Sergej Rutenka, ki je včasih nosil tudi slovenski dres, je dosegel devet zadetkov, od tega sedem v prvem polčasu, ki ga je Belorusija dobila s 17:12. Foto: EPA
Sergej Rutenka, ki je včasih nosil tudi slovenski dres, je dosegel devet zadetkov, od tega sedem v prvem polčasu, ki ga je Belorusija dobila s 17:12. Foto: EPA
Uroš Zorman
Kapetan Uroš Zorman je imel ključno vlogo v odločilnih minutah. Z domiselno akcijo, ki jo je končal z uspešnim lobom, je izenačil na 26:26, nato je izsilil sedemmetrovko, ki jo je izkoristil Dragan Gajić, na koncu pa še zmotil beloruski napad. Foto: EPA
Izjemni Rutenka ni imel dovolj pomoči soigralcev
Slovenci znova dobili dramatično končnico

Dragan Gajić je bil s sedmimi goli prvi strelec Slovenije, zadel pa je tudi odločilno sedemmetrovko 50 sekund pred koncem tekme. Gorazd Škof je zbral 13 obramb. Pri Belorusih je pričakovano blestel ostrostrelec Sergej Rutenka (devet golov), vendar je slovenska obramba v odločilnih trenutkih znala omejiti njegov učinek.

Prvi polčas: slabše ne bi moglo biti
Na svoji 400. uradni tekmi je Slovenija prvi polčas odigrala zelo slabo tako v obrambi kot v napadu. Belorusi so po štirih zaporednih zadetkih povedli s 3:6, v 19. minuti pa je bilo 6:10. Slovenska igra je bila premalo agresivna, v napadu je bilo preveč neizdelanih strelov in zapravljenih žog. Zunanja linija nikakor ni prišla do besede. Borut Mačkovšek je zgrešil svoja prva strela. Na drugi strani je blestel Sergej Rutenka, ki je s sedmim golom svojo reprezentanco popeljal do vodstva 10:15. Ob polčasu je bilo 12:17.

Po odmoru povsem drugačna Slovenija
Kot je na letošnjem prvenstvu že v navadi, je Sloveniji odmor koristil. Slika je bila v drugem polčasu povsem drugačna. Obramba je sicer ostala 6-0, toda bila je agresivnejša in Belorusi so prvič zadeli šele po petih minutah. S tremi goli Gajića je Slovenija znižala na 16:17, razigral se je tudi Jure Dolenec. Luka Žvižej je z levega krila ob izključitvi S. Rutenke v 42. minuti izenačil na 21, vodstvo pa je sredi drugega polčasa prinesel Dolenec (22:21).

Zorman izenačil, Gajić zadel za zmago
Toda beloruski oreh še ni bil strt. Kljub zaostanku 23:21 so se vrnili in bili še štiri minute pred koncem v prednosti (25:26). Z izjemno akcijo in lobom je Uroš Zorman izenačil na 26, v zadnji minuti pa je Gajić izkoristil sedemmetrovko (priboril jo je Zorman) za 27:26. Sledile so napete zadnje sekunde. Belorusi so zapravili napad in slovenski ples veselja se je lahko začel.

Po porazu Srbov na prvem mestu Slovenci
To je bila predzadnja tekma Slovenije v predtekmovanju. V skupini C jo v soboto čaka še dvoboj s Srbijo, ki je morala priznati premoč Poljski (24:25), tako da imata obe po šest točk. Za Srbijo je Momir Ilić zadel devetkrat, za Poljsko, ki bo v zadnjem krogu igrala proti zadnjeuvrščeni Južni Koreji, pa je enako število zadetkov dosegel Bartosz Jurecki. Nastop v osmini finala so si Deničevi varovanci zagotovili že prej.

4. krog, skupina C:
SLOVENIJA - BELORUSIJA 27:26 (12:17)

Slovenija: Gajič 8 (2), Dolenec 5, Skube 3, M. Žvižej, L. Žvižej, Gaber in Kavtičnik po 2, Zorman, Dobelšek in Mačkovšek po 1.

Belorusija: S. Rutenka 9 (3), Nikulenka 5, Citov 4, Babicev 3, Šilovič in Brouka po 2, D. Rutenka 1.

Sedemmetrovke:
2/2; 3/3

Izključitve:
6 min; 10 min

1000 gledalcev.

SAVDSKA ARABIJA - JUŽNA KOREJA 24:22 (11:13)
Alsalem 5; Eom 6.

POLJSKA - SRBIJA 25:24 (11:13)
B. Jurecki 9, Orzechowski 5; Ilić 9, Prodanović 6.

Lestvica: Slovenija 8, Srbija in Poljska po 6, Belorusija in Savdska Arabija po 2, Južna Koreja brez točk.

V osmino finala se uvrstijo prve štiri ekipe.


Sskupina D:
AVSTRALIJA - ALŽIRIJA 15:39 (6:14)
Calvert 6; Chehbour 6.

MADŽARSKA - ŠPANIJA 22:28 (14:14)
Nagy 6; Tomas in Sarmiento po 6.

HRVAŠKA - EGIPT 24:20 (11:9)
Kopljar, Čupić in Štrlek po 4; Mostafa 8.

Vrstni red: Španija in Hrvaška po 8, Madžarska 4, Alžirija 3, Egipt 1, Avstralija brez točk.

Izjemni Rutenka ni imel dovolj pomoči soigralcev
Slovenci znova dobili dramatično končnico