Slavje Ajdovk v Litiji ob prvem osvojenem pokalnem naslovu. Foto: RZS
Slavje Ajdovk v Litiji ob prvem osvojenem pokalnem naslovu. Foto: RZS

Mlinotest, ki v državnem prvenstvu zaseda drugo mesto, je upravičil vlogo favorita proti Litiji. Ajdovke so pobudo prevzele takoj, niti enkrat na tekmi domačinkam niso prepustile vodstva.

Primorke so začele odločneje, takoj povedle, do devete minute pa si priigrale že lepo prednost štirih golov, ko je Urša Zelnik zadela za 7:3. Litijanke še naprej niso našle odgovora na igro Mlinotesta, tako da je ta prednost še višal, v 21. minuti je Ana Abina poskrbela za vodstvo Ajdovk s 13:7. S šestimi goli prednosti so igralke iz Vipavske doline tudi šle na glavni odmor.

Krim ob finale za zeleno mizo, pokal Ajdovkam

Še odločneje je ajdovska zasedba vstopila v drugi del, ko je z delnim izidom 6:1 do 37. minute pobegnila na že praktično odločujočih 20:9. Mlinotest, ki ga vodi Jan Žbogar, je v nadaljevanju brez težav ohranjal tekmice na varni razdalji, ta je narasla tudi na 12 zadetkov. Čeprav je bil zmagovalec tako odločen že precej pred koncem, pa sta ekipi tudi z nekaj privlačnimi akcijami, kot sta bila cepelina ob koncu na eni in drugi strani, ponudili občinstvu še nekaj rokometnih užitkov.

Ana Abina je bila z desetimi goli najboljša strelka Mlinotesta in tekme, po šest golov sta v zmagovalni ekipi dosegli Maja Grmek in Nena Černigoj. Pri domačinkah je bila s sedmimi goli najboljša Jelena Gavrilovič.

"Z ekipo smo vedeli, da moramo tekmo začeti dobro in jo tudi tako nadaljevati. Vedele smo, da tekma ne bo lahka, ampak ko smo ustvarile razliko, smo si zadale cilj, da jo poskusimo zadržati skozi celo tekmo. Mislim, da je zmagala obramba s pomočjo vratark," je povedala igralka Mlinotesta Nuša Fegic.

Anita Izlakar iz Litije pa je dodala: "Zelo sem ponosna na celotno ekipo, vodstvo in na vse navijače. Dosegle smo zgodovinski dosežek, za katerega smo garale in si ga zaslužile v polnem pomenu. V tekmo smo šle sproščeno in z željo po zmagi. Lahko bi bila malo manjša razlika, ampak iz srca čestitamo Ajdovščini za osvojen naslov."

Ajdovke v pokalu spisale rokometno zgodovino

Ajdovke so v soboto sicer izgubile polfinalno tekmo proti Krimu (33:34), a so naknadno napredovale po odločitvi za zeleno mizo. Vodstvo tekmovanja je ugotovilo, da so serijske prvakinje iz Ljubljane nastopile s premalo slovenskimi rokometašicami. Namesto da bi igrale s šestimi tujkami, jih je bilo v kadru osem. V skladu z 38. členom pravilnika o rokometnih tekmovanjih ekipa, ki stori takšen prekršek, izgubi tekmo z rezultatom 0:10.

Krimovke so v boju za tretje mesto z 42:16 odpravile Izolo.

Pokalna lovorika se je krimovkam predtem izmuznila le dvakrat, v sezonah 1991/92 in 1997/98 je bila boljša druga ljubljanska ekipa, Olimpija.

POKAL SLOVENIJE, ZAKLJUČNI TURNIR, finale:
LITIJA – MLINOTEST AJDOVŠČINA 20:31 (8:14)

Litija: Izlakar, Petruhina, Posega, Dimač, Tomc, Kogovšek 3 (1), Kogovšek 5, Urbančič, Femc, Ambrož, Bajc 5, Ponebšek, Gavrilovič 7 (2), Zevnik, Verbajs.

Mlinotest: Vuk, Kuralt, Zelnik 2, Mujanović, Makovec, Kramar 2, Abina 10, Brecelj, Bratina, Fegic 4, Grmek 6 (3), Černigoj 6 (2), Čopi 1, Štrukelj, Pikl, Kovšca.

Za 3. mesto:
TRGO ABC IZOLA – KRIM MERCATOR 16:42 (6:20)