Dragan Gajič z devetimi goli in vratar Gorazd Škof sta najzaslužnejša, da jo je Slovenija odnesla z znosnim porazom. Foto: Aleš Fevžer
Dragan Gajič z devetimi goli in vratar Gorazd Škof sta najzaslužnejša, da jo je Slovenija odnesla z znosnim porazom. Foto: Aleš Fevžer
Jure Natek
Jure Natek je v drugi polovici prvega polčasa vstopil v igro in s štirimi goli bistveno pripomogel k temu, da so Slovenci ujeli Madžare. V drugem polčasu je Natek v igro vstopil šele v 47. minuti, a se ni več vpisal med strelce. Foto: Aleš Fevžer
Gergely Harsanyi
Gergely Harsanyi je bil najboljši madžarski strelec. Foto: EPA
Boris Denić
Varovance Borisa Denića čaka težko delo. Foto: Aleš Fevžer
Marko Bezjak
Organizator igre Marko Bezjak verjame, da lahko Slovenci v Velenju nadoknadijo zaostanek. Foto: Aleš Fevžer
Denić in Škof po porazu rokometašev na Madžarskem
Rokometaši izgubili boj z Madžari

Varovanci selektorja Borisa Deniča, ki ni mogel računati na Miho Žvižeja, Uroša Zormana, Nenada Bilbijo, Staša Skubeta in Boruta Mačkovška, v vročem Veszpremu niso blesteli, kljub temu pa pred povratno tekmo v Velenju ostajajo v igri za Katar.

Madžari so z izjemo druge polovice prvega polčasa vseskozi vodili. Največ s +5 (24:19). Slovenci so v napadu napravili precej napak, kar nekaj "zicerjev" jim je ubranil vratar Roland Mikler. Najboljša strelca tekme sta bila Gergely Harsanyi in Dragan Gajić, ki sta zadela po devetkrat. Povratna tekma bo v nedeljo, 15. junija, ob 18.00 v Velenju.

Madžari kaznovali slovenske napake
Slovenija je pred 6.000 gledalci v Veszpremu začela z obrambo 3-2-1, ki pa so jo Madžari na začetku zlahka prebijali, saj so v 5. minuti povedli s 3:0. Slovenci so bili v napadu nekoliko nezbrani, svoje pa je dodal tudi vratar Mikler. Prvi slovenski zadetek je v 6. minuti s sedemmetrovke dosegel Gajić. Gajić je malo pozneje znižal še na 3:4, a so nato Madžari po vratnici Mateja Gabra spet povišali na +3 (6:3). Slovenci so v napadu precej grešili, a na njihovo srečo so bili nezbrani tudi Madžari, tako da je semafor v 15. minuti kazal le 8:5. Po izgubljeni žogi Gabra je v protinapadu zadel Gergö Ivancsik. Denić je vzel prvo minuto odmora.

Natek in Gajić dvignila Slovence
Ta sprva ni pomagala. Slovenci so bili ob agresivni madžarski obrambi 6-0 dokaj nemočni. Pri 10:6 je Denić v igro poslal Natka, kar je bila prava poteza, saj je ta takoj zadel za 10:7. Po zapravljenem napadu Madžarov je Gajić v protinapadu z igralcem manj znižal na 10:8. Natek je v 22. minuti s še eno bombo poskrbel za 10:9. Mocsai je vzel minuto odmora. Po njej so imeli Slovenci napad za izenačenje, ki ga je zaključil Bombač za 10:10. Slovenija se je popolnoma vrnila v igro. Natek je s tretjim golom v 25. minuti izenačil na 11:11. Slovenci so v 27. minuti prvič in edinkrat povedli. Škof je ubranil "zicer" Attili Vadkertiju, v protinapadu pa Žvižej zabil za 12:11. V izenačeni končnici prvega dela je za madžarsko prednost 16:15 z golom v zadnjih sekundah poskrbel Ferenc Ilyes.

Sloveniji ni steklo
Drugi polčas so Slovenci odprli podobno kot prvega - z napakami v napadu, kar je botrovalo vodstvu domačih z 19:16 v 35. minuti. Denić se je odločil, da v igro ne bo poslal v prvem polčasu razpoloženega Natka, tako da je na desnem zunanjem igral Vid Kavtičnik, ki pa ni bil tako učinkovit kot Natek. Skube je v 42. minuti iz protinapada znižal na 19:21, a je že v naslednjem napadu Harsanyi spet povišal na +3 (22:19). Malo pozneje je Barna Putics zadel za +4 (23:19), kar je bila najvišja prednost do takrat. Sledilo je nekaj zapravljenih napadov na obeh straneh, v 47. minuti pa je Denić vzel minuto odmora. Po njej je v igro le vstopil Natek.

