Slovenke so se izkazale v Latviji. Foto: RZS
Slovenke so se izkazale v Latviji. Foto: RZS

Slovenske igralke se iz Latvije pričakovano vračajo z novima dvema točkama. Čeprav so igrale v spremenjeni postavi, v kateri so manjkale številne prvokategornice, ki se v domovini pripravljajo na olimpijski kvalifikacijski turnir v Nemčiji, so bile precej premočan tekmec za gostiteljice.

Za Slovenke je bila to tretja zmaga na petih tekmah in so s šestimi točkami na drugem mestu skupine, vodijo Francozinje z 10 točkami, potem ko so v sredo v gosteh visoko s 36:13 ugnale Italijo. Ta je pri štirih točkah. Na EP potujejo po dve najboljši reprezentanci iz osmih skupin ter štiri najboljše tretjeuvrščene zasedbe.

Slovenke že ob odmoru do 13 zadetkov naskoka
Tekma pred 220 gledalci v športnem centru v Dobeleju je bila popolnoma enostranska. Čeprav je Adžićeva četa v povprečju štela le 19,2 leta, je bila vseeno nekaj razredov boljša od skromnih gostiteljic, ki so že v Celju na prvi medsebojni tekmi izgubile s 13:51.

Že po desetih minutah je bilo hitro 8:1 za slovenske igralke, med katerimi je bilo sedem debitantk. Po 20 minutah je bilo že 14:3 po protinapadu Tinkare Rakovec. Polčas so Slovenke dobile z 18:5. Nena Černigoj in Ema Hrvatin sta v tem delu zadeli po štirikrat.

Tekma je bila odločena že takrat, mlade Slovenke pa so se še naprej dokazovale in še višale prednost, ki je malce pred koncem znašala 19 golov. Pri domačih je polovico golov dosegla Linda Kanepe, pri Sloveniji pa sta bili na koncu s po šestimi goli najboljši strelki Černigoj in Tea Pogorelc.

Adžić: Vsa dekleta so pokazala, da so vredna zaupanja
"Vesel sem, da so vse naše mlade igralke izkoristile priložnost in pokazale rokometni potencial, ki ga premore Slovenija za naslednje olimpijske cikle. S tekmo v Latviji so naši najmočnejši postavi omogočile boljšo pripravo na olimpijske kvalifikacije v Ulmu. V domovino se naša mlada zasedba vrača zdrava in z veliko izkušnjo na članski ravni, še posebej tri najmlajše igralke, rojene leta 2007. Vsa dekleta so pokazala, da so vredna zaupanja in da se vanje splača vlagati čas in trud. Hvaležen sem jim za to," je povedal selektor Dragan Adžić.

Prihodnji teden kvalifikacije za olimpijske igre
Med 11. in 14. aprilom jih čakajo olimpijske kvalifikacije v Neu-Ulmu. Za prvi nastop na OI se bodo pomerile z Nemčijo, Paragvajem in Črno goro.

Mlade slovenske rokometašice navdušile v Latviji

SKUPINA 4, 5. krog:
LATVIJA – SLOVENIJA 16:34 (5:18)

Latvija: Vengra, Kanepe 8 (1), Bindemane, Sidorova, Makarova, Bilkste, Cibulska, Hansone, Egle, Purvina, Pruse 1, Naudina, Anca, Krole 2, Dumfa 1, Zaharane 4.

Slovenija: Klemenčič, Novak 2, Erceg 4, Zupan, Černigoj 6 (1), Kogovšek 1, Đajić, Rakovec 4, Ivanović 4, Hrvatin 5 (2), Ermenc, Zulić, Cerovak, Puncer 2, Pogorelc 6 (1).

Sedemmetrovke: 1/1; 4/4.

Izključitve: 2; 4 minute.

ITALIJA – FRANCIJA 13:36 (7:19)


Nedelja ob 18.00:
SLOVENIJA – ITALIJA

Vrstni red: Francija 10, Slovenija 6, Italija 4, Latvija brez točk.

Na EP se bodo poleg prvih dveh ekip iz vsake skupine uvrstile še štiri najboljše tretjeuvrščene iz osmih skupin.