Slovenke so bile v dvoboju z Brazilkami popolnoma nemočne in so že ob polčasu zaostajale z 9:18. Na koncu so doživele četrti poraz na letošnjem SP-ju, čaka jih še dvoboj za 19. mesto. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenke so bile v dvoboju z Brazilkami popolnoma nemočne in so že ob polčasu zaostajale z 9:18. Na koncu so doživele četrti poraz na letošnjem SP-ju, čaka jih še dvoboj za 19. mesto. Foto: www.alesfevzer.com

Kot da bi Slovenke kdo prisilil, da morajo na igrišče, in kot da bi se še same podobno kot številni navijači spraševale, v čem je smisel predsedniškega pokala oziroma igranja za mesta od 17 do 20. Brazilija je tekmo odprla s petimi zaporednimi zadetki, šele v sedmi minuti je Tjaša Stanko (vse svoje štiri gole je dosegla v prvem polčasu) poskrbela, da na semaforju ni bilo več slovenske ničle.

Toda sledil je še daljši, skoraj desetminutni strelski mrk, tako da je bilo v 17. minuti 2:10, ob polčasu pa 9:18. Pri Brazilkah je bila razpoložena zlasti Larissa Araujo, v vratih je blestela Barbara Arenhart, visoka obramba je popolnoma onemogočila Ano Gros.

Slovenija je imela v prvih 30 minutah samo 29-odstotno napadalno učinkovitost (9/31). Po odmoru se ni dosti spremenilo. Po petih minutah drugega polčasa je Brazilija vodstvo povišala na 9:22.

V 38. minuti je Ana Gros le našla pot do mreže, sledil je še prvi slovenski protinapad in zadetek Polone Barič za 11:23. Sredi polčasa so Slovenke po zaslugi Grosove (s petimi zadetki je bila najboljša strelka Slovenk) prišle pod deset golov zaostanka, v vratih jih je reševala Maja Vojnovič. Toda sledile so spet brazilske minute in pet minut pred koncem je bilo 16:30, s tem pa je bil polom že neizbežen.

V ponedeljek ob 7. uri bo Slovenija igrala s Kongom za končno 19. mesto, kar bo najslabša uvrstitev Slovenije na SP-jih.

Uroš Bregar, selektor: "Prvi polčas je bil porazen. Treba bo najti razloge, zakaj smo v prvih petih napadih šestkrat skušali najti krožno napadalko. Dogovorjeni smo bili za drugačen sistem, da bomo skušali iskati rešitve prek druge in tretje obrambne igralke Brazilije, kot smo to počeli na pripravljalni tekmi. Tekmice so na sredini postavile zelo visoko obrambo, kar nam ne odgovarja. Razlika je vseskozi naraščala. Prvih 15 minut drugega polčasa smo odigrali na primerni ravni, na koncu pa je Brazilija zmagala z veliko razliko. Zdaj se je treba umiriti, se pripraviti na zadnjo tekmo in pokazati, kako se bori za Slovenijo, ter zmagati."

Polona Barič, reprezentantka Slovenije: "Po porazu s Srbijo se je bilo zelo težko pobrati. Pred tekmo smo s soigralkami stopile skupaj in si rekle, da moramo tekmo odigrati tako, kot je treba. Žal znova obračuna nismo začele dobro. Tekmice so povedle in zlahka prihajale do zaključnih strelov. V napadu smo izgubile preveč žog in delale tudi druge napake. Razlika je le naraščala."

SP v rokometu (Ž), za mesta od 17 do 20:
SLOVENIJA - BRAZILIJA 19:32 (9:18)

Slovenija: Zec, Vojnović, Pandžić, Strnad, Gros 5, Žabjek, Stanko 4, Abina 2, Barič 1, Ferfolja, Ljepoja 1, Zulić 3, Pišek 1, Vučko 1, Svetik, Beganović 1.

Brazilija: Moreschi, De Paula, Martinez, T. Araujo 6, Rodrigues, Arenhart, Amorim 5, L. Araujo 6, De Castro 3 (1), Vieira 1, Menin, Bitolo 2, Anastacio 1, Matieli 3, Costa 4, Bolzan 1.

Sedemmetrovke: Slovenija 1/0, Brazilija 2/1.

Izključitve: Slovenija 8, Brazilija 2 minuti.