Usoda evropskega prvenstva bo znana v prihodnjih dneh. Foto: www.alesfevzer.com
Usoda evropskega prvenstva bo znana v prihodnjih dneh. Foto: www.alesfevzer.com

Novico so že potrdili tudi pri Evropski rokometni zvezi, pri kateri so dodali, da bodo najpozneje v torek podali nove informacije o prvenstvu stare celine, ki bo že na začetku prihodnjega meseca.

Norveška premierka Erna Solberg je pred dnevi dejala, da bo Norveška zaradi vseh zdravstvenih ukrepov ob zajezitvi pandemije covida-19 zelo težko priredila zaključni turnir. Evropska rokometna zveza je že v prvi polovici septembra oklestila prizorišča evropskega prvenstva. Iz tekmovalnega programa so izločili prizorišča skupinskega dela v Oslu in Stavangerju na Norveškem ter Frederikshavnu na Danskem ter vse tekme prestavili v Trondheim in Herning.

Slovenska reprezentanca bi se v skupini A v Herningu morala pomeriti s Francijo, Dansko in Črno goro. V skupini B bi morale nastopiti Rusija, Švedska, Španija in Češka, v skupini C Nizozemska, Madžarska, Srbija in Hrvaška, v skupini D pa Romunija, Norveška, Nemčija in Poljska.

Slovenske rokometašice so doslej šestkrat nastopile na zaključnem turnirju stare celine. Največji uspeh so dosegle na Madžarskem leta 2004, ko so zasedle deveto mesto.

Duvnjak in Palmarsson pozvala k preložitvi SP-ja
Medtem se krepijo pozivi, naj Mednarodna rokometna zveza preloži svetovno prvenstvo leta 2021. Domagoj Duvnjak in Aron Palmarsson menita, da bi bilo v trenutnih razmerah prvenstvo v Egiptu bolje odpovedati. "Menim, da je ta čas organizacija SP-ja oziroma tekmovanje preveč nevarno," je dejal kapetan hrvaške reprezentance Duvnjak, ki igra za Kiel.

Še bolj jasen je bil Islandec Palmarsson, član Barcelone: "SP bi bilo treba odpovedati. Res ne razumem, zakaj bi morali v teh nevarnih razmerah svetovne zdravstvene krize vsi leteti tja in igrati tekme." Svetovno prvenstvo z 32 reprezentancami (tudi s Slovenijo) naj bi izpeljali med 13. in 30. januarjem 2021.