Slovenija je po 11 letih prva reprezentanca, ki je Črno goro premagala v Morači. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija je po 11 letih prva reprezentanca, ki je Črno goro premagala v Morači. Foto: www.alesfevzer.com

Po zmagi v Podgorici je Slovenija naredila velik korak proti zaključnemu turnirju stare celine med 10. in 24. januarjem prihodnje leto v Nemčiji, kamor se bodo uvrstile vse prvo- in drugouvrščene izbrane vrste iz vseh osmih skupin ter še štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance. Po treh tekmah v skupini 7 je Slovenija zbrala šest, Črna gora štiri, BiH dve, Kosovo pa je brez točk.

"Čestitam ekipi, vsa čast fantom. Pokazali so svojo voljo, borbo in srce. V zahtevni tekmi ob odličnem vzdušju polne dvorane smo imeli v prvem in drugem polčasu nekaj slabših minut, a smo ostali mirni. Zmagal je rokomet. Zdaj se je treba zbrati, saj nas v nedeljo čaka nova težka tekma. Verjamem, da bodo fantje znova pravi," je po zmagi v črnogorski prestolnici dejal Zorman.

Poškodba Jureta Dolenca

Izjemno sem vesel in ponosen na fante. Zdržali smo pritisk. Pokazali smo karakter in srce. Nadaljevali smo tam, kjer smo končali na svetovnem prvenstvu. Gre za zelo pomembno zmago v boju za prvo mesto v skupini. V nedeljo nas čaka povratna tekma v Kopru. Menim, da je ta zmaga lepo vabilo na tekmo v Bonifiki, da skupaj pričaramo vzdušje, ki smo ga doživeli nocoj.

Blaž Janc

Črnogorski rokometaši so v Morači klonili prvič po 11 letih. Gledalci so v podgoriški dvorani pripravili izvrstno vzdušje, v katerem se v uvodnih minutah gostje niso najbolje znašli. Že v sedmi minuti je Uroš Zorman posredoval z minuto odmora, potem ko so njegovi varovanci zaostali s 6:2. Slovenci so nato ujeli priključek, toda znova so sledile minute v znamenju domače zasedbe, ki je na krilih obramb Nebojše Simića v 17. minuti povedla za pet.

Zadnji del prvega polčasa je pripadel Sloveniji, ki je še do odhoda v garderobo ujela priključek. V 26. minuti je sprva moral zaradi poškodbe stegenske mišice igrišče zapustiti kapetan Jure Dolenec. Namesto njega je na položaju desnega zunanjega zaigral Blaž Janc. Prav zaradi udarca Janca je Črna gora ostala brez svojega najbolj razigranega posameznika Miloša Vujovića, ki je bil izključen, predtem pa je Sloveniji povzročal velike težave. Tik pred koncem polčasa je Aleks Vlah priigral prvo vodstvo, po 30 minutah pa je bil rezultat izenačen (14:14).

Slovenci bolj zbrani v končnici

V osmi minuti drugega dela je bil izključen Nik Henigman, Slovenija pa je zatem z golom Roka Ovnička prvič na tekmi povedla za dva zadetka. Črnogorci so nato prevzeli pobudo in že pet minut pozneje so oni vodili za dva gola. 50. minuta je tekla, ko je Domen Novak z zaporednima zadetkoma izenačil. Tudi on je predčasno končal srečanje, saj je v 55. minuti zaradi udarca tekmeca v glavo prejel rdeči karton.

V napeti končnici so bili bolj zbrani gostje. Domen Makuc je tri minute pred koncem zadel za 29:27. Črnogorci so imeli dobro minuto pred koncem napad za izenačenje. Predtem je Vlah napravil prekršek v napadu, toda Janc je prestregel žogo. Domače upe je razblinil Tilen Kodrin, po še eni izgubljeni črnogorski žogi pa je Janc zadel prazno mrežo in postavil piko na i zmagi.

Osem golov Aleksa Vlaha

V slovenski reprezentanci je bil najučinkovitejši Vlah z osmimi goli. Novak jih je prispeval pet, Blaž Janc štiri, Dolenec in Makuc pa po tri. V nedeljo se bosta reprezentanci pomerili še v koprski Bonifiki. Srečanje bo ob 18.30 z neposrednim prenosom na TV SLO 2 in MMC-ju. Slovenijo spomladi čakata še dve tekmi. Najprej se bo 27. aprila v Cazinu pomerila z BiH-om, tri dni pozneje pa bo v Velenju gostila Kosovo.

Slovenci so si pokorili razgreto Moračo

KVALIFIKACIJE ZA EP (M)
SKUPINA 7

ČRNA GORA – SLOVENIJA 29:32 (14:14)
5000 gledalcev

Črna gora: Matović, N. Simić, Bakić 3, Dragašević, M. Vujović 3, Čavor 3, Lazović 4, Čepić 1, Čorsović, B. Vujović 5 (2), Radović 1, Kaludjerović 5, B. Simić 1, R. Vujović 1, Radović, Andjelić 2.

Slovenija: Lesjak, Kastelic, Blagotinšek 2, Henigman 1, Janc 4, Dolenec 3, Cehte 1, Kodrin 2, Zarabec, Žabić, Horžen 1, Mazej, Ovniček 2, Makuc 3, Novak 5, Vlah 8 (1).

Sedemmetrovke: 2/3; 1/1.
Izključitve: 6 min; 10 min.
Rdeči karton: M. Vujović (28.); Henigman (38.), Novak (55.).


KOSOVO – BIH 22:25 (10:14)

Nedelja ob 18.30:
SLOVENIJA – ČRNA GORA
(prenos na TV SLO 2 in MMC-ju)

Ob 17.00:
BIH – KOSOVO

Vrstni red: Slovenija 6, Črna gora 4, BiH 2, Kosovo brez točk.