Borut Mačkovšek je Hrvatom zabil dva gola. 20-letni Izolčan je po poškodbah Davida Špilerja in Nenada Bilbije zelo dobro odigral na levem zunanjem položaju. 204 cm visoki igralec je dokazal, da Slovenija v prihodnjem desetletju lahko računa nanj. Foto: Reuters
Borut Mačkovšek je Hrvatom zabil dva gola. 20-letni Izolčan je po poškodbah Davida Špilerja in Nenada Bilbije zelo dobro odigral na levem zunanjem položaju. 204 cm visoki igralec je dokazal, da Slovenija v prihodnjem desetletju lahko računa nanj. Foto: Reuters
Luka Žvižej
Luka Žvižej in soigralci so dosegli največji uspeh na svetovnih prvenstvih. Foto: EPA
Domagoj Duvnjak
Motor hrvaške reprezentance Domagoj Duvnjak, ki je dosegel osem golov, je bil izbran za igralca tekme. Foto: EPA
Hrvaška
Hrvaška je še na tretjem velikem tekmovanju v zadnjem letu osvojila bronasto medaljo. Foto: EPA
Slovenski rokometaši ostali brez medalje

Slovenci so namreč že z uvrstitvijo v polfinale dosegli zgodovinski uspeh. Tokrat jim je za medaljo zmanjkalo moči. Odločitev je padla v prvi polovici drugega polčasa, ko je Hrvatom po golu Jureta Dolenca za 14:14 uspel delni izid 7:0 za 21:14 v 40. minuti.

Vidno utrujeni varovanci Borisa Deniča niso imeli več "dinamita" za preobrat, tako da je bil dvoboj odločen že 15 minut pred koncem, ko je Marko Kopljar zadel za najvišjo prednost +8 (23:15). Najboljši slovenski strelec je bil s štirimi goli Vid Kavtičnik, odlični Primož Prošt je zbral 14 obramb.

V začetni postavi Bezjak, Prošt in Bundalo
Slovenija je začela z nekoliko spremenjeno postavo. Tako je bil na mestu organizatorja igre Bezjak, ki je zamenjal Zormana. V vratih je Škofa menjal Prošt, ki je takoj ubranil dva poskusa Hrvatov. Tretja menjava je bila na položaju krožnega napadalca, kjer je Bundalo zamenjal Gabra. Marguč je dosegel prvi zadetek na tekmi, a so Hrvati hitro izenačili, nato pa povedli prek Bičanića (3:2). L. Žvižej je z drugim golom izenačil na 3:3.

Deničeva minuta odmora ob +2 Hrvaške
Hrvaška je v 11. minuti po dveh protinapadih Čupića in Ninčevića povedla s 6:4, tako da je moral Denič vzeti minuto odmora. Po njej je Gaber znižal na 5:6, Kavtičnik pa po obrambi Prošta v 14. minuti izenačil na 6:6. Sledilo je obdobje zapravljenih napadov na obeh straneh, v katerem pa so Hrvati ohranili minimalno prednost (8:7). Pri tem izidu je hrvaški selektor Goluža v 19. minuti vzel minuto odmora.

Slovenci ob polčasu držali priključek
Po njej je M. Žvižej izenačil na 8:8, nato pa je Hrvaška spet ušla na +2 (10:8). Slovenija se je vrnila z goloma Skubeta in Kavtičnika. Malo pozneje je Marguč v 24. minuti zadel za drugo slovensko vodstvo (12:11). Pri 12:12 je Prošt ubranil sedemmetrovko Čupiću. A isti igralec je v 28. minuti z dvema zaporednima goloma poskrbel za hrvaških 14:12. Izid polčasa (14:13) je postavil Skube.

Bičanić, Duvnjak, Ninčević in Čupić za +6
Drugi polčas se je začel z obrambo Prošta, ki je ustavil skoraj neubranljivo priložnost Vorija. Na drugi strani je Dolenec s sedemmetrovke izenačil na 14:14. A Hrvaška se je z dvema goloma Bičanića odlepila na 16:14, po golu Duvnjaka pa je semafor v 35. minuti prvič kazal +3 (17:14). Hrvaška je dve minuti pozneje z igralcem manj ušla na 18:14, tako da je bil Denič prisiljen vzeti minuto odmora. Ta ni pomagala, saj je Čupić po še enem zapravljenem slovenskem napadu povišal na 19:14. In to z igralcem manj. Slovenci so v napadu naredili preveč tehničnih napak, kar so Hrvati znali izkoristiti. Po zadetku Duvnjaka v 40. minuti za 20:14 se je slovenska barka začela potapljati.

Slovensko upanje umrlo že precej pred koncem
V naslednjem napadu je Bezjak s prekrškom ustavil protinapad Čupića, po katerem sta mu makedonska sodnika (prestrogo) pokazala rdeči karton. Horvat je s sedemmetrovke povišal na 21:14. Hrvati so v 46. minuti po zadetku Kopljarja prvič povedli s +8 (23:15). Slovencem so podobno kot proti Špancem vidno pošle moči, zapravljeni napadi so se vrstili, tako da je bila tekma odločena že precej pred koncem.

SVETOVNO PRVENSTVO - ŠPANIJA 2013
BARCELONA

TEKMA ZA 3. MESTO
SLOVENIJA - HRVAŠKA 26:31 (13:14)

Slovenija: Kavtičnik 4, Dobelšek, Marguč, Skube, L. in M. Žvižej po 3, Dolenec (1) in Mačkovšek po 2, Gaber, Pucelj in Zorman 1.

Hrvaška: Duvnjak in Čupić (3) 8, Ninčević 5, Bičanić in Kopljar 4, Horvat (1) in Marić po 1.

Sedemmetrovke: 1/1; 4/5
Izključitve: 6 min; 8 min
: Bezjak 41./Slovenija

FINALE, nedelja ob 17.15:
ŠPANIJA - DANSKA

POLFINALE:
ŠPANIJA - Slovenija 26:22 (13:12)
Canellas 5; Marguč 7, Dolenec 6.

DANSKA - Hrvaška 30:24 (14:11)
Eggert 9, Nöddesbo 5, Markussen in Söndergaard 3; Bičanić 6, Duvnjak 4.

Slovenski rokometaši ostali brez medalje