Jure Dolenec je bil z 12 goli najboljši slovenski strelec. Foto: Reuters
Jure Dolenec je bil z 12 goli najboljši slovenski strelec. Foto: Reuters

Slovenija je v Turčiji nastopila s pomlajeno in spremenjeno postavo, saj selektor Ljubomir Vranješ zaradi poškodb ni mogel računati na Blaža Blagotinška, Mateja Gabra, Staša Skubeta, Klemna Ferlina, Nejca Cehteta, Gašperja Marguča in Gregorja Potočnika.

Slovenija s sedmimi točkami vodi v kvalifikacijski skupini 5 in bo skoraj zagotovo še 13. nastopila na evropskem prvenstvu.  Foto: Reuters
Slovenija s sedmimi točkami vodi v kvalifikacijski skupini 5 in bo skoraj zagotovo še 13. nastopila na evropskem prvenstvu. Foto: Reuters

Slovenci so tekmo začeli v postavi Miha Zarabec, Jure Dolenec, Blaž Janc, Vid Poteko, Borut Mačkovšek, Tilen Kodrin in Urban Lesjak. Dolenec je poskrbel za uvodno vodstvo s sedemmetrovke. Nadaljevanje je sprva postreglo z izenačeno tekmo. Kodrin je v 7. minuti s krila zabil za 4:3, Dolenec pa v 10. za 5:4. Lesjak je odlično odprl tekmo, saj je nanizal šest obramb.

Slovenija do polčasa ušla na +5
Zarabec je v 11. minuti poskrbel, da je Slovenija prvič povedla s +2 (6:4). Slovenci so prevzemali pobudo. Dolenec je s svojim četrtim golom v 15. minuti povišal na 8:5, v 20. pa že s sedmim na 11:7. Slovenija je nadzirala položaj na igrišču. Pri vodstvu 12:9 v 24. minuti je selektor Vranješ svoje varovance poklical k sebi. Po njej je debitant Domen Novak dosegel prvi gol za reprezentanco. Slovenija je ob polčasu vodila s 16:11. Dolenec je dosegel osem golov, Lesjak pa je zbral enajst obramb.

Rokomet: Slovenci iz Turčije s polnim izkupičkom

Slovenija nadzirala položaj na igrišču
Slovenci so v drugem polčasu nadaljevali, kjer so končali. Kodrin je v 33. minuti v protinapadu povišal na 19:12. Vranješevi izbranci so v nadaljevanju brez težav nadzirali položaj. Dolenec je v 45. minuti izkoristil sedemmetrovko za 24:19, s čimer je dosegel svoj enajsti gol. Slovenci v končnici niso popuščali, Novak je v 53. minuti povišal na 28:20 in čakalo se je le še na zadnji pisk sirene.

Zadnjih pet minut tekme Turčija - Slovenija

Slovenija bo v četrtek gostovala na Poljskem, v nedeljo pa bo za konec kvalifikacij gostila še Turčijo. Na zaključni turnir stare celine, ki bo med 14. in 30. januarjem naslednje leto na Madžarskem in Slovaškem, bosta neposredno napredovali najboljši reprezentanci iz skupine 5.


Lesjak: Nič nismo želeli prepustiti naključju

Ljubomir Vranješ, selektor slovenske reprezentance: "Odigrali smo dobro tekmo. Igralci so na igrišču pokazali odgovornost, voljo in borbenost. Zaradi izredno malo časa, ki smo ga imeli na voljo za trening, smo na tekmi v Turčiji celoten čas igrali le štiri akcije. Zadovoljen sem s tem, kako smo zaključili obračun."

Urban Lesjak: "Vedeli smo, da nas bo zmaga povsem približala evropskemu prvenstvu. Zaradi tega ničesar nismo prepuščali naključju. Dobro smo odigrali na obeh straneh igrišča. Videlo se je, da imajo tudi Turki določeno rokometno znanje. Nismo jih podcenjevali in obračun nadzorovali od začetka do konca."

Domen Novak: "Čestitke celotni ekipi za zelo dobro tekmo. Od prve minute smo na igrišču pokazali, kdo je glavni in obračun mirno pripeljali h koncu. Zdaj gremo novim zmagam naproti."


ROKOMET (M) – KVALIFIKACIJE ZA EP 2022

SKUPINA 5

Preložena tekma:
TURČIJA – SLOVENIJA 22:30 (11:16)

Turčija: Göktepe, Özmusul, Pektas 1, Arifoglu, Erceylan, Demirezen 2, Bicer 7, Catkin 2, Öztürk 3, Simsar 3, Mutlu, Kirkayak 1, Eröz, Kanberoglu, Sarak 3, Kütahya.

Slovenija: Lesjak, Kastelic, Janc 1, Ocvirk, Dolenec 12, Poteko, Kodrin 4, Zarabec 2, Horžen, Mazej, Makuc 4, Grošelj, Mačkovšek 2, Malus 1, Novak 4, Suholežnik.

Sedemmetrovke: 3/3; 7/7

Izključitve: 8 min.; 10 min.

RK: Arifoglu 56./Turčija


5. krog, četrtek ob 20.00:
POLJSKA – SLOVENIJA

6. krog, nedelja ob 18.00:
SLOVENIJA – TURČIJA

Lestvica: Slovenija 7, Nizozemska 5, Poljska 4, Turčija brez točk.