Slovenska rokometna reprezentanca (na fotografiji Blaž Janc) je v nedeljo začela priprave za drugi del kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu 2020. Po uvodnih zmagah nad Latvijo in Estonijo se bo dvakrat pomerila z Nizozemsko. Prva tekma bo v sredo v Almereju na Nizozemskem, druga pa prihodnjo nedeljo v Celju v dvorani Zlatorog. Foto: Reuters
Slovenska rokometna reprezentanca (na fotografiji Blaž Janc) je v nedeljo začela priprave za drugi del kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu 2020. Po uvodnih zmagah nad Latvijo in Estonijo se bo dvakrat pomerila z Nizozemsko. Prva tekma bo v sredo v Almereju na Nizozemskem, druga pa prihodnjo nedeljo v Celju v dvorani Zlatorog. Foto: Reuters

Prva tekma se bo v četrtek, 11. aprila, v Almereju začela ob 19.30, druga pa v nedeljo, 14. aprila, v celjskem Zlatorogu ob 17. uri. Prenos bo na TV SLO 2. Slovenija ima v skupini edina dve zmagi (Latvija, Estonija). Zaradi klubskih obveznosti bo večina reprezentantov na zbor v Zreče prišla šele v ponedeljkovih večernih urah, na nedeljski zbor so pravočasno prišli zgolj Blaž Janc, Tilen Kodrin, Urh Kastelic, Rok Zaponšek, Vid Poteko in rahlo poškodovani Rok Ovniček.

Suholežnik namesto Gabra
Med njimi je bil tudi najnovejša strokovna okrepitev slovenske izbrane vrste – Uroš Zorman. Igralec z največ nastopi v slovenski izbrani vrsti, ki je tudi pomočnik slovitega Talanta Dušebajeva v Kielcah, se je medtem že vrnil na Poljsko, v ustroju slovenske reprezentance pa bo znova od petka.
Tudi selektor Veselin Vujović se je zaradi svojih obveznosti pri niškem Železničarju svojim izbrancem pridružil šele v ponedeljek ob štirih zjutraj. Čakala ga je neprijetna novica: Matej Gaber, krožni napadalec Picka iz Szegeda, je na nedeljski finalni tekmi madžarskega pokala proti Veszpremu utrpel poškodbo stegenske mišice. Nastalo vrzel na tem položaju bo zapolnil Matic Suholežnik.

"Madžari" bodo prišli precej utrujeni
"Nizozemska v rokometnih krogih nima velike veljave, a gre za zelo kakovostno in resno izbrano vrsto. Nekateri njihovi igralci nastopajo v Nemčiji, eden celo v slovitem Flensburgu, kar zgovorno priča o njihovi kakovosti
," je povedal Vujović in dodal: "Veliko naših igralcev bo na priprave prišlo utrujenih po napornih klubskih preizkušnjah, predvsem tisti iz Madžarske. Zelo resno se bomo lotili obeh dvobojev proti Nizozemski. Že na aprilski akciji si želimo zagotoviti prvo mesto v naši kvalifikacijski skupini in razrešiti vse dvome o nastopu na EP-ju. Rokometna kakovost je na naši strani, a to moramo dokazati."

Nizozemci brez vrhunskega igralca
Blaž Janc
želi, da bi junijska reprezentančna akcija minila v sproščenem vzdušju, zato prideta v poštev le dve zmagi: "Nizozemci so na papirju resda naši najmočnejši tekmeci. Na obeh dvobojih gremo na zmago, v tem primeru bi si že zagotovili nastop na zaključnem turnirju." Janc ugotavlja, da Nizozemci nimajo igralca vrhunske kakovosti, jih pa krasi ekipni duh, srčnost in bojevitost.

Špende pripravljen na dokazovanje
V Zrečah je tudi Aleksander Špende, ki je bil pred leti tudi na širšem reprezentančnem seznamu prejšnjega selektorja Borisa Denića, letos pa ga je Vujović drugič zaporedoma – prvič ga je povabil na januarsko pripravljalno akcijo proti Franciji – poklical v reprezentanco:
"Upam, da sem se v očeh selektorja dokazal, čeprav se zavedam, da se moram vsak dan učiti in dokazovati, na kar pa sem pripravljen," je v uvodu dejal visokorasli Špende, sicer igralec Metalurga iz Skopja, in dodal: "Imam velik motiv igrati za reprezentanco. V njej sem resda novinec in zaradi tega še pod večjim drobnogledom, a na vsaki akciji bom dal vse od sebe."

Zorman takoj sprejel vlogo pomočnika selektorja Vujovića