Steber slovenske obrambe Matej Gaber bo znova imel veliko dela pri prerivanju z ruskimi silaki na šestmetrski črti. Foto: EPA
Steber slovenske obrambe Matej Gaber bo znova imel veliko dela pri prerivanju z ruskimi silaki na šestmetrski črti. Foto: EPA
Timur Dibirov
180 cm visoki krilni igralec Timur Dibirov je s 40 goli na šestih tekmah prvi ruski strelec. Foto: EPA
Slovenija
Reprezentanti so pred odhodom na prvenstvo napovedovali boj za visoka oziroma najvišja mesta. Marsikdo se je ob tem le nasmihal. Zdaj so boju za medalje zares zelo blizu. Foto: EPA
Sergej Gorbok
Belorus Sergej Harbok, ki je med letoma 2005 in 2007 igral za Celje Pivovarno Laško, je najnevarnejši ruski strelec z razdalje. Od leta 2012 nastopa za Rusijo kot Sergej Gorbok. Foto: EPA
Slovenci v boj z Rusi za polfinale
Mojster risanja Miha Žvižej narisal "hero team"
Slovenci opravili z Egiptom, zdaj na vrsti Rusija

Slovenci so do zdaj navdušili s šestimi zaporednimi zmagami, na poti do sedme jim stojijo Rusi, nekoč rokometna supersila, dvakratna svetovna prvakinja (1993 in 1997), a v zadnjih letih brez odmevnih dosežkov na velikih tekmovanjih. Rusov na zadnjem svetovnem prvenstvu na Švedskem ni bilo, medtem ko je bila na lanskem evropskem v Srbiji 15. Rusija je zato premagljiv nasprotnik, česar se varovanci Borisa Deniča dobro zavedajo.

Statistika na strani Rusov
Statistika sicer ni na slovenski strani, saj je na šestih uradnih medsebojnih tekmah vselej izgubila: trikrat na svetovnih prvenstvih, dvakrat na evropskih prvenstvih in enkrat na olimpijskih igrah. Nazadnje sta se ekipi pomerili na svetovnem prvenstvu leta 2005, ko je bilo 31:27. Slovenija bo nastopila brez najboljšega strelca Dragana Gajiča, ki si je na ponedeljkovi tekmi poškodoval stegensko mišico. Nastalo vrzel na desnem krilu bosta zapolnila Gašper Marguč in Vid Kavtičnik, v ekipi pa bo tudi Peter Pucelj.

Denič: Rusi igrajo obrambo 5-1
"Poškodbe nas neprestano spremljajo, že na pripravah za to svetovno prvenstvo so nas. Nekatere rane se odpirajo, poškodbe so sestavni del športa," je v zvezi z najaktualnejšim zdravstvenim vprašanjem dejal Denič, pred izjemno pomembno tekmo z Rusijo pa je napovedal: "Rusi igrajo obrambo 5-1, Edvarda Kokšarova je na vrhu zamenjal Timur Dibirov, zadaj pa je ruska 'težka konjenica'. Na njihovo glavno orožje se bomo dobro pripravili, upam, da nam bo ustrezala njihova obramba 5-1."

Ključni igralci Dibirov, Gorbok, Igropulo, Čipurin
Rusija je na letošnjem svetovnem prvenstvu v skupinskem delu premagala Islandijo, Katar in Čile, igrala neodločeno z Makedonijo in izgubila z Dansko. V osmini finala je s težavami izločila Brazilijo (27:26). Poleg najboljšega strelca ruske reprezentance Dibirova, ki je dosegel 40 golov, je ključni mož ruske izbrane vrste nekdanji celjski "bombarder" Sergej Harbok, zdaj Gorbok (27 golov), ki pa ima nekaj zdravstvenih težav. Izjemno nevarna sta še desni zunanji Konstantin Igropulo in krožni napadalec Mihail Čipurin. Selektor je nekdanji reprezentant Oleg Kulešov, ki je po neuspehu v Srbiji zamenjal legendarnega Vladimirja Maksimova.

Dolenec: Rusi imajo en dan počitka več
"Verjamem, da lahko premagamo Rusijo, ne bo pa lahko. Po ponedeljkovi zmagi nad Egiptom smo si že pogledali posnetek in preučili ruske kombinacije na obrambo 6-0, današnji dan pa bomo namenili regeneraciji in celjenju manjših ran. Upam, da bomo optimalno pripravljeni pričakali dvoboj. Rusi so v rahli prednosti, saj so imeli več časa za počitek, kar je na tem zahtevnem turnirju izjemno pomembno," je po torkovem treningu dejal Jure Dolenec, medtem ko je Gajičeva zamenjava na desnem krilu Gašper Marguč dodal: "V tem trenutku še ne vemo, kako bo z Draganom Gajičem, več bo znano na dan tekme. Na tem svetovnem prvenstvu nisem veliko igral, a sem pripravljen, svojo priložnost bom skušal tudi izkoristiti. Rusi so neugoden tekmec, so visoki in močni, mi pa smo hitrejši in spretnejši, kar moramo izkoristiti."

V morebitnem polfinalu z zmagovalcem dvoboja Španija - Nemčija
Tekma se bo v dvorani Sant Jordi začela ob 18.15, prenos bo na TVS 2 in na MMC-ju. Slovenija bi se v morebitnem petkovem polfinalu pomerila z zmagovalcem dvoboja med Španijo in Nemčijo. Preostala četrtfinalna para sta Danska - Madžarska in Francija - Hrvaška.

SVETOVNO PRVENSTVO - ŠPANIJA 2013
ČETRTFINALE


Sreda ob 18.15:
RUSIJA - SLOVENIJA (4)

Ob 19.00:
ŠPANIJA - NEMČIJA (3)
Ob 20.45:
DANSKA - MADŽARSKA (1)
Ob 21.30:
FRANCIJA - HRVAŠKA (2)

POLFINALE
Petek:
ZMAGOVALEC 1 - ZMAGOVALEC 2
ZMAGOVALEC 3 - ZMAGOVALEC 4

Sobota ob 19.00:
TEKMA ZA 3. MESTO
Nedelja ob 17.15:
FINALE

Slovenci v boj z Rusi za polfinale
Mojster risanja Miha Žvižej narisal "hero team"
Slovenci opravili z Egiptom, zdaj na vrsti Rusija