Veselje za konec kvalifikacij, Slovenija bo nastopila na evropskem prvenstvu 2022. Foto: www.alesfevzer.com
Veselje za konec kvalifikacij, Slovenija bo nastopila na evropskem prvenstvu 2022. Foto: www.alesfevzer.com

Evropsko prvenstvo bo prihodnje leto med 13. in 30. januarjem v Budimpešti, Debrecenu in Szegedu na Madžarskem ter Bratislavi in Košicah na Slovaškem.

Čestitke mojim fantom za osvojeno prvo mesto v skupini in že za prej zagotovljeno mesto na evropskem prvenstvu. Zelo sem zadovoljen s tem, kar smo prikazali, prav tako sem zadovoljen z igro mlajših igralcev. Pokazali so energijo in borbenost.

Ljubomir Vranješ. selektor Slovenije

Poleg obeh gostiteljev sta se na zaključni turnir neposredno prebila tudi Španija in Hrvaška, finalista lanskega evropskega prvenstva na Švedskem, Norveškem in v Avstriji.

Prek kvalifikacij so si nastop zagotovili še Slovenija, Nizozemska, Srbija, Francija, Nemčija, Rusija, Češka, Portugalska, Islandija, Norveška, Belorusija, Danska, Severna Makedonija in Švedska, ki so v svojih skupinah osvojili prvo in drugo mesto.

Poleg njih so se na zaključni turnir prebile tudi Avstrija, Črna gora, Bosna in Hercegovina, Poljska, Litva in Ukrajina, torej šest najboljših tretjeuvrščenih izbranih vrst v tem kvalifikacijskem ciklusu.

Žreb skupin bo 6. maja v Budimpešti.

Odigrali smo tako, ko smo se dogovorili pred začetkom tekme. Turkov nismo podcenjevali. Z zmago smo osvojili prvo mesto v skupini, kar je izvrstna popotnica na evropsko prvenstvo.

Borut Mačkovšek
Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Marguč okrepil reprezentanco
Varovanci Ljubomirja Vranješa so že v torek na zaostali tekmi drugega kroga v Eskisehiru na kolena položili Turke, vajo pa so ponovili tudi na današnjem obračunu v najbolj rokometnem mestu v Sloveniji, v Celju.

Pomlajeno izbrano vrsto je tokrat okrepil Gašper Marguč. Desnokrilni rokometaš se je reprezentanci pridružil na zboru preteklo nedeljo, a na gostovanji v Turčijo in Poljsko ni odpotoval zaradi lažje poškodbe hrbta. Iz preventivnih razlogov sprva njegov nastop na nedeljski tekmi ni bil predviden, po težavah Matica Grošlja z vratom pa se je selektor Ljubomir Vranješ vseeno odločil, da na desni strani napada ničesar ne bo prepustil naključju in je v ekipo uvrstil tudi zvezdnika Veszprema.

Uvrstitve Slovenije na EP-jih

Slovenija je doslej 12-krat nastopila na evropskem prvenstvu. Najboljša je bila na domačem prvenstvu 2004, ko je osvojila srebrno kolajno. Na lanskem EP-ju na Švedskem, Norveškem in v Avstriji je bila četrta, na Hrvaškem 2000 je zasedla peto, v Srbiji 2012 šesto, v Švici 2006 in na Hrvaškem 2018 osmo, na Portugalskem 1994 in Norveškem 2008 deseto, v Španiji 1996 in Avstriji 2010 enajsto, na Švedskem 2002 dvanajsto, najslabši dosežek pa je iztržila na Poljskem 2016, kjer je zasedla 14. mesto.

V kultni dvorani Golovec je bila tekma izenačena le v uvodnih minutah. Slovenija je povedla z 2:0, Turki pa so izenačili na 2:2. Gostje so zaostajali za gol pri izidu 8:7. Nato pa so na igrišču zagospodarili slovenski rokometaši, kaznovali so vsako napako Turkov, z delnim izidom 6:0 pa so si v 19. minuti priigrali sedem golov prednosti (14:7). Ob koncu prvega polčasa so vodstvo povišali na +8 (19:11).

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Na začetku drugega polčasa je prednost narasla na devet golov (21:12). Sledil je majhen padec v slovenski igri, Turki so skorajda prepolovili zaostanek (22:17 in 25:20). Slovenci so nato strnili vrste in znova povedli z višjo razliko (28:20).

V 53. minuti je Slovenija po uspešno izvedeni sedemmetrovki Domna Novaka povedla z dvomestno prednostjo (33:23). Novak je uspešno zaključil tudi protinapad Slovenije za +11 (34:23). A tu se Slovenija ni ustavila, po golu Makuca na prazna vrata in še enem golu Novaka je vodila za 13 (36:23). Slovenija je v 59. minuti vodila že za 16 golov (39:23), kar je bila najvišja prednost na tekmi.

Pri Sloveniji sta Borut Mačkovšek in Gašper Marguč dosegla po šest golov. Marguč je vse vknjižil v prvem polčasu.

Slovenski rokometaši z visoko zmago do prvega mesta v skupini

KVALIFIKACIJE ZA EP 2022

SKUPINA 5, 6. krog

SLOVENIJA – TURČIJA
39:24 (19:11)

Slovenija: Lesjak, Kastelic, Marguč 6, Janc 4, Ocvirk 2, Dolenec 3, Poteko 5, Kodrin 1, Horžen, Mazej 1, Makuc 2, Grošelj 2, Mačkovšek 6, Malus 1, Novak 4, Suholežnik 2.

Turčija: Göktepe, Pektas 4, Hacioglu, Erceylan 1, Bicer 3, Catkin, Öztürk 4, Simsar 4, Mutlu, Kelesoglu 3, Kirkayak 1, Eröz 1, Emre, Kanberoglu, Sarak 3, Kütahya.

Sedemmetrovke: 4/4; 1/2.
Izključitve: 6 min; 6 min.

Debitant Domen Novak 13 goli zablestel na kvalifikacijskih tekmah

NIZOZEMSKA – POLJSKA
32:20 (17:16)

Lestvica: Slovenija in Nizozemska po 9, Poljska 6, Turčija brez točk.

Najboljši reprezentanci iz skupine 5, Slovenija in Nizozemska, sta se uvrstili na EP 2022.