Gorenje bo v nedeljo naskakovalo tretji pokalni naslov. Foto: www.alesfevzer.com
Gorenje bo v nedeljo naskakovalo tretji pokalni naslov. Foto: www.alesfevzer.com

Velenjčani so v rokometni poslastici na kolena položili največje tekmece in bodo v nedeljo na Koroškem naskakovali svojo tretjo pokalno zmago po letih 2003 in 2019. V velenjski ekipi sta bila najbolj učinkovita Matic Verdinek z osmimi in Domen Tajnik s šestimi goli, v celjski pa Stefan Terzić in Ante Ivanković. Oba sta dosegla po šest zadetkov.

Celjani so si sredi prvega polčasa priigrali prednost dveh golov (8:6), a so zadnji pokalni prvaki iz Velenja iz leta 2019 – Rokometna zveza Slovenije v minulih dveh sezonah nato ni priredila pokalnega tekmovanja zaradi pandemije covida – zelo hitro nevtralizirali zaostanek in povedli z 10:9, v 22. minuti pa prvič za dva gola (12:10). Do konca prve polovice tekme se je odvijal ogorčen boj za vsako žogo. Velenjčani so imeli nekajkrat priložnost povišati na +3, na odmor pa sta moštvi odšli poravnani (14:14).

Rokometaši iz Šaleške doline so si odločilno prednost priigrali v začetku drugega polčasa, ko so izkoristili serijo verižnih napak Celjanov in jim v 40. minuti pobegnili na štiri gole (21:17). Varovanci Zorana Jovičića so v zadnjih petnajstih minutah popustili. Tekmeci iz mesta grofov so v 58. minuti več kot prepolovili zaostanek (29:31), minuto pozneje pa se po golu Radojice Čepića povsem približali (30:31). Vseeno so pravočasno ustavili celjski nalet. Zmago je potrdil Tilen Sokolič in zapečatil usodo 21-kratnih pokalnih prvakov.

"Tekma je bila vseskozi izjemno napeta. Vmes smo povedli za pet zadetkov, a ob tem vedeli, da se lahko rezultat hitro obrne, če ne bomo povsem osredotočeni. Nekaj naših napak v napadu so tekmeci izkoristili in se približali na dva gola. Kljub temu smo uspeli vzdržati. Obračun je bil zelo podoben tistemu pred tremi leti v Novem mestu. Tudi tedaj smo vodili že s precejšnjo prednostjo, pa prav tako zmagali za dva zadetka," je po zmagi dejal velenjski vratar Emir Taletović.

Škofjeločani prvič v finalu

Rokometaši Urbanscapa Loke so v prvem finalu premagali Dobovo s 25:20 (13:10). Tekma je bila izenačena, na koncu pa so smetano pobrali rokometaši iz Škofje Loke, ki so se prvič uvrstili v finale pokala.

Dvoboj so sicer bolje začeli igralci iz Dobove, po njihovem vodstvu s 5:3 pa so vajeti igre prevzeli njihovi tekmeci. Gorenjci so bolje odigrali končnico obračuna. Po vodstvu z 19:18 so povišali na 22:18, lepe zaloge pa izbranci Gregorja Cvijića niso več zapravili.

V škofjeloški ekipi je bil najbolj učinkovit Grega Jamnik z desetimi goli, Matic Pipp in Matevž Jesenko sta dodala po štiri zadetke. V posavski zasedbi je Nik Rantah dosegel osem golov, vratar Alen Husejnović pa je zbral 13 obramb.

"Za nami je zahtevna tekma. Dobova je izredno dobra ekipa, in kot sem dejal že pred finalnim turnirjem, v pokalnem tekmovanju favoritov ni. Vsak lahko premaga vsakogar. Borili smo se vseh 60 minut in prejeli le 20 zadetkov, kar je najbolj bistveno. To je bil ključ do polfinalne zmage. Mi smo v Slovenj Gradec prišli odigrat dve dobri tekmi. Prva je za nami, v nedeljo nas čaka nov preizkus, ki ga bomo odigrali po najboljših močeh in nato pogledali rezultat na semaforju," je po zmagi dejal Cvijić.


POKAL SLOVENIJE (M) – SKLEPNI TURNIR, Slovenj Gradec
POLFINALE:
Dobova – URBANSCAPE LOKA 20:25 (10:13)
Rantah 8, Mlakar in Nešić po 4, Kučič 2, Šukić in Dragan po 1; Jamnik 10, Jesenko in M. Pipp po 4, U. Pipp in Damjanović po 3, Nikolić 1.

GORENJE VELENJE – Celje Pivovarna Laško 32:30 (14:14)
Verdinek 8, Tajnik 6, Predovič, Šiško, Grmšek, Pajt in Sokolič po 3, Jovičić, Drobež in Haseljić po 1; Terzić in Ivanković po 6, Čepić 4, Poteko in Cokan po 3, Razgor in Kodrin po 2, Vlah, Mlakar, Žabić in Suholežnik po 1.

ZA 3. MESTO:
nedelja ob 15.00

FINALE:
nedelja ob 17.30
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.