Slovenski rokometaši se želijo prebiti na svoje enajsto svetovno prvenstvo, čeprav manjkajo številni standardni igralci. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski rokometaši se želijo prebiti na svoje enajsto svetovno prvenstvo, čeprav manjkajo številni standardni igralci. Foto: www.alesfevzer.com
2000 gledalcev v Bonifiki je upalo na slovensko zmago, a se ni izšlo. Foto: www.alesfevzer.com
2000 gledalcev v Bonifiki je upalo na slovensko zmago, a se ni izšlo. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija, ki bo letos igrala na olimpijskem turnirju, je šla v tekmo v koprski dvorani Bonifika kljub številnim poškodbam v vlogi favorita, kar je v prvem polčasu tudi dokazala. Organizator igre Tilen Strmljan je v svojem šele tretjem reprezentančnem nastopu poživil slovensko igro, z njim na igrišču je prišlo najvišje vodstvo 15:11, za katero je s svojim četrtim golom na začetku 30. minute poskrbel Domen Novak.

Švica povedla za tri gole
Ob odmoru je bilo 15:12. V drugem polčasu so Slovenci popustili, po osmih minutah nadaljevanja je bilo že izenačeno (18:18), gostje pa so še naprej izkoriščali slovenske napake in povedli z 21:24. V švicarskih vratih je bil zelo razpoložen Jannis Scheidiger. Slovenci so se vendarle zdramili, sledili so trije zaporedni goli, v 53. minuti je Cehte ob igralcu več (za grobost je bil kaznovan Lucas Meister) izenačil na 24.

Švicarji presenetili slovenske rokometaše v Bonifiki

Slaba obramba na zunanji liniji
Slovenija je ob Lesjakovih obrambah za hip tudi povedla, toda zadnjo besedo so imeli znova Švicarji, pri katerih je bil z osmimi goli najbolj razpoložen Manuel Zehnder. Da je Švica (vodi jo novi selektor Andrej Schmid) na zunanjih položajih zelo nevarna, je Slovenija vedela, a vendarle ni bila dovolj agresivna v obrambi. "Doživeli smo poraz, ampak – nič kritičnega. Še vedno je vse v naših rokah. V bistvu lahko rečem, da smo še iztržili dober rezultat," je povedal selektor Uroš Zorman.

Švicarji presenetili slovenske rokometaše v Bonifiki

Janc zaradi poškodbe brez 100. reprezentančnega nastopa
Zaradi poškodb je Slovenija pogrešala Boruta Mačkovška, Mateja Gabra, Miho Zarabca in Gašperja Marguča, manjkal je tudi Tilen Kodrin. Danes se je poškodoval še vratar Klemen Ferlin, Blaža Janca so izdale bolečine v hrbtu, Aleks Vlah je igral s poškodovano ramo, a bil s petimi goli vendarle najboljši strelec Slovenije. Urban Lesjak je zbral devet obramb. Povratna tekma, ki bo dokončno potrdila potnika na SP, bo v nedeljo, 12. maja, ob 16. uri. Prenos bo na TV Slovenija 2.

Zorman: Na koncu smo iztržili še dober izid

Uroš Zorman bo moral do nedelje najti recept, kako ustaviti švicarsko zunanjo linijo. Foto: TV SLO/zajem zaslona
Uroš Zorman bo moral do nedelje najti recept, kako ustaviti švicarsko zunanjo linijo. Foto: TV SLO/zajem zaslona

Izjavi po tekmi
Uroš Zorman, selektor Slovenije: "Švicarji nas v nobenem smislu niso presenetili. Nam so predvsem nekaj zagona vzele poškodbe v ekipi. Zjutraj so se pri Klemnu Ferlinu pokazale težave s kolenom, Blaža Janca je na ogrevanju uščipnilo v križu, Aleks Vlah pa se že ves teden bori s poškodbo rame. Vse skupaj je prispeval k temu, da so morali drugi prevzeti večje breme na igrišču, ob tem pa je bilo pri njih prisotne tudi nekaj treme. Videlo se je, da v nekaterih trenutkih manjkajo izkušnje. V drugem polčasu smo zgrešili veliko lahkih priložnosti in tako enostavno ni šlo. V bistvu lahko rečem, da smo še iztržili dober rezultat. Pred nami je še šestdeset minut in čisto nič ni odločeno."

Jure Dolenec, kapetan Slovenije: "Zagotovo ta predstava ni bila dobra, zgrešili smo veliko priložnosti v napadu, kar je bila tudi največja težava. Vsakič, ko smo se približali, smo prišli na 6 m, ampak nismo zadeli. Škoda. Še enkrat se je pokazalo, da ko nam manjka štiri ali pet ključnih igralcev, enostavno nismo isti. To je dejstvo. V Švici bo predvsem pomembno, da izkoristimo naše priložnosti in tudi v obrambi bomo morali kaj dodati."

Slovenski rokometaši verjamejo, da bodo v Švici zmagali

Kvalifikacije za SP 2025, prva tekma:
SLOVENIJA – ŠVICA 26:27 (15:12)
2000; Vlah 5, Novak 4, Strmljan, Horzen, Bombač in Cehte po 3, Kavčič 2, Mazej, Dolenec in Suholežnik po 1; M. Zehnder 8, Rubin 6, Maros 4, S. Zehnder 3, Meister, Aslin in Trynowski po 2.

Sedemmetrovke: Slovenija 1/2, Švica 1/1.
Izključitve: Slovenija 6, Švica 6 minut.

Zmagovalec dvoboja se bo uvrstil na SP, ki bo od 14. januarja do 2. februarja na Hrvaškem, Danskem in Norveškem.

Zadnji dve minuti tekme Slovenija - Švica
Gol Domna Novaka za vodstvo Slovenije 15:11 tik pred polčasom
Slovenci z golom zaostanka na povratno tkemo v Švico