Slovenke so si v nedeljo priigrale prvi olimpijski nastop, ki ga bodo s tekmo prvega kroga začele že v četrtek, 25. julija, dan pred uradnim začetkom poletnih iger v Parizu. Foto: Kolektiff Images
Slovenke so si v nedeljo priigrale prvi olimpijski nastop, ki ga bodo s tekmo prvega kroga začele že v četrtek, 25. julija, dan pred uradnim začetkom poletnih iger v Parizu. Foto: Kolektiff Images

Tako 12 ženskih kot 12 moških reprezentanc je razdeljenih na dve skupini s po šestimi ekipami. V četrtfinale se prebijejo štiri ekipe iz vsake skupine. Osem držav ima na turnirju tako moško kot žensko ekipo, med njimi je tudi Slovenija.

Slovenke so na žrebu končale v skupini A skupaj z Norveško, Dansko, Švedsko, Nemčijo in Južno Korejo. V skupini B so Madžarska, Nizozemska, Španija, Francija, Brazilija in Angola.

Francija je kot gostiteljica turnirja lahko na koncu izbirala skupino in se po petminutnem premisleku odločila za skupino, v kateri ni bilo Skandinavk. Tako je v skupini A končala Švedska, ki je bila na žrebu v bobnu s Francijo.

"Ni dvoma, da je skupina B lažja od naše. A vse odkar sem selektor Slovenije, so nam bile namenjene težje poti in vse smo uspešno prestali. Naredili bomo vse, da se prebijemo med najboljše štiri ekipe prvega dela tekmovanja, čeprav bo to izjemno zahteven podvig. Z vsemi tekmicami skupine A smo se v zadnjem obdobju že merili, zato jih dobro poznamo. Želimo si popisati nove strani knjige uspehov slovenskega rokometa," je dejal selektor Dragan Adžić, za katerega bodo to tretje olimpijske igre. Okusil jih je že kot selektor Črne gore v Londonu 2012 in Riu de Janeiru 2016. Na Otoku je z ekipo osvojil srebro.

Francoski izbor Slovence potisnil v skupino A

Slovenci bodo igrali v skupini A s Španijo, Hrvaško, Nemčijo, Švedsko in Japonsko. V skupini B so Danska, Norveška, Madžarska, Francija, Egipt in Argentina.

Tudi v moški konkurenci je Francija lahko na koncu žreba izbirala skupino. Odločila se je za skupino B, kar je avtomatično pomenilo, da Slovenija, ki je bila v istem bobnu, pade v skupino A.

"Že pred žrebom je bilo jasno, da nas čaka izjemno zahteven turnir. Verjetno bo to celo najkakovostnejši turnir v zgodovini olimpijskih iger. Govoriti o tem, ali nam je bil ples kroglic naklonjen ali ne, je brezpredmetno, saj so vse sodelujoče ekipe kakovostne. V Parizu bomo šli korak za korakom in na koncu videli, kam nas bo to pripeljalo. Zagotovo bo naš cilj preboj v četrtfinale," je povedal selektor moške reprezentance Uroš Zorman, ki je bil prav tako že dvakrat udeleženec olimpijskih iger. V Atenah 2004 je tekmovanje v dresu Slovenije končal na 11., v Riu de Janeiru 2016 pa na šestem mestu.

Format olimpijskega rokometnega turnirja ostaja nespremenjen, kakršen je v veljavi za moške od Sydneyja 2000 in za ženske od Pekinga 2008.

Slovenci bodo četrtič igrali na olimpijskih igrah. V Sydneyju 2000 so bili osmi, v Atenah 2004 enajsti in v Riu 2016 šesti. Foto: EPA
Slovenci bodo četrtič igrali na olimpijskih igrah. V Sydneyju 2000 so bili osmi, v Atenah 2004 enajsti in v Riu 2016 šesti. Foto: EPA

Prva tekma Slovenk še pred odprtjem iger

Rokometašice bodo turnir začele že dan pred uradnim začetkom poletnih olimpijskih iger v Parizu. Po uvodnem krogu sledi dan premora, nato se začne moški turnir, zatem pa izmenjaje igrajo vsak dan en krog predtekmovanja za rokometašice in rokometaše.

Najboljše čakajo zaključni boji v Lillu

Skupinski del med 25. julijem in 4. avgustom gosti Paris Expo Porte de Versailles na jugu francoske prestolnice.

Najboljših osem reprezentanc v obeh konkurencah čaka nato selitev iz Pariza v Lille, saj bodo zaključni rokometni boji med 6. in 11. avgustom na Stade Pierre-Mauroyu. Gre sicer za nogometni stadion, ki pa bo v času olimpijskih iger tudi prizorišče skupinskega dela v košarki.


ŽENSKI OLIMPIJSKI TURNIR

Skupina A: Norveška, Nemčija, Slovenija, Švedska, Danska, Južna Koreja

Skupina B: Madžarska, Nizozemska, Španija, Francija, Brazilija, Angola


MOŠKI OLIMPIJSKI TURNIR

Skupina A: Španija, Hrvaška, Nemčija, Slovenija, Švedska, Japonska

Skupina B: Danska, Norveška, Madžarska, Francija, Egipt, Argentina