Bogdan Wenta je ne glede na razplet v finalu Poljake popeljal do najboljše urvstitve na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters
Bogdan Wenta je ne glede na razplet v finalu Poljake popeljal do najboljše urvstitve na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters
Marcin Lijewski
Veliko bo odvisno od Marcina Lijewskega, sicer igralca Flensburga. Foto: EPA
Oliver Roggisch
Nemški hrust, ki dela prekrške v serijah: Oliver Roggisch Foto: EPA
Pred finalom SP-ja v rokometu

Poljska je bila od gostiteljev boljša že v predtekmovanju (25:27), v skupini I osvojila prvo mesto, v izločilnih bojih pa dokazala, da je prava osvežitev tekmovanja. Selektor Bogdan Wenta, sicer trener Magdeburga, je sijajne posameznike, od katerih jih kar devet igra v nemških klubih, spremenil v uigrano, enovito in borbeno ekipo.

Ključna zunanja linija
Ključno trojico predstavlja zunanja linija Marcin Lijewski -Gregorz Tkazcyk - Karol Bielecki, ki je zabila kar 105 golov od skupno 286, poleg tega pa ničkolikokrat uspešno podala krožnemu napadalcu Bartoszu Jureckemu.

Prvi naslov po letu 1978?
Tudi selekcija Heinerja Branda, ki se poteguje za prvi naslov po 1978 in za tretjega skupno, bo finalnim tekmecem težko kos, četudi jim bo s tribun pomagalo 19.000 navijačev, na terenu pa verjetno tudi sodnika.

Fizioterapevt trikolorov se ni pomiril
Sodniška pomoč domačim rokometašem je vrhunec dosegla na polfinalni tekmi s Francijo, ko sta Šveda Hakansson in Nilsson razveljavila izenačujoči gol Michaela Guigouja tik pred koncem drugega podaljška in poslala galske peteline domov. Njihovega fizioterapevta je ta poteza tako razgrela, da je v četrtek zvečer v zmoti, da gre za enega od Švedov, s pestjo udaril kar norveškega delilca pravice Abrahamsona.

Gostitelji imajo kljub poškodbam (Oleg Veliki, Marcus Baur in Andrej Klimovec) dovolj dolgo klop, ki jo je okrepil še Christian Schwarzer. Ta je že doživel reprezentančni pokoj, a se je odzval na prošnjo in se ekipi priključil kar iz počitnic v ZDA. Standardni obrambi 6-0 poveljuje pretepaški Oliver Roggisch, v vratih blesti Henning Fritz.

Peti Hrvatje, sedmi Španci
V tekmi za peto mesto so Hrvatje brez težav opravili z Rusi, Španci pa so po zmagi nad Islandijo zasedli končno sedmo mesto.

ZAKLJUČNI BOJI, Köln

FINALE, nedelja ob 16.30 (TV SLO 2):

NEMČIJA - POLJSKA

ZA 3. MESTO, nedelja ob 14.00:
FRANCIJA - DANSKA

ZA 5. MESTO:
HRVAŠKA - RUSIJA 34:25 (18:12)
Zrnić 11, Balić 8; Igropulo 9, Čipurin 5.

ZA 7. MESTO:
ŠPANIJA - ISLANDIJA 40:36 (19:13)
Urios 9, Entrerrios 8; G. Sigurdsson in Stefansson po 8.

C. R.

Pred finalom SP-ja v rokometu