Madžari ušli na +5
Slovenci so spet zapravili napad, na drugi strani pa je Ivancsik v 50. minuti zadel za 24:19. Timuzsin Schuch je nato blokiral še strel Natka. Slovenski strelski post je v 52. minuti prekinil Gajić za 24:20. Sledila je izključitev Natka, a je na slovensko srečo Škof ubranil "zicer". V končnici so obema ekipama vidno pojenjale moči, saj je bilo v igri precej napak. Tako je Mikler ubranil strela Žvižeju in Gajiću. V 56. minuti je semafor še vedno kazal 24:20.

Bližje kot na -3 ni šlo
Pri Madžarih je bil nato izključen Schuch, Skube je prodrl na črto sedmih metrov, a je njegov strel ubranil Mikler. Gajić je v naslednjem napadu iz težkega položaja znižal na 21:24. Kljub igralcu manj je Slovenija prejela gol, saj je na mesto krožnega napadalca vtekel Harsanyi, ki je zadel za 25:21. 40 sekund pred koncem je Bezjak zabil za 22:25, kar je bil tudi končni izid, saj je Škof ustavil zadnji madžarski napad.


Boris Denić: "Tekma ni bila lepa. Mi smo bili celotno tekmo v krču, predvsem v napadalnih akcijah, kjer nikakor nismo mogli razviti naše hitre igre. Ob tem smo naredili tudi veliko tehničnih napak, v svojih vrstah pa imeli majhno število razpoloženih igralcev. Na povratni tekmi imamo številne rezerve, dejstvo pa je, da bomo morali na njej precej spremeniti našo strategijo v napadu."

Marko Bezjak: "Skozi celotno tekmo smo bili v zaostanku, na koncu pa vendarle iztržili izid upanja za nastop na svetovnem prvenstvu v Katarju. Madžarska prednost ni prevelika, verjamem, da bomo pred našimi privrženci v Velenju nadoknadili zaostanek."

Gorazd Škof: "Začeli smo v krču, nato pa se vendarle vrnili. V naši igri so še številne rezerve, a moramo vedeti, da tudi Madžari lahko zmagajo v Velenju, saj imajo kakovost in širino. V Veszpremu smo iztržili ugoden izid, zavoljo tega imamo pred seboj miren teden za pripravo na povratno tekmo v Velenju, kjer se bomo s pomočjo naših evforičnih navijačev skušali prebiti v Katar."


SVETOVNO PRVENSTVO
DODATNE KVALIFIKACIJE, prva tekma
MADŽARSKA - SLOVENIJA 25:22 (16:15)

Madžarska: Tatai, Mikler, Balogh, Ilyes 3, Schuch, Csaszar 2, G. Ivancsik 3, Harsanyi 9 (4), Putics 2, Nagy 1, Gulyas, Vadkerti 1, Zubai 3, Szollosi, Ancsin, Lekai 1.

Slovenija: Škof, Prošt, Bombač 1, Miklavčič, Pucelj, Kavtičnik, Bezjak 3, Natek 4, Dolenec, Skube 2, Špiler, Bundalo, L. Žvižej 3, Gaber, Nosan, Gajić 9 (3).

Sedemmetrovke: 4/4; 3/3.

Izključitve: 10, 10 min

Povratna tekma bo 15. junija ob 18.00 v Velenju.
Zmagovalec dvoboja se bo uvrstil na svetovno prvenstvo, ki bo januarja 2015 v Katarju.

RUSIJA - LITVA 30:22
POLJSKA - NEMČIJA 25:24
ROMUNIJA - ŠVEDSKA 24:25
GRČIJA - MAKEDONIJA 25:27
AVSTRIJA - NORVEŠKA 28:26
BiH - ISLANDIJA 33:32
SRBIJA - ČEŠKA 23:15
ČRNA GORA - BELORUSIJA 28:27

Denić in Škof po porazu rokometašev na Madžarskem
Rokometaši izgubili boj z Madžari