Slovenija v ekipnih ženskih športih še ni imela predstavnika na olimpijskih igrah. Foto: RZS
Slovenija v ekipnih ženskih športih še ni imela predstavnika na olimpijskih igrah. Foto: RZS

Slovenski selektor Dragan Adžić je že bil na olimpijskih igrah. Pred dvanajstimi leti je v London popeljal Črnogorke in z njimi osvojil srebrno medaljo. "O olimpijskih igrah sanjam tri leta, odkar sem na čelu reprezentance. Niso pa ti uspehi Slovenije le plod mojega dela, temveč ima slovenska vrsta že dolgo kontinuiteto, dobro je delala vrsto let. V Nemčiji pa moramo ostati mirni in dati vse za zgodovinski uspeh," je povedal Adžić, ki bo končni seznam 18 igralk, ki jih bo peljal na turnir, dokončal po večernem treningu.

"Tekmece poznamo, posebej Črnogorke, vemo, kakšna je njihova kakovost in kakovost Nemčije, a mi smo pripravljeni. Imamo še tri treninge do prve tekme in bomo še razdelali taktične podrobnosti," je dodal Adžić.

Adžić prečrtal Dijano Đajić, Neno Černigoj in Lano Puncer
Po ponedeljkovem treningu je selektor ženske reprezentance Dragan Adžić določil 18 igralk, ki jih bo popeljal v Neu-Ulm na olimpijske kvalifikacije. Iz seznama igralk, ki so sodelovale na pripravah, je prečrtal vratarko Dijano Đajić, zunanjo igralko Neno Černigoj in krožno napadalko Lano Puncer, ki je s kadetsko reprezentanco odšla na Madžarsko v Siofok na dve prijateljski tekmi z ekipo tamkajšnje rokometne akademije.

Selektor bo sicer imel za vsako tekmo možnost, da iz osemnajsterice izbere 16 igralk. Tekom turnirja lahko seže tudi po petih zamenjavah igralk iz prijavljene osemnajsterice.

Tamara Mavsar: Olimpijske igre v Parizu so naše sanje

Nemke favoritinje
Slovenke bodo v četrtek igrale s prvimi favoritinjami turnirja Nemkami, v soboto jih čaka Paragvaj, v nedeljo pa najverjetneje ključna tekma s Črno goro.

Kapetanka Ana Gros, najboljša strelka v zgodovini slovenske reprezentance, je poudarila, da je vzdušje v ekipi odlično. "Vse smo komaj čakale, da se dobimo na tej akciji. Že na prejšnji smo se pogovarjale o tem, da je dobro, da so že zdaj kvalifikacije, tako da se res veselimo," je dejala.

"To bodo tri izmed najpomembnejših tekem v naših karierah, ampak si ne smemo ustvarjati pritiska, ampak naj bo to privilegij, čast, to smo si zaslužile. S tem pa se ne smemo zadovoljiti, saj vemo, kako velike možnosti so za OI. Vsaka igralka daje maksimum, mislim, da je res super, da se to končno dogaja, in verjamem, da nam bo uspelo," je zaključila.

Izkušena Tamara Mavsar je dejala, da je njena generacija igralk dolgo čakala, da se je ekipa začela redno uvrščati na velika tekmovanja. "Zdaj nam to redno uspeva. Punce že dolgo igramo skupaj, se dobro poznamo in to je velik plus. Želimo si, da se uresničijo še te sanje. To bi bila nagrada za vse, ki nas podpirajo in ki so v nas vlagali. Verjamemo, da se bomo pokazale v najboljši luči," je dodala.

Ema Hrvatin: Nemke se nas kar bojijo

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE
NEU-ULM, Nemčija

1. krog, četrtek ob 17.45:
NEMČIJA – SLOVENIJA
Ob 20.15:
ČRNA GORA – PARAGVAJ

2. krog, sobota ob 14.15:
NEMČIJA – ČRNA GORA
Ob 16.45:
SLOVENIJA – PARAGVAJ

3. krog, nedelja ob 13.30:
NEMČIJA – PARAGVAJ
Ob 16.00:
SLOVENIJA – ČRNA GORA


Seznam reprezentance za olimpijske kvalifikacije:
Ana Abina (Mlinotest Ajdovščina), Ema Abina, Manca Jurič, Valentina Klemenčič, Barbara Lazović, Tamara Mavsar, Nina Spreitzer, Tjaša Stanko, Alja Varagić, Maja Vojnovič (vse Krim Mercator), Ana Gros (Györ), Ema Hrvatin (Zwickau), Nataša Ljepoja (Ramnicu Valcea), Ema Marija Markovič (Z'dežele), Erin Novak (Kisvarda), Elizabeth Omoregie (Bukarešta), Amra Pandžić (Baia Mare), Maja Svetik (Füchse).

Slovenke v tretjem bobnu žreba za EP

Na žrebu skupin za EP (žreb bo na Dunaju 18. aprila) bodo Slovenke v tretjem bobnu, skupaj s Srbijo, Hrvaško, Poljsko, Severno Makedonijo in Islandijo. V prvem bobnu bodo Norveška, Danska, Črna gora, Francija, Švedska in Nizozemska. V drugem bobnu so Nemčija, Španija, Romunija, Madžarska, Švica in Avstrija, v četrtem pa Češka, Ukrajina, Turčija, Ferski otoki, Portugalska in Slovaška. Prvenstvo bodo med 28. novembrom in 15. decembrom letos gostile Madžarska, Avstrija in Švica.

Rokometašice pred izzivom generacije