala trdno obrambo in iz nje izhajala v nasprotne napade. Naša naloga bo, da to nevtraliziramo in sicer tako, da v napadu dosegamo zadetke. Obenem se bo potrebno hitro vračati v obrambo," je dejal Bregar.

Slovenska izbrana vrsta je v Herning, ki bo gostil dve izmed predtekmovalnih skupin, pripotovala v sredo popoldne. Na letališču v Billundu je opravila obvezno testiranje na koronavirus, ki je po mrzličnem čakanju v hotelskih sobah pozno zvečer vrnil negativne rezultate pri vseh članih reprezentance.

Tudi četrtkovo dogajanje se je za izbranke Uroša Bregarja začelo z novim testom na koronavirus. Ti bodo tudi v prihodnje stalnica za vse reprezentance dan pred tekmami.

Slovenske rokometašice bodo evropsko prvenstvo začele proti Dankam

Do zanesljivih uvodnih zmag Norvežanke in Rusinje
V skupini B je za uvod Rusija z visoko zmago s 30:22 upravičila vlogo favoritinj proti Španiji, medtem ko je v skupini D v obračunu z malo zadetki Nemčija premagala Romunijo z 22:19.

V večernih obračunih sta do zmag prišli še Švedska in Norveška. Slednje, sicer sedemkratne evropske prvakinje, so v skupini D visoko ugnale Poljakinje s 35:22, medtem ko so Švedinje težje od pričakovanj premagale Češko s 27:23.

Štiri najboljše reprezentance na letošnjem evropskem prvenstvu se bodo neposredno uvrstile na svetovno prvenstvo, ki bo med 2. in 19. decembrom prihodnje leto v Španiji.

Skupina A, Herning, 1. krog, petek ob 18.15:
FRANCIJA - ČRNA GORA

Ob 20.30:
DANSKA - SLOVENIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.


2. krog, nedelja ob 18.15:
SLOVENIJA - FRANCIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Ob 20.30:
ČRNA GORA - DANSKA


3. krog, torek ob 18.15:
ČRNA GORA - SLOVENIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Ob 20.30:
FRANCIJA - DANSKA

V drugi del tekmovanja se bodo uvrstile po tri najboljše reprezentance